Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Україна без Кучми" готова жити з Кучмою

Середа, 6 червня 2001, 20:47
Несподівано опозиція заявила про готовність до переговорів з владою. Через два місяці після публічного, але неофіційного рішення Форуму нацпорятунку -відмовитися навіть від гіпотетичного діалогу з Кучмою - одна з гілок "єдиної опозиції" – комітет "Україна без Кучми" – почав демонструвати толерантність.

У середу, в шостий день літа, співкоординатор "України без Кучми" Володимир Чемерис зустрівся з Віктором Мусіякою. Прізвище останнього – директора Інституту законодавства Верховної Ради і екс-віце-спікера – Кучма назвав ще три місяці тому серед можливих посередників у самий розпал вуличних пристрастей. 6 червня Мусіяка і Чемерис вирішили поспілкуватися на тему "можливості переговорного процесу між владою і опозицією".

Учасники зустрічі по - різному оцінюють атмосферу навколо можливого діалогу між владою і опозицією. Чемерис повідомив УП, що "опозиція задекларувала готовність до переговорів" і "відмови від переговорів не було". Мусіяка, який був присутній на зборах засновників Форуму нацпорятунку на початку квітня, був свідком, як ФНП фактично погодився з принциповою позицією Тимошенко і Головатого. За словами останнього, ФНП "наклав табу на слово "переговори". Мусіяка ще раз підтвердив готовність бути посередником, і "для цього потрібна тільки згода сторони опозиції на те, щоб я був посередником". Нічого подібного він поки не чув: "Спершу ФНП говорив, що їм потрібен в посередниках Квасневський, а потім вони пішли на референдум. Якщо зараз вони готові – то ради Бога…"

На питання УП, чию позицію він представляв на зустрічі з Мусіякою, Чемерис сказав, що він є і співкоординатором "України без Кучми", і членом координаційної ради "За правду!", і членом ради ФНП, і навіть учасником штабу з проведення антикучмістського референдуму. Однак, не дивлячись на послужний список, фактично Чемерис може виступати тільки від імені "України без Кучми". Також цікаво, що чи не поклялися члени ради ФНП, коли створювався Форум, не проводити сепаратного діалогу.

Відсутність мандата на переговори від "об'єднаної" опозиції Чемерис прикриває тим, що "в переговорах є необхідність у суспільства, соціальних груп". "Це об'єктивні питання, і суспільство буде вимагати їх вирішити: це зміна системи влади, соціально-економічних відносин, свобода слова, права людини, непідписання закону про вибори, про тимчасові слідчі комісії, про запровадження інституту держсекретарів". Питання відставки Кучми, як видно, тут вже немає.

Мусіяці Чемерис відводить роль "човникового дипломата", який міг би підготувати грунт для переговорів, вести які опозиція готова тільки з самим Кучмою.

Чемерис говорить, що "альтернативою діалогу можуть бути тільки барикади" і погрожує: "З осені не виключаємо хвилю протестів". "На літо плануємо багато роботи. Плануємо серйозно відреагувати на День Конституції і День незалежності, на приїзд Папи Римського. Плануємо походи в села, збирати підписи за проведення референдуму".

Питання в тому, чи потрібні ці переговори з непомітною в останні місяці опозицією самому Кучмі. Мусіяка розказав УП, що з лютого (!), коли Кучма запропонував йому бути посередником, він більше з ним не бачився і не чув по телефону.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...