Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хто переможе в 2002 ?

Понеділок, 6 серпня 2001, 18:27
Якби вибори були в липні - до влади б прийшли комуністи. Рейтинг Ющенка зростає, а Кучми – падає. До кого з політиків ставляться з довірою, до кого – ні? Чого можна сподіватися від нового складу уряду? Які з проблем нашого суспільства турбують громадян над усе? Знайомимося з думкою українців.

Хто міг би перемогти на майбутніх виборах?

Результати опитування свідчать, що якби вибори відбулися в липні, то перемогла б комуністична партія з результатом 20,7 %. Соціал-демократичній партії України (О) перемогу пророкували 5% опитуваних. Це - наступна у рейтингу після комуністів партія.

28,2% респондентів не визначились у своїх симпатіях, а 14,8% було важко відповісти на це питання.

Що стосується популярності партій, то найбільш обізнане населення з існуванням комуністичної партії (Симоненко П.) (82%). Наступні - такі партії та рухи: Народний рух України (Удовенко Г.) (64%), Соціалістична партія України (Мороз О.) (61%), Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (Тимошенко Ю.) та Соціал-демократична партія України (о) (Медведчук В.) ( по 59%), Прогресивна соціалістична партія України (Вітренко Н.) (57%), Народно-демократична партія (Пустовойтенко В.) (53%), Партія зелених України (Кононов В.) (51%), Український народний рух (Костенко Ю.) (46%), партія "Реформи і порядок" (Пинзеник П.) (44%) і т. д.

Опитуваним було також запропоновано із 48 найчастіше згадуваних політиків України обрати п'ятьох, які могли б очолити список партії, за яку голосували. У першій десятці таких лідирує Ющенко - 26,0%, за ним з незначним відривом іде Симоненко - 21,1%. ( До речі, високу довіру громадян до Ющенка підтверджують і відповіді на запитання про основну причину відставки його уряду. Кожний третій (28%) вважає, що його було звільнено через високий авторитет прем`єра, який викликав побоювання претендентів на посаду майбутнього президента.)

Майже удвічі менше людей назвало Мороза - 11,4%. Кінах (9,5%) за короткий час обігнав Вітренко (9,1%). Медведчука назвали 7,4%, Тимошенко - 6,3%, Пинзеника - 6,5%, Пустовойтенка - 6,0%. Завершує десятку Марчук - 5,5%. Від 5,2% до 2% опитуваних назвало відповідно Тігіпка, Удовенка, Костенка, Кононова, Чорновола, Плюща, Азарова, Головатого, Грача, Суркіса.

Як виходить із результатів опитування, політична активність наших громадян на разі далеко не на рівні. Так на вибори депутатів України, якби вони відбулися у найближчу неділю, у липні обов'язково з'явилося би 45%, напевне голосували б 19%, ще не визначилися - 14%, сумнівалися, чи варто йти на вибори -12%, і напевне не прийшли б на виборчу дільницю -10% .

Кому вірити?

Серед політиків, що викликають довіру народу, лідирує Ющенко (22,8%). Із значним відривом за ним ідуть Симоненко (11, 4%) та Мороз (5,9%).

Рейтинг Кучми з березня до липня понизився з четвертого до сьомого місця (з 5,4% до 3,8%).

Не змінився рейтинг Вітренко (5,7%), Тимошенко (4,4%), Медведчука (2,8%). Вперше з'являється Кінах з досить високим рейтингом (5,4%). Завершує список Удовенко (2,5%), про якого у березні не згадували.

Кому не довіряють? Найбільше - Кучмі (21,5% ). Слідуючі – група опозиціонерів: Тимошенко (10,6%), Симоненко (10,4%), Вітренко (8,5%), Мороз (8,4%).

В липні серед керівників, які не користуються довірою громадян, вперше з'являється прізвище Ющенка (2,3%).

Аналізуючи ступінь довіри громадян до соціальних інститутів, можна побачити, що найбільше люди прихиляються до церкви (36%), але не довіряють церкві та духівництву 20%.

На збройні сили покладаються 28 %, не можуть покластися на них 25%. СБУ і ЗМІ розділили третю сходинку довіри – по 18%, проте 29% громадян не довіряють СБУ. ЗМІ не довіряють 22%.

Міліція не вселяє довіру 52% опитуваних. Найбільшу недовіру (у 55%) викликає Верховна Рада, потім – президент і його адміністрація (53%), суди (47%), місцеві ради та їх виконавчі органи (47%), Кабмін (41%).

Чим занепокоєні люди?

Звичайно, що найбільше шансів могла б мати партія, яка б запропонувала шляхи розв'язання найболючіших для суспільства проблем.

Погіршення фінансового стану сімей, ще більше зниження рівня життя є проблемою №1 для 35 % громадян. Більшає людей, стурбованих зростанням безробіття – зараз таких 46%. Зростання цін на продукти, одяг, транспорт непокоїть 45%, дороге медичне обслуговування та ціни на ліки – 42%. Постійним є страх перед зростанням злочинності – 33%.

До кризи в економіці, спаду виробництва в промисловості, сільському господарстві за три місяці українці, схоже, звикли – у липні ці явища хвилювали лише 34% співвітчизників, коли у березні такими проблемами переймались 47% опитуваних.

29% опитуваних жахають високі ціни на житлово-комунальні послуги, 23% переймаються несвоєчасними виплатами зарплатні та інших соціальних виплат, зростання корупції та хабарництва непокоїть 18% наших співвітчизників.

Зниження рівня моралі та культури, погіршення стану довкілля є також однією з найболючіших проблем для 21% респондентів. Питання захисту малозабезпечених, зростаюче розділення суспільства на бідних і багатих (15%,14% відповідно) викликає неспокій у числа українців, яке все збільшується.

Занепокоєні станом власного здоров'я та здоров'я своєї родини - 15%. Політична нестабільність та слабкість державної влади – це те, що тривожить ще 14%, лише 9% населення стурбовані недосконалістю податкової системи.

Чого люди чекають від Кінаха?

Про досить стійку зневіру у будь-які позитивні зрушення свідчать відповіді на інше питання, пов'язане з новим урядом Кінаха: "Яких кроків ви очікуєте від нового складу кабінету міністрів протягом найближчого року?"

Третина опитаних, 28% взагалі нічого не змогли відповісти, нічого не очікують 10%, погіршення ситуації бояться 7%, не очікують жодних змін, порівняно з діяльністю уряду Ющенка - 4%.

Проте, на покращення матеріального становища, зниження цін, поліпшення ситуації в країні сподіваються відповідно 12 та 10%. 11% респондентів сподіваються на підвищення пенсій і зарплатні та своєчасної їх виплати.

Удвічі менше опитуваних хочуть вірити у поліпшення економічної ситуації. У 6% жевріє надія, що уряд боротиметься з безробіттям, промислові підприємства відновлять свою роботу. 2% респондентів мріють про повернення вкладів, зроблених у радянські часи, про податкову реформу та, як наслідок, зниження податків. Така ж кількість населення хотіла б відчувати більшу увагу з боку уряду до медицини та освіти. І зовсім незначний відсоток - 1% краян – з надією очікують проведення аграрної реформи.


Опитування громадської думки населення України проводилось за репрезентативною вибіркою у 24 областях, Автономній Республіці Крим, Києві та Севастополі. Час проведення опитування – березень, липень 2001 р.

За матеріалами Центру "СОЦІОПОЛІС"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...