Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омельченко хоче влаштувати Деркачгейт

Середа, 4 липня 2001, 12:56
Народний депутат Григорій Омельченко звернувся з депутатським запитом до Генеральної прокуратури України за фактом публікації журналіста Олега Єльцова "З життя Деркачей", оскільки Служба безпеки країни "не може давати правову оцінку діям народного депутата".

"У опублікованих Єльцовим матеріалах про діяльність екс-голови СБУ Леоніда Деркача, його сина народного депутата Андрія Деркача, громадянина України Вадима Рабіновича і інших є ознаки таких злочинів, як зловживання службовим становищем, злочинна недбалість, приховування діяльності осіб, що здійснили злочини", - заявив депутат Омельченко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. З його слів, він вимагає порушити кримінальну справу щодо Леоніда Деркача, Андрія Деркача, Вадима Рабіновича й інших осіб за фактами їх "злочинної діяльності".

Зі слів Омельченка, його запит грунтується на матеріалах, опублікованих Єльцовим, і його власному запиті, направленому до Генпрокуратури ще у вересні 1999 року. Він також додав, що в СБУ є всі підстави порушити кримінальну справу за фактом розголошування державної таємниці в матеріалах Єльцова. Однак, додав він, експерти повинні встановити, чи містить державну таємницю інформація, розміщена в документах з грифом "секретно". З його слів, копії матеріалів, розміщених журналістом на сайті, були зроблені з оригінальних документів, "є достовірними, не фальсифікованими". "Я заявляю це відповідально", - підкреслив депутат.

Він особливо відзначив, що ці документи були добровільно видані журналістом під час обшуку, проведеного на законних підставах. На думку депутата, журналіст не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за розголошування державної таємниці. "Відповідальність повинні нести ті посадові особи, ті держоргани, які розголосили цю таємницю". Тому Омельченко має намір у четвер направити депутатський запит на ім'я голови СБУ Володимира Радченка про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, які мали доступ до документів, розголошення яких призвело до появи в інтернеті публікації.

Він назвав недопустимим той факт, що через витік інформації розголошені імена і посади оперативних працівників, які "готували донесення про злочинну діяльність бандитів транснаціонального характеру". "Тепер вони виведені під стволи", - підкреслив Омельченко.

Кажучи про свій попередній запит на ім'я Генпрокурора, Омельченко повідомив, що там були викладені факти, як він стверджує, "злочинної діяльності начальника Волинської митниці Олексія Чернишова в період з 1996 по 1998 роки, коли Державну митну службу очолював Леонід Деркач".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...