Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Відставка Ющенка приведе до нової боротьби за владу

П'ятниця, 27 квітня 2001, 12:13
WORLD NEWS - EUROPE: Move comes amid anti-western sentiment: The ousting of Ukraine's prime minister is likely to be followed by a new power struggle

З раннього ранку натовпи з прапорами, що розвіваються, зібралися за стінами парламенту у Києві, скандуючи "Ющенко, Ющенко!". Ці крики змінилися на "Ганьба!" після того, як гучномовці донесли до них результати парламентського голосування за недовіру.

Усунення Віктора Ющенка з посади прем'єр-міністра України може стати вирішальним моментом у в короткій історії незалежної України.

Недовіра ключовому про-західному політику з боку парламенту, швидше за все, посилить регіональні тенденції, призведе до ескалації конфлікту між бізнес-кланами України і ускладнить відносини із Заходом.

Все це відбувається на фоні істотного ослаблення центральної влади після того, як президент Кучма зіткнувся з обвинуваченнями, які він відкидає, про те, що він замовив вбивство опозиційного журналіста.

У самій Україні найближчі наслідки політичної кризи, яка тягнеться вже шість місяців, - посилення позицій регіональних керівників. Західна Україна, бастіон підтримки реформатора Ющенка, все частіше бачить себе окремо від про-російського сходу, де в більшій мірі підтримують Кучму. Промисловці у Донецьку, економічному центрі сходу України, відкрито відмовляються слухатися центральну владу, розоряючи ліквідні виробництва і беручи над ними контроль.

Але якщо бізнес-інтереси країни розділені за ознакою - з ким мати справу - зі сходом або заходом, то політики розділені ще більше.

Географічна і стратегічна важливість України, розташованої на західному фланзі Росії, довгий час користувалася інтенсивним інтересом Заходу. Дійсно, Україна - третій за розміром реципієнт допомоги США.

Але, так само як і Росія, Україна сусідствує на півночі з Білорусією, яка знаходиться під контролем суворого солдафона президента Олександра Лукашенка, що підписав об'єднуючий договір з Росією у 1997. Два місяці тому Молдова, південна сусідка України, обрала комуністичний уряд, який також прагне до цього.

Нинішня політична криза в Україні практично обов'язково дає переконливу перевагу дисциплінованій Комуністичній партії, яка не могла знайти своє місце в останні роки, і яка зараз може зайняти центральну позицію в парламенті і, як раніше, контролювати чверть місць у парламенті.

Лідер компартії Петро Симоненко навіть передбачив прихід до влади комуністів: "Те, що сталося у Молдові, обов'язково станеться і в Україні, не дивлячись на будь-які спроби імперіалістів".

Відставка Ющенка відбувається на фоні зростаючої антиамериканської риторики в ЗМІ. Дійсно, Ющенко часто зазнає атак за його близькі відносини з МВФ, за підтримку з боку філантропа мільярдера Джорджа Сороса, і навіть за його американську дружину українського походження.

Українське державне телебачення УТ-1 нещодавно показало програму, в якій американські дипломати звинувачуються в участі в анти-кучмівських демонстраціях. США це заперечують, кажучи, що дипломати були присутні на мітингах як спостерігачі.

Кучма навіть загадково оголосив минулого тижня, що "неукраїнські сили" хочуть його скинути, і недвозначно вказав на США, які надали політичний притулок його колишньому охороннику, який говорить, що записав, як Кучма давав наказ на вбивство.

Учора він сказав: "Нагромадилося так багато проблем за допомогою деяких наших друзів, і я маю на увазі не тільки українців. Для того, щоб розчистити дорогу, отрібна не лопата, а бульдозер".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...