Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вадим Долганов теж критикував президента...
98-го року

Понеділок, 2 квітня 2001, 17:05
Темою останніх днів залишаються кадрові зміни у структурах влади. Майже сенсацією стало офіційне подання прем'єр-міністра Віктора Ющенка щодо звільнення з посади президента НТКУ Вадима Долганова. "Українська правда" багато критикувала його журналістську діяльність. Саме після чергового перегляду програми "7 днів" з'явилась рубрика "В гостях у Геббельса". Однак настав час коли редакція "УП" вирішила для повної об'єктивності надати слово самому Вадиму Долганову. В той час, коли прийшло чергове підтвердження позиції Ющенка, ми зв'язались з Вадимом Опанасовичем телефоном.

"Це не до мене питання, - сказав Долганов, коли ми попросили його прокоментувати можливість відставки, - мене призначав президент, він і буде мене звільняти".

"Без сумніву я пов'язую це зі своєю журналістською діяльністю, як автора програми "7 днів" та керівника програми "Зона правди", - прокоментував Долганов позицію прем'єра. Він називає це тиском на свободу слова. Президент НТКУ навів один з прикладів співпраці УТ-1 з урядом. Коли Вадим Долганов прийшов на Перший національний, розповів він УП, там існувала (ще за часів прем'єрства Пустовойтенка) програма про діяльність уряду, яку новопризначений керівник державного телебачення вирішив закрити. "Я пояснив Валерію Павловичу чому програма закривається. Бо вона не цікава людям. Рейтинги показують, що вона нульова", - сказав Долганов. За часів нового Кабінету міністрів ця програма була відновлена.

"Ви знаєте, що нам у редакцію приходять графіки, кого з представників уряду треба показувати, і коли. Вам в "Українську правду" не надсилають такі графіки. А якби почали надсилати, ви б сказали, що це втручання в діяльність ЗМІ. Я також вважаю, що це втручання в діяльність телекомпанії. Ніхто не має права втручатись в діяльність телекомпанії", - впевнений президент НТКУ.

Тиснуть на Долганова не тільки з Кабміну, а й з інших місць: "Я маю шалений тиск з боку депутатів ВР. Я маю тиск з боку самої ВР, яка приймає постанови про те, яка програма і коли має іти".

Вадим Опанасович дав зрозуміти, що перші проблеми з Ющенком почалися у УТ-1 після критики каналу на адресу віце-прем'єра (тоді ще) Юлії Тимошенко. "Журналісти державного ТБ теж мають право на свою думку. На критику, зокрема, діяльності уряду. Після того, як вперше в програмі "Питання дня" (до речі, програма виробляється не НТКУ, а "Вуличним ТБ" – УП) була вміщена критика Тимошенко (це було у серпні), прем'єр-міністр видав наказ про позачергову ревізію діяльності НТКУ. Три місяці вони ревізували і нічого не знайшли", - повідомив Долганов.

А от на питання про те, чи не тисне на Долганова президент, він не став навіть чекати, і сам зазначив, що "як це не смішно", але з боку АП "він не відчуває жодного тиску". "Президент мені не говорить: оце ти показуй, а це не показуй. Іноді я чую критику від президента, але не отримую від нього графіки - кого треба показувати", - запевнив нас колишній прес-секретар НДП.

Зрозуміло, що УП поцікавилось, чи не вважає пан Долганов розголошенням таємниці слідства інформацію, яку оприлюднює програма "Зона правди". "Нацтелекомапанія діє в межах правового поля. І кожен крок ми звіряємо з юристом", - відповів Вадим Долганов і додав, що слідчі прокуратури або СБУ самі визначають, що можна оприлюднювати у ЗМІ, і, що є або не є таємницею слідства.

На жаль, на запитання щодо опозиції, влади та її взаємовідносин ми не отримали оригінальних відповідей. Все, що говорив пан Долганов, ви маєте змогу чути кожної неділі о 9 вечора на УТ-1. Нагадаємо лише, що Долганов не вважає (синхронно з Кучмою та Литвином), що держслужбовець, який після звільнення з посади почав виступати проти президента може називатись нормальною, цивілізованою опозицією. Дивним, на думку пана Долганова, є і можливість поєднання опозиційності та знаходження у парламентські більшості. Він виступає проти тих, хто постіно змінює свої погляди: "Я ненавиджу коли людина лягає спати червоним, а прокидається білим".

"Я ніколи не ховав своїх політичних уподобань і не змінював. Вони є досить стійки. Чому я, як журналіст, не маю права на свою позицію? Ви маєте право і я маю право. І саме з цим я пов'язую бажання пана Ющенка заткнути мені рота як журналісту", - говорить Долганов. А, якщо його звільнять з посади, він "не піде до Тимошенко і не піде до комуністів", він залишиться на "своїх позиціях".

Після таких слів про свободу слова і власну позицію журналістів УТ-1, ми поцікавилися, чи критикував коли-небудь Долганов президента. "Так, критикував. Подивіться програми 98-го року", - відповів він. "А пізніше?", - уточнили ми. "Я не пам'ятаю. Я не можу так сходу сказати. Звичайно критикував, просто треба передивитись програми. Це ж не тільки "7 днів", треба подивитись і випуски УТН. Це ж комплекс", - запевнив Вадим Опанасович.

Ну, що ж, поки пан Долганов передивлятиметься свої програми, щоб знайти критику на адресу президента, у нас також є, що шукати. Ми будемо шукати людей, які підтримують ведучого програми "7 днів". Глава АП Володимир Литвин пожурив журналістів за відсутність підтримки Долганова та журналістської солідарності. Сам президент НТКУ запевняє, що така підтримка з боку інших журналістів є. Ми починаємо пошуки...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...