Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Контрреволюція закінчилася, не розпочавшись

Вівторок, 19 червня 2001, 11:31
Верховна Рада не змогла включити до порядку денного роботи сесії питання про відкликання керівників парламенту. Всі три проекти постанов – щодо кожного з керівників парламенту – були внесені депутатами з фракції комуністів. Крім КПУ за відставку голосували соціалісти і "Батьківщина".

Найбільше недругів виявилося у першого віце-спікера Медведчука – за включення до порядку денного постанови про його відкликання проголосували 185 депутатів (з 336 обранців) при необхідному мінімумі в 226 голосів. До того ж у Медведчука кількість ворогів з часу збору підписів під проектом постанови збільшилася – тоді його відставки бажали 169 депутатів.

Другим за кількістю опонентів виявився спікер Плющ – за те, щоб розглянути питання його відставки, проголосували 146 депутатів. Це менше, ніж кількість підписів під проектом постанови про відкликання спікера – автографів тоді назбиралася 154 штуки.

За внесення до порядку денного проекту постанови про відкликання "простого" віце-спікера Гавриша проголосували найменше – 144 депутати. А під "гавришевським" проектом постанови нараховувалося 159 підписів.

Вже після голосування раптом виявилося, що за внесення питання до порядку денного проголосували дві картки депутатів фракції СДПУ(О). Через кілька годин прес-служба партії роз'яснювала, що ці депутати в залі були відсутні, а їх картки спрацювали випадково.

Незважаючи на невдалу спробу, один з ініціаторів відкликання керівництва парламенту, лідер КПУ Петро Симоненко не виключив, що до цього питання депутати можуть повернутися на наступній, 8-й сесії. (За регламентом робити це можна не частіше, ніж раз за сесію.) "Треба, зрештою, покласти кінець свавіллю і безчинству, які творяться в Верховній Раді", - заявив Симоненко. Зі слів лідера КПУ, керівники парламенту, "маніпулюючи" необхідністю прийняття тих або інших законів, захищають свої інтереси або інтереси тих фракцій і груп, які їх підтримують.

Невдоволення роботою керівництва парламенту також висловила фракція Українського народного Руху, яка наполягає на внесенні до порядку денного роботи Верховної Ради питання про звіт керівництва парламенту.

Про це йдеться у заяві фракції, оприлюдненій у вівторок у Верховній Раді членом фракції Іваном Біласом (голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності).

Фракція мотивує свою вимогу тим, що "керівництво Верховної Ради, до обов'язків якого відноситься організація підготовки пакету нормативних документів у сфері судово-правової реформи, протягом 3-х років не зуміло забезпечити підготовку і подання на розгляд депутатів необхідних законопроектів, чим, фактично, провалило стратегічно важливий напрям діяльності парламенту".

У заяві зазначається, що після 28 червня, коли завершується термін дії перехідних положень Конституції, суди не зможуть використати законодавство, яке суперечить Конституції. "Таким чином, Україна має сумну перспективу отримати нелегітимну правову ситуацію і зануритися в правовий хаос", - ідеться в заяві. Фракція вважає, що невизначеність судово-правової реформи "створює можливість для кримінально-олігархічних кланів і далі ловити рибу в каламутній воді".

Читайте також:

Плющ, Медведчук, Гавриш – на вихід?! Волков так не думає
В парламенті назріває "оксамитова контрреволюція" – зібрано підписи під проектами постанов про відкликання керівників Верховної Ради. Однак всезнаючий політарифметик Олександр Волков уже встиг підрахувати, що відставки не буде.

Три незворушних amigos
Самі винуватці сум'яття – спікер Іван Плющ і його перший заступник Віктор Медведчук – зберігають спокій. А якщо і буде відставка когось з керівників Верховної Ради – у що Плющ особливо не вірить – то піти повинна вся трійка парламентського начальства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...