Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма пропонує радикально знизити податки

Вівторок, 5 червня 2001, 16:20
Вже наступного року кількість податків і зборів скоротиться з 39 до 23, з 20% до 17% буде знижена ставка ПДВ, з 30% до 25% - ставка податку на прибуток підприємств. Нова шкала податку на прибуток з громадян по максимуму становитиме 25%, з 30% до 15% знизиться ставка оподаткування дивідендів.

З такими радикальними пропозиціями виступив президент Кучма. У вівторок він направив до Верховної Ради України послання до парламенту і уряду "Про основні напрямки бюджетної політики на 2002 рік", де і вносить ряд пропозицій з реформи бюджетних відносин.

 
Карикатура Федько
 
Кучма - за невідкладне ухвалення Податкового кодексу і проведення на його основі радикальної податкової реформи. Метою податкової реформи є реалізація триєдиної задачі: відчутного ослаблення податкового тиску, спрощення процедур податкового адміністрування і надійного захисту прав платників податків.

Уряд має визначитися з доцільністю і економічною ефективністю застосування додаткових заходів податкової реформи, в тому числі з поетапним введенням податку на нерухомість; з введенням єдиного соціального податку; з поступовим підвищенням до 5 млн. грн. на рік обсягів реалізації продукції, за які суб'єкти підприємництва сплачують єдиний податок; з введенням диференційованої ставки ПДВ на різні групи товарів і послуг; з скасуванням неоподатковуваного мінімуму прибутків громадян з одночасним компенсуючим підвищенням рівня прибутків у всіх сферах діяльності; із звільненням експортерів високотехнологічної продукції від сплати податку на прибуток на приріст обсягів експортної продукції у порівнянні з попереднім роком.


Кучма називає ключовим завданням бюджетної політики на майбутній рік подальше посилення соціальної спрямованості бюджету. На соціальні програми буде направлено не менше за 50% коштів зведеного бюджету на 2002 рік, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За розрахунками Міністерства економіки та Міністерства праці і соціальної політики у соціальній сфері передбачається досягнення росту реальних грошових прибутків населення у порівнянні з минулим роком на 5,5%, середньорічної зарплати працівників і службовців - до 367,5 грн.

Якщо бюджетна політика буде реалізована вірно, то наступного року нас чекає поетапне наближення мінімальної зарплати до прожиткового мінімуму і підвищення її розмірів до 140 грн. на місяць, збільшення середнього розміру пенсійних виплат не менш, ніж на 12%, індексація грошових прибутків працівників бюджетної сфери; введення з 1 січня 2002 року адресних пільг і субсидій населенню виключно у грошовій формі, а також підвищення зарплати працівникам бюджетної сфери і стипендій студентам не менш ніж на 25%.

До кінця 2002 року борг України не повинен перевищувати 60% ВВП. Кучма пропонує продовжити практику бездефіцитного бюджету і навіть затвердити 1% профіциту загального фонду держбюджету на майбутній рік.

Президент поставив задачу досягнути наступного року темпу зростання реального ВВП на 6%, зростання обсягу промисловості у відсотках по відношенню до попереднього року на 7%, обсягу валової продукції сільського господарства по відношенню до попереднього року на 3,8%.

Середньорічний обмінний курс гривні до долара не повинен перевищувати 5,75 грн. за $1. На 5% буде збільшений експорт, на 5,6% - імпорт товарів і послуг.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...