Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Так "господарники" стають політиками

Субота, 16 червня 2001, 17:44
Мер Києва Олександр Омельченко вирішив балотуватися до Верховної Ради по одномандатному округу в столиці. Але хитрість трюка в тому, що водночас Омельченко буде висувати свою кандидатуру на вибори столичного голови. Вже після підбиття підсумків голосування, яке відбудеться у один день – 31 березня 2002 року – ООО скаже, де залишиться працювати. Таким чином Омельченко навіть не треба буде розпилюватися на дві передвиборчі кампанії – у агітаційних листівках достатньо буде написати: "наш кандидат у депутати і мери". А на зекономлені кошти можна буде щось реконструювати.

"На даний час мною прийнято рішення балотуватися на народного депутата і балотуватися на мера міста Києва. А після результатів виборів буде рішення: чи залишитися мером міста Києва, чи іти народним депутатом, тому що конституційно неможливо одночасно бути і міським головою Києва, і народним депутатом", - сказав Омельченко в інтерв'ю УП у суботу.

Проте в житті буває всяке. Ось Кучма після звільнення Ющенка, коли серед претендентів на прем'єра обговорювали і кандидатуру мера, запитав у Омельченка, навіщо тому ставати прем'єром на півроку. І мер відмовився від обговорення своєї кандидатури. Тому Омельченко, розповідаючи УП про амбіційні плани провести дві передвиборні кампанії, застрахувався наперед: "Рішення можна приймати декілька разів, якщо кожне наступне рішення мудріше попереднього".

Чому Омельченко не погодився стати прем'єром? "Ті повідомлення, які були і в пресі, і просто як усна народна творчість – народ наш талановитий і на юмор, і на гумор, і на комедії, і на трагедії – було багато розмов і спілкувань. Але була одна розмова, про яку знають дві особи – президент України Леонід Данилович Кучма і міський голова Олександр Олександрович Омельченко. Вона мала позитивний результат і єдине вірне рішення. Президент очолює державу, мер очолює столицю. Дякую за увагу".

Столичний мер не сказав, у якому виборчому окрузі він буде балотуватися: "Я не належу до жодної партії, я позапартійний, тому, якщо буду балотуватися, то в одному з округів міста Києва. Там, де я знаю виборців, там, де виборці мене знають, там, де мені люди вірять, і там, де я людям вірю. Я не признаю балотування народного депутата, який поживає у місті Києві, а балотується в іншому невідомому регіоні – чи то Закарпаття, чи то східний регіон, чи то південний, чи то центральний".

Своє небажання іти у передвиборчий блок з близькими за духом Омельченко пояснює прагматично: "Я думаю, що самий сильний блок – це блок позапартійних людей. Тому що, на жаль, в Україні немає домінуючої сили, могутньої впливової партії, яка б взяла на себе відповідальність за долю держави, за долю людей. Комуністи, які мають довіру 20% виборців, об'єднані Рухи, які мають понад 10%, соціал-демократи об'єднані, народно-демократична партія, аграрна партія, соціалістична партія, які в межах 4-5%, і ті, які мають менше… За останнім рейтингуванням, довіра до всіх взагалі партій 51%, а 49% нікому не вірять, або не будуть голосувать. Тому сьогодні є повна переконаність, що найбільш об'єктивний блок виборців – це позапартійні".

 
Мер, Володимир Кличко та Міка Хаккінен
 
Все це Омельченко розповів УП після спільної прес-конференції із "почесним, шановним гостем" – суперзіркою світового спорту, пілотом Формули-1 Мікою Хаккіненим, на приїзді якого до Києва мер активно заробляв власні дивіденди. Омельченко, нагадавши про намір столичної влади висунути кандидатуру міста на проведення Олімпійських ігор 2016 року, ще розповів про плани побудувати у Києві… трасу Формули-1 (!!?) Під новобудову розглядаються декілька місць – аеродром "Чайка", район "Олімпійського комплексу" і район "Гідропарка". "Головне, у нас є бажання, є мета і задум, і є земля, є парки, де можна зробити краще, ніж у Європі. Треба розв'язати тільки формулу номер два – де взять гроші. Вспомнім Ільфа і Пєтрова: ударім автопробєгом по бєздорож'ю". Щоправда, не сказав нічого Омельченко про покоління, яке доживе до тих часів, коли українською столицею будуть їздити Феррарі, Макларени та Вільямси. Але сучасній молоді, яка, хоч і посміхнеться над словами Омельченка, напевно, ця заява сподобається. А на минулих виборах молоде покоління, на відміну від пенсіонерів, вагалося, обираючи між дійсним мером і Суркісом...

Те, що Омельченко вже далеко не перший день живе амбіційними політичними планами на майбутнє, не очевидно, можливо, тільки одному Хаккінену, який уперше, і, напевно, востаннє, побував в Україні. До цього часу в рядах потенційних агітаторів за мера крім всього українського хокею (Омельченко – голова вітчизняної федерації) були брати-боксери Клички. Володимир у суботу сказав УП, що вони продовжуватимуть працювати з Омельченком й у передвиборчій команді мера.

Тепер же в активі мера є і фінський автогонщик. У суботу навіть людям без диплома політтехнолога була очевидна концепція рекламного кліпу, який може стати суперактуальним за півроку – Хаккінен сидить разом з Омельченком на прес-конференції та говорить: "Зміни в Києві дуже, дуже вражаючі…"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування