Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екзамен Кінаха

Вівторок, 29 травня 2001, 10:15
Верховна Рада розглянула питання щодо затвердження Анатолія Кінаха на посаду прем'єр-міністра.

Кабінет міністрів в повному складі під керівництвом першого віце-прем'єра Юрія Єханурова зібрався в ложі уряду. Ющенко, нагадаємо, знов потрапив до лікарні. У залі зареєструвалося небачено багато депутатів - 400. Передбачалася така процедура - 30 хвилин для представлення програми Кінаха, до 45 хвилин для відповідей на запитання, ще 45 на обговорення і ухвалення відповідного рішення.

Іван Плющ запросив на трибуну "колегу" Анатолія Кінаха, оскільки той поки що є депутатом. Він розпочав традиційними довгими пропозиціями закликати парламент до консолідації суспільства, "примноженння здобутків" попередників. Під час виступу в залі стояв галас і складалося враження, що депутатам все одно, про що розповідає кандидат.

Депутати сприйняли завершення його промови з полегшенням. Кінах стояв на трибуні в сірому костюмі і в такій же невиразній краватці. Читав текст без пристрастні у голосі, без мінімальних інтонацій, з невеликим російським акцентом.

Виступ кандидата

Принципи формування нового уряду Кінаха будуть такими - професіоналізм, моральність і державницькі якості. "Уряд з урахуванням пропозицій фракцій і груп має сформувати основу конструктивної співпраці уряду і Верховної ради", - туманно сказав Кінах.

"Співпраця між парламентом і урядом має носити не ситуативний характер, а має бути постійною, системною, свідомою", - сказав Кінах. Він пообіцяв широко залучати депутатів для підготовки і розгляду питань на засіданнях Кабінету міністрів і урядових комітетів, для проведення постійних консультацій.

"Регіоналам" пообіцяв врахування регіональних інтересів. Висловився за постійний діалог влади, суспільства і політичних партій, "незмінним учасником, якого повинна бути і опозиція, якщо вона діє в конституційному полі".

З урахуванням пропозицій практично всіх фракцій і груп було сформульовано такі основні "точки прикладення" нового Кабінету міністрів - посилення соціальної спрямованості реформ, реформування податкової системи, економічно-обгрунтований протекціонізм, захист вітчизняного товаровиробника на внутрішніх і зовнішніх ринках, активна промислово-аграрна політика, яка базується на інноваційній моделі розвитку, забезпечення рівних умов для всіх суб'єктів господарювання, розробка і реалізація розвитку ПЕК, адміністративна реформа. "Щоб ти жив на одну зарплату!". Приблизно так потрібно розуміти намір Кінаха перетворити зарплату людей в основне джерело їх прибутку, щоправда, за відповідного підвищення її рівня. Для цього він пропонує знизити навантаження на фонд зарплати і знизити рівень оподаткування доходів громадян.

Кінах заявив про необхідність "зупинити тактику зайвої орієнтації на поповнення прибуткової частини бюджету за рахунок зовнішніх кредитів і проїдання національного багатства". Явний реверанс в бік КПУ та ПСПУ, для якого МВФ - як червона ганчірка для бика.

Однак конкретно співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями, на думку Кінаха, є "об’єктивною необхідністю", але на "рівноправних умовах без диктату". Також кандидат наголосив, що у сучасному світі основні сподівання покладаються на приватний капітал. (Ще більш неоднозначна позиція Кінаха щодо відносин з міжнародними кредиторами проявилася під час відповідей на запитання: "Я упевнений, що Україні необхідна співпраця з міжнародними фінансовими організаціями. Але у кожної держави є захист своїх національних інтересів – економічних, політичних… Нам необхідно ретельно розглядати такі питання". Один з шляхів співпраці у цьому напрямі – долучення депутатів до формування вимог МВФ до України.)

Традиційно Кінах наголосив, що дилема, яку проводити політику – прозахідну чи проросійську – для нього не стоїть. "У українського уряду може бути лише одна політика – проукраїнська".

Після закінчення виступу Плющ подякував Кінаха за те, що він уклався в регламент.

Відповіді - запитання

Незвичними компліментами охарактеризував виступ Кінаха Володимир Марченко із ПСПУ. Він назвав доповідь кандидата "грунтовною характеристикою". При цьому, на думку прогресивного соціаліста, кандидат "запропонував способи рішення". "Ваша доповідь заслуговує уваги і стала віхою в оцінці того, що відбувається".

На запитання лідера соціалістів Мороза, як Кінах зможе впливати на міліцію та інші силові органи, щоб ті дотримувалися законодавство, кандидат висловив "упевненість", що "неможливо забезпечити демократичний розвиток суспільства, коли не панують основні принципи – перед законом всі рівні". "Я дуже б хотів, щоб разом ми відпрацьовували таку політику. І я підтримую такі підходи", - сказав Кінах.

Від участі у поваленні уряду Ющенка Кінах відсторонився – він сказав, що 26 квітня був відсутній у Києві: "Я не голосував". За його словами, він також просив фракцію НДП, щоб "моя картка не голосувала".

Серед фраз-гасел, які були сказані Кінахом на трибуні Верховної Ради, виділити можна одну: "Була пора розкидувати каміння, зараз час збирати каміння".

Кінах також сказав, що він "не любить практику показувати пальцем назад, коли приходить новий уряд і говорить, що починає працювати з чистого листа". "Я упевнений, що однією з головних помилок попереднього уряду було те, що він втратив зв'язок не тільки з парламентом, але з регіонами і реальною економікою". Ще одне каміння у город Ющенка: "Красномовними закликами до радикальних ринкових реформ дуже складно дійти результату, необхідна щоденна, кропітка робота".

На запитання Кінаху з проющенківського сектору про те, як кандидат зможе продовжити курс їх кумира, він відповів, що не хоче "використовували терміни курс Ющенка, курс Іваненка, курс Петренка". "Є курс держави, яка проходить складний етап розвитку".

Також Кінах сказав, як депутат віддає перевагу пропорційній системі виборів до Верхоної Ради.

Загалом, за статистикою Плюща, запитання і відповіді зайняли на 8 хвилин більше часу, ніж відведено за регламентом.

Довідка Інтерфакс-Україна: 26 квітня парламент України висловиви вотум недовіри уряду на чолі з Віктором Ющенком. Згідно з Конституцією України, протягом 60 днів Кабінет міністрів продовжує виконувати свої обов'язки.

Минулого тижня Кінах розпочав консультації щодо формування нового уряду з парламентськими фракціями і групами.

Станом на ранок вівторка його кандидатуру мають намір підтримати центристські фракції. Відмовилися підтримувати Кінаха обидві фракції Руху, "Батьківщина" і "Реформи-Конгрес" (загалом - 87 голосів).

Не до кінця визначеною залишалася позиція фракції соціалістів "Лівий центр" (16 депутатів). В той же час, ЦК Компартії в понеділок увечері ухвалив рішення рекомендувати своїй парламентській фракції (112 депутатів) не брати участі у голосуванні щодо кандидатури Кінаха, оскільки останній "так визначено і не сказав, чи підтримує він програму КПУ з виведення України з кризи".

Для підтримки кандидатури прем'єра необхідно не менше ніж 226 голосів депутатів. У парламенті зараз працює 449 депутатів.

У випадку, якщо парламент не дасть згоду на призначення прем'єра, президент має право внести нову кандидатуру або призначити в.о. глави уряду.

Кінах народився 4 серпня 1954 року. За освітою - інженер-суднобудівник. З липня 1995 року по вересень 1996 року посідав посаду віце-прем'єра України з питань промислової політики, протягом чотирьох місяців в 1999 році - перший віце-прем'єр.

З 1998 року - депутат Верховної Ради, президент Українського союзу промисловців і підприємців з 1996 року, очолює Партію промисловців і підприємців з лютого 2000 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...