Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Це жах!", - говорить Головатий

Субота, 7 квітня 2001, 19:07
"Такої ганьби не зазнавала жодна країна, якої зазнала Україна на засіданні моніторингового комітету ПАРЄ", - такими словами почав свій виступ на з'їзді Форуму національного порятунку Сергій Головатий. Він щойно повернувся з Європи і не міг говорити про щось інше, окрім рішення комітету. Він повідомив, що розгляд українського питання був винятковим. З 9.30 до 14 години дуже жорстко і емоційно члени комітету говорили про Україну.

Головатий уточнив, звертаючись до журналістів, що формулювання було найжорсткішим з усіх можливих. "Я продивився українські видання, в яких мова йде про призупинення повноважень делегації. Ні. Прийнято рекомендацію почати процедуру виключення України з Ради Європи! Це жах!", - емоційно заявив Головатий.

Головатий процитував два підпункти з пункту 9 резолюції, проект якої після голосування моніторингового комітету винесено на квітневу сесію ПАРЄ. "а) Розпочати процедуру виключення України з Ради Європи. б) Рекомендувати Комітету міністрів вжити статутних дій на виключення України з Ради Європи".

Він звернув увагу, що вплинуло на це рішення не кількість кодексів, які не змогла ухвалити ВР. "Не цікавить їх це. Це не їм потрібно, це нам потрібний демократичний судоустрій та кодекси", - говорить опозиціонер.

Головним, що вплинуло на рішення моніторингового комітету, є недемократичні вибори Кучми, так званий референдум, корупція, стан із громадянськими свободами, вбивствами журналістів, політиків, справа Гонгадзе. "За це відповідають Кучма і його міністри", - процитував Головатий думку членів комітету.

"Я був теж деморалізований, я не чекав такого рішення. Потім їм говорили: ви штовхаєте нас до Росії. Відповідають: це ваша справа. Відповідальність за рішення моніторингового комітету лежить виключно на політиці Кучми з 94 року", - таку думку кілька разів повторив Головатий і з трибуни, а потім і на прес-конференції.

"Ця держава не може бути в нашій сім'ї. Більш одіозної фігури, ніж Кучма, після Милошевича в Європі немає", - говорили Головатому члени комітету. І все ж народний депутат розуміє, що це рішення вплине не тільки на Кучму, а й відгукнеться для всього народу. Головатий, якого президент неодноразово звинувачував у тому, що він ллє бруд на Україну в Європі, сподівається, що формулювання моніторингового комітету на засідання ПАРЄ буде змінено.

Технологія можливого виключення України є такою: рекомендації комітету розглядає парламентська асамблея і, залишаючи формулювання без змін, рекомендує Раді міністрів ухвалити таке рішення. Остаточне рішення буде ухвально у червні 2001 року.

Поки Головатий розповідав своїм колегам та журналістам наскільки жахливим є рішення моніторингового комітету і що на це рішення вплинула не законодавча діяльність парламенту, прес-служба президента розповсюдила іншу версію. Президент звернувся з листом до ВР з проханням докласти зусиль для прискорення розгляду проектів законів, які входять до списку тих зобов'язань, які Україна взяла на себе під час вступу до Ради Європи. Таким чином президент сподівається покращити ставлення до України. Нагадаємо, що не тільки Головатий, а й сама доповідачка ПАРЄ Ханна Северінсен говорила про те, що закони і кодекси зараз турбують їх менше за все. Справа зовсім в іншому.

А тим часом глава МЗС Анатолій Зленко висловив свою не досить дипломатичну позицію: мовляв, рішення моніторингового комітету носить емоційний характер.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...