Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бліц-криг Кондоліззи Райс

Середа, 25 липня 2001, 15:07
"Я приїхала, щоб поговорити про особливу роль України. США бачить Україну не мостом або буфером між Росією і Європою. США бачить Україну сильною і великою державою Європи". Таку заяву на початку зустрічі з представниками ЗМІ і неурядових організацій зробила радник президента США з питань національної безпеки Кондолізза Райс.

У приміщенні, де проходила зустріч, було надзвичайно холодно від добре працюючих кондиціонерів. Сама Райс в супроводі делегації демонструвала упевненість, підтримку і розуміння ситуації. Усього декілька годин вона витратила на переговори з київськими чиновниками, прилетівши в Київ по дорозі з Генуї і Косово. І відразу після зустрічі з журналістами вилетіла в Москву.

Її мова, навіть у вигляді дипломатичних формул, не залишала ніяких сумнівів в тому, що США м'яко, але настирливо пропонують українському керівництву самим відповісти на питання, чи варта Україна довір'я.

США все ще сприймають Україну як партнера, але дають зрозуміти - вони не можуть довіряти нам доти, доки не будуть чесно розкриті справи Гонгадзе і Александрова. Так само важливі і майбутні парламентські вибори. "Весь світ буде спостерігати за виборами в Україні. Не тільки в день виборів, але і в дні передвиборчої кампанії. Важливо, щоб всі голоси були почуті", - сказала Райс.

Зрозуміло, що в такій ситуації керівництво країни черговий раз обіцяє США і чесне розслідування і прозорі вибори. Як правильно сказала на зустрічі Юлія Мостова, чому справді навчилися українські лідери за 10 років незалежності, так це говорити те, чого від них в даний момент чекають. Але, як виявилося, Райс добре знає ціну цим запевненням.

"Нас не так легко обдурити, - зреагувала Райс. - США знають, коли вибори є дійсно вільними, і вільна кампанія, а слідство - дійсно прозорим. У тому числі і розслідування, вільне від політичного тиску. Я говорила Кучмі і Литвину, що важливо відновити довіру. Без цієї довіри ми не можемо мати такі стосунки з Україною, які ми хотіли б мати".

А тим часом, після закінчення 10 місяців розслідування справи Гонгадзе, не дивлячись на всі запевнення Кучми, влада і не мала наміру демонструвати прагнення розкрити цю справу. Імітація слідства, химерні "хуліганські" або "випадкові" версії вбивства, надлюдське поводження з матір'ю - це те, на що влада здатна. За ці 10 місяців риторика американців не змінилася. "Від того, наскільки ефективно буде розкрита справа, залежить імідж України" - ці слова ми чули через місяць після зникнення Георгія, ці ж слова зараз повторює Кондолізза Райс.

Правда, змінилися інтонації. "Ми сподіваємося, що наші стосунки з президентом, прем'єр-міністром, українським народом будуть позитивними завжди. Але вони можуть бути такими тільки за умови просування вперед в цих питаннях".

"Поки ці справи не будуть вирішені прозоро і відкрито, дуже складно всьому світу повністю довіряти Україні, але якщо вони будуть вирішені відкрито, це зніме будь-які підозри в тому, що Україна не стоїть на демократичних рейках розвитку. Це стосується і прозорих виборів і передвиборчої кампанії. Це сильно вплине на інвестиційний клімат, на імідж України. Я думаю, що ми не залишили сумніву в тому, наскільки ці питання важливі в українсько-американських відносинах".

Між тим Райс знов повторює те, що вже давно відомо - доля реформ і життя України залежить передусім від українців, "не можна все зробити ззовні", демократичні перетворення повинні відбуватися передусім "всередині України", і тільки тоді можна розраховувати на допомогу США. "США не може надавати допомогу, якщо немає такого бажання з боку України і українців".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування