Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Куди піде Київ, туди піде і Східна Європа

Понеділок, 2 квітня 2001, 14:29
As Kiev Goes, So Goes the East, The Wall Street Journal Europe

Докучливого журналіста-дослідника, який критикував президента, знайдено обезголовленим. Таємні записи, що ніби свідчать про причетність президента до політичного вбивства. Незграбні спроби влади протистояти кримінальному розслідуванню. Опозиційні партії, що вимагають президентської відставки. Зіткнення демонстрантів і поліції на вулицях. І найбільш кричуще - арешт студентських активістів в радянському стилі.

Це - головні складові Кучмагейту, політичного скандалу, названого на ім'я українського президента Леоніда Кучми, який переріс у загальну політичну кризу в країні з 50-мільйонним населенням, яка сприймається на Заході як ключова держава для стабільності і безпеки в регіоні між Росією і іншою Європою. З поступовим просуванням кордонів Європи на Схід і зростаючими владними амбіціями Росії, майбутнє цієї пострадянської держави може визначати майбутні кордони самої Європи.

США лідирували в наданні фінансової і політичної підтримки Україні. Київ довгий час був третім реципієнтом американської допомоги після Ізраїля і Єгипту. Це єдина колишня радянська республіка, крім Росії, яка встановила формальні "особливі відносини" з НАТО. Але вже зрозуміло, що за виключенням Балтійських держав, у майбутньому нова Європа зупиниться біля кордону старого Радянського Союзу. Ключове питання для європейської безпеки – тимчасовим або постійним буде такий порядок речей?

Навіть поверхневий погляд на колишніх радянських сусідів дає зрозуміти, чому західні політичні стратеги переконані, що, або Україна буде серйозним наріжним каменем в регіональній архітектурі, або стане місцем, де може закритися завіса на Схід.

Білорусь, що, як і Україна, межує з Росією і Європою, очолює відверто антизахідний лідер, який погрожує відновити ядерну зброю на своїй території у відповідь на поширення НАТО. Мінськ і Москва рухаються до возз'єднання, це рішення в політичному та економічному сенсі майже не має значення, але є попередженням для Заходу.

Сусідня Молдова більшою мірою була паралізована з часу отримання незалежності через російську підтримку сепаратистського руху в Придністров'ї. На парламентських виборах минулого місяця уперше на пострадянському просторі практично абсолютну перемогли комуністи, які хочуть приєднати Молдову до союзу Білорусії та Росії.


Росія, зокрема, Кремль, здається, не в змозі зрозуміти одну головну річ – Росія вже не Радянський Союз. Розчарування у зв'язку з неможливістю реалізувати глобальні амбіції на національний бюджет, який в сумі менше, ніж щорічно залишають американські покупці в магазинах мережі Kmart, залишає Москві роль міжнародного спойлера. Останній приклад – поновлення продажу зброї і ядерних технологій Ірану.

Не дивлячись на все це, і у порівнянні з більшістю інших пострадянських держав, Україна мала всі атрибути більш-менш "нормальної" країни. З часу проголошення незалежності у 1991, Україна пройшла через троє президентських виборів, кожні з яких засвідчили мирну і конституційну передачу влади. Парламентські вибори пройшли в 1994 і 1998 роках без інцидентів – без бойкотів з боку опозиції і без танків на вулицях. Хоч корупція поширена, а економічні реформи хворобливо повільні, в минулому році ВНП виріс на 6% після десятиріч спаду. Західні фінансові інституції чекають на подальше економічне зростання в цьому році.

Країна не розділилася за регіональним, етнічним і язиковим принципом, як думали на Заході після 1991. Україна – активний член програми НАТО "Партнерство заради миру", і її офіційна політика направлена на інтеграцію в європейські політичні, економічні структури безпеки, включаючи членство в Європейському Союзі.

"Нормальність", однак, тільки на поверхні. Кучмагейт показав, що Україна отягощена такими ж фундаментальними перехідними проблемами, що залишилися від радянських часів, як і її сусіди - Білорусія, Молдова і Росія.

Наприклад, Україною керує радянська еліта, яка відчуває себе однаково і в умовах "комунізму", і в умовах "демократії", і продовжує робити те, що вони вміють краще за все – маніпулювати важелями державної влади заради єдиної мети – власного збагачення. В Україні розрізнена і неефективна національна демократична опозиція, яка довела свою нездатність мобілізувати свої національні або демократичні складові. В Україні для більшої частини громадян після 10 років псевдо-реформ демократія і вільний ринок – поняття рівносильні зубожінню.

Кучмагейт в кінцевому результаті показав, що для західних союзників настав час для давно назрілого перегляду їх політики по відношенню до України і, насправді, по відношенню до всього регіону загалом. Це в інтересах Заходу – перестати вимовляти даремно такі вирази, як "стратегічне партнерство" і перейти до того, що сприяє політиці, якщо можна так би сказати, національного будівництва.

Вашингтон, зокрема, має розуміти, що національне будівництво, включаючи виховання громадянського і правового суспільства, інституцій і демократичних норм, це не одне і теж, що й участь в миротворчих операціях зі збереженню миру. Національне будівництво, концепцію якого добре розуміють в Європі, це те, що робить непотрібним миротворчі операції.

Альтернативою цьому може бути тільки можливість, що Україна піде шляхом Білорусії і Молдови, що означає консолідацію нестабільної сірої зони на периферії Європи, яку можна назвати "нова східна Європа". Москва вже зробила свій вибір.

Роман Солчаник, аналітик з міжнародної безпеки в Санта-Мониці, Каліфорнія, автор книги "Україна і Росія – пострадянський перехід ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...