Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дрейф України

Четвер, 24 травня 2001, 16:17
COMMENT & ANALYSIS: Ukraine drifts

Вибір президентом України нового прем'єра навряд чи переконає Захід у спрямованості нестабільної влади України. Анатолій Кінах в більшій мірі президентська людина. Він не повстане проти недемократичних методів Кучми. Його нинішня посада голови Українського союзу підприємців та промисловців свідчить, що він доведе, що не є ворогом олігархам, які тримають економіку України на короткому поводку.

Призначення центриста Кінаха має ухвалити парламент. Якщо депутати відхилять його, вони підтримають когось схожого. Олігархічні фракції в парламенті можуть продати свою підтримку за кілька місць в кабінеті, і цей крок тільки зміцнить їх владу. Дивно, але комуністи також можуть виявити готовність підтримати Кінаха. Це буде перший раз, коли вони підтримають новий уряд. Поки що не зрозуміло, що вони виграють в обмін.

Одним з наслідків може стати менш шанобливе ставлення до Міжнародного валютного фонду і його програми структурного регулювання. Популярний прозахідний прем'єр Віктор Ющенко, якого змістили минулого місяця, прагнув прискорити економічні реформи. Але МВФ відклав надання допомоги доти, поки реформи не стануть очевидними і не повернеться видимість політичної стабільності.

Не дивлячись на те, що заморожування траншей пошкодить урядові, Україна, можливо, стала менш залежною від багатосторонньої допомоги завдяки серйозному економічному зростанню минулого року. Серйозні надходження дозволили уряду сплатити його витрати.

Економіка - одна причина для оптимізму, навіть якщо темпи зростання сповільняться цього року. Але це також дозволяє олігархам відстоювати, що Україна потребує посилення промислового експорту, а не в ринкових реформ і хорошого управління.

США і ЄС мають великий інтерес у збереженні демократичної і процвітаючої України. Обидві сторони визнають її стратегічну важливість. Нестабільна Україна, доведена до бідності клановим капіталізмом, є реальною загрозою для безпеки Європи.

Тривала невпевненість навколо програми економічних реформ в Україні і авторитарні замашки президента підкреслюють дилему, перед якою стоїть Захід. Він має допомогти країні, не підтримуючи режим Кучми і його прихильників.

Макроекономічна допомога має надаватися за умов прогресу структурних реформ. Велику допомогу слід надавати на посилення незалежних ЗМІ і на збільшення ядерної безпеки. У кінцевому результаті, однак, від самих українців залежить, яким шляхом вони підуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...