Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тема переговорів влади і опозиції: з посад нікого не знімаємо, Конституцію не змінюємо

Понеділок, 2 квітня 2001, 13:26
Можливий зміст переговорів нарешті виклала не тільки опозиція, а й влада. Правда у президентської команди суть переговорів сформульована досить сумбурно, не так чітко, як у ФНС. "Глава адміністрації президента Володимир Литвин звичайно ж відкидає, як тему для переговорів, ультимативні вимоги щодо звільнення з посад багатьох посадовців, в тому числі самого Литвина.

"На мій погляд треба було б спочатку визначитися, що таке опозиція", - сказав Литвин. Він знову нагадав тезис президента про те, що людина, яка працювала у владних структурах, а коли її звільнила пішла в так звану опозицію, така людина не є опозицією. На думку Литвина, багато людей в опозиції воюють "саме за те, що вони втратили свого часу – посади". Глава президентської адміністрації здивований також критикою на адресу заяви президента про необхідність визначення держслужбовців щодо того з ким вони. "Як ти можеш проводити той курс (курс президента – УП), якщо ти з ним не згодний", - передає слова Литвина кореспондент УП.

Володимир Литвин, виступаючи на зустрічі з представниками регіональних ЗМІ у понеділок, наголосив на необхідності обговорення для початку закону про опозицію. За його словами, він давно наполягає на створенні спільної робочої групи, яка б напрацювала такий закон.

Далі глава АП знову повернувся до улюбленої теми – закону про вибори. Він ще раз заявив, що Україна не готова до переходу на вибори за партійними списками і наполягає на збереженні змішаної системи.

Ще однією темою для переговорів, на думку Литвина, може стати можливість прийняття мораторію на зміни до Конституції. Мовляв, президент відмовляється від ідеї втілення в життя результатів референдуму, а опозиція забуває про свій законопроект щодо змін до Конституції. Від УП нагадаємо, що президент і без цього мораторію не має права протягом року повертатись до свого референдуму, оскільки ВР не змогла затвердити зміни до Конституції і, за тією ж Конституцією, це скликання вже не зможе розглядати ті ж самі поправки.

Володимир Литвин знову підтвердив готовність президента вести діалог. Найбільш серйозні кандидатури на роль посередника, на думку глави АП, це Віктор Мусіяка або Анатолій Кінах, оскільки їх "важко звинуватити в упередженості".

Говорячи про демонстрації опозиції, Литвин заявив, що "акції протесту підтримки сьогодні в Україні не мають", а опозиція апелює до закордону. "Ну виведуть три тисячи, скажуть, що тридцять. Що це змінить?", - сказав Литвин. Він впевнений, що касетний скандал вже не цікавить населення. "Перші дні всі витягували, читали (розшифровки записів Мельниченка – УП). Зараз всім набридло, вже ніхто не читає", - впевнений він. Щодо коріння скандалу, то Литвин впевнений, що "це довготривала, розроблена комбінація", а всі його українські ініціатори "виступили знаряддям". Правда, пан Литвин не уточнив в чиїх руках.

Покритикував Володимир Литвин і вимогу ФНС про надання їм ефірного часу. "От, я також можу сказати: мене образили, дайте мені ефірний час", - сказав Литвин, який вважає таку вимогу неприйнятною. Водночас він впевнений, що у опозиції, яка переважно зосереджена у парламенті, і без того є можливість висловлювати свою думку в державних ЗМІ. Йдеться про газету "Голос України".

Читайте також висловлювання сторін щодо переговорного процесу та інші матеріали на цю тему:

Опозиція хоче prime-time на УТ-1 і Кваснєвського замість Марчука

У п'ятницю активісти ФНП Володимир Філенко та Олександр Турчинов заявили, що ніяких переговорів не ведеться. Поки що Форум готується провести 7 квітня збори засновників ФНП, на якому будуть затверджені програмні документи. Об'єднані опозиціонери не відмовляються від жодної зі своїх попередніх вимог і висуває нові: звільнення всіх політичних в'язнів, та надання опозиції ефіру на державному телебаченні в prime-time. І звичайно ж Форум наполягає на знятті з посад генпрокурора Михайла Потебенька, голови ДПА Миколи Азарова, секретаря РНБО Євгена Марчука, керівника НТКУ Вадима Долганова, голови АП Володимира Литвина.

Хто завгодно, тільки не Марчук

Форум національного порятунку не збирається вступати в офіційні переговори з представниками влади до визнання Форуму опозицією. Однак представники Форуму не виключають, що в майбутньому влада прийде до необхідності таких переговорів. Вже зараз активісти опозиції готують до затвердження умови, необхідні для ведення переговорів, і питання для обговорення на круглому столі.

Моніторити не перемоніторити

Наскільки глибоко може усвідомити людина з ПАРЄ, що президент не піде на переговори з опозицією? Наскільки допомогли у цьому слова журналістки (і фактично вже політика) Юлії Мостової, сказані на зустрічі з Северінсен про те, що Марчук, Кінах, Пустовойтенко, які нібито делеговані вести переговори, насправді мають завести їх у глухий кут і перетворити на сепаратну метушню, звести до передвиборної кампанії?

Морозу не надали слово на з'їзді УСПП

…Кучма дав навіть "наводку" тим, хто цікавиться корінням політичної кризи в Україні. Він заявив, що "зросла активність" в цих справах "закордонного фінансового капіталу, в основному кримінального походження", а деякі політичні сили "розмахуючи різнокольоровими прапорами" "свідомо чи підсвідомо" виступають "провідниками" його інтересів.

Марчук визнав: "Переговорів немає, є тільки консультації"

…Секретар РНБО висловив думку, що Форум національного порятунку "не може монопольно представляти всю опозицію в Україні". Він зазначив, що "більше 10 мільйонів громадян України на президентських виборах 1999 року підтримали "лідера структурованої лівої опозиції". "Саме тому влада не може проігнорувати ліву опозицію. Їх лідери також можуть брати участь в переговорах, якщо висловлять таке бажання", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування