Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сумна подія глобального масштабу

Середа, 12 вересня 2001, 10:12
Руйнація хмарочосів на Манхеттені, терористи викрадають кілька літаків, палає Пентагон, президент Америки знервовано промовляє до нації з ядерного бункера – це все стандартний набір голівудських штампів з науково-фантастичних і пригодницьких кіно. Виявляється, що життя може наслідувати немислиме – голівудську фантастику. Але наша стаття не про це.

Серія катастрофічних терористичних актів у Сполучених Штатах належить до тих подій, що міняють історію. Перепрошую за патетику – зараз і протягом цієї статті - але у вівторок відбулася подія, яка визначить дуже багато подій протягом наступних, а можливо і віддалених років. Можливо, що вибухи у Нью-Йорку змінять і наші з вами життя. Матеріал, який перед вами, пропонує попередню спробу аналізу події.

Трагедія у Америці відбулася дуже далеко від України, але вина нас зачіпає більше, ніж багато хто може подумати. У Нью-Йорку не тільки загинули емігранти з України, або їхні діти (таких людей дуже багато у Нью-Йорку і Вашінгтоні, можна без великої помилки знайти подібний зв'язок, що торкає особисті родинні зв'язки). Крім особистих, усе-таки незначних зв'язків, трагедія ця зачіпає нас у два способи. По-перше, це військово-політична обстановка у світі. По-друге, тут є прямий і непрямий економічний вплив. Нарешті, насамкінець ми зупинимось на питаннях, які хвиля тероризму піднімає для майбутнього США.

Військово-політичні наслідки для світу

Спочатку зупинимося на впливі, на військово-політичному значенні катастроф. Світові кризи, війни і перекройка уявлень про світ часто розпочинались і з менш серйозних подій. Безпосереднім приводом, що призвів до Першої світової війни стало убивство однієї людини – ерц-герцога Фердинанда. Для Сполучених Штатів Друга світова війна розпочалась з Перл Харбору, коли японські війська напали на американську військову базу в Тихому океані.

Під час нальоту на Перл Харбор американці втратили приблизно 2300 осіб. За чотири з половиною роки, протягом яких Сполучені Штати були залучені у Другу світову, вони втратили 292 тисячі осіб. Протягом вівторка, згідно з першими, дуже приблизними оцінками, США втратили приблизно 50 тисяч своїх громадян. Якщо цифри підтвердять, то це відповідатиме шостій частині американських втрат Другої світової , для виходу з якої США вперше (і востаннє) застосувала ядерну зброю в реальних умовах. Треба також нагадати, що Сполучені Штати ніколи не зазнавали суттєвих нападів на свою територію з десятками тисяч жертв. Навіть за часи війни. Це абсолютно новий досвід для Америки.

Теракти, а всі інші версії відкидаються, матимуть далекосяжні наслідки. Можна чекати на відплату найближчим часом. Можливо вона уже розпочалася, коли ці рядки іще пишуться. Коли терористи Осами Бін Ладена застосували вибухівку в Африці, це призвело до ракетних атак на хімічну фабрику у Судані, а потім і на табори терористів у Афганістані. Можна чекати на найбільш жорстоку відплату, яку американцям буде не так уже і важко пояснити в ООН, вже не кажучи про американську публіку, котра вимагає покарання терористів. І оскільки кожна стресова ситуація народжує помилки, нам лишається лише сподіватися на те, щоб американське керівництво, у якого дуже багато можливостей для знищення багатьох мільйонів життів, не припустить серйозних помилок. Крім того, нам треба сподіватися, що джерело американського занепокоєння знаходиться подалі від наших кордонів.

Очевидно саме тому не тільки палестинське керівництво, але і талібські правителі Афганістану гаряче переконували усіх в тому, що вони не брали участі у терактах. Саме тому практично ніхто не хоче брати на себе відповідальності за скоєний злочин, крім якихось другорядних безнадійних організацій. Всі просто бояться, що відплата буде надто страшною, щоб розцінювати самі теракти як успішні. Дії Америки можуть призвести до повного знищення режимів чи угруповань, причетних до катастроф. Першою мішенню, очевидно, може стати бородань Осама Бін Ладен.

З іншого боку, на світовій політичній арені в часи потрясінь починають більше цінуватися військова потуга країн, їхня здатність відстоювати себе в більш жорстоких суперечках, ніж торгівельні переговори, або переговори з МВФ чи Паризьким клубом. Культ героя-бізнесмена, що носиться по земній кулі на реактивному "Конкорді" в даний момент змінюється на культ пілота реактивного бомбардувальника. Між іншим, це природньо підсилює країни з не надто сильною економікою, але з хорошими військово-статегічними підвалинами. Наприклад, Росію, про яку на Заході останніми роками якось почали говорити з меншою повагою. І, звичайно, на перший план у світових справах на певний час у вирішенні світових справ висувається спосіб мислення військового чи розвідника, а от спосіб скромна привабливість торговців чи банкірів трошки відступає назад.

Вплив на економіку

Вплив на світову економіку є найбільш моментальним і, водночас, дуже руйнівним. Перш за все це стосується її потужного двигуна - американської економіки. Теракти відбулися саме в той час, коли американська економіка коливалась на межі спаду. Вона нібито роздумувала – скорочуватися далі чи ні. Тепер у неї більше причин для вільного падіння.

Долар похитнувся ще більше, а акції спочатку почали падати в ціні. Пізніше у вівторок американські біржі було закрито. На перший план замість акцій, очевидно, виходитимуть більш надійні облігації американської скарбниці – інструменти сумнівних часів, менш прибуткові, але надійніші. Євро, правда, пішло вгору. Уповільнюється швидкість обертання грошей, паралізовані біржі, на яких торгували паперами фірм з усіх кутків світу. Знов-таки, паніка і непевність, цілком закономірні в таких умовах, можуть іще більше погіршити стан фінансових ринків.

Фізично знищені офіси великих фінансових інституцій, типу нью-йоркського офісу "Американ Експрес", американського представництва "Дойче Банк", тощо. Багато фірм не зможуть, наприклад, отримати страхування і зникнуть – ну, хто закладає в договори про страхування такі випадки, як пряме попадання літаків у офіс вашої фірми. І це в той час, коли в США і так непевні економічні прогнози.

Важко оцінити гігантську вартість самих будівель, але сюди можна додати і збитки від простоїв літаків, за скасовані рейси. Ну, про вартість самих літаків говорити майже цинічно. А ще є збитки від колапсу транспортних систем Нью-Йорка і Вашінгтона, тощо.

До цього треба додати і цілком можливе подальше зростання цін на нафту (підскочили на світових біржах у вівторок), що нанесе іще один удар по енергозалежній американській промисловості.

Отже, більша доля непевності провіщає гірше майбутнє американської економіки, в час коли Японія перебуває у спаді, і не дуже блискучі справи в Європі. Можливе погіршання стану економіки США не може викликати нічого позитивного для сполучених з нею інших економік. Якщо атаки терористів мітили по американській економіці, то цю мету, можна сказати, виконано.

Америка: важкі часи, важкі питання

Хвиля терористичних атак є перевіркою США на міцність. Чи зможе уряд Штатів не тільки знайти і покарати тих, хто задумав теракти, але і дати собі раду з внутрішнім незадоволенням, розгубленістю, розвіяними ілюзіями у небачену могутність своєї країни. Ми, ті хто жив у Радянському Союзі, знаємо, що падіння великих країн може початися з великих нещасть, хоча вони і не є причинами падіння. Але причини – то вже окрема тема для розмови. Емоційне і символічне значення подій вівторка – це значна шкода, що було завдано образу США всередині країни і по цілому світі. Чому американські сили безпеки пропустили таку смертельну загрозу? Хто в цьому винен? Чи здатна ця країна захистити себе і своїх громадян, а також своїх союзників від загроз, які існують у неспокійному світі? Чи варто іншим країнам будувати у себе суспільства по американському типу, якщо американське суспільство виявляється дуже легко вразливим? Цим питанням нема кінця.

Америка найсильніша, але саме через її здатність втручатися до справ у найрізноманітніших частинах світу, у неї через це виникає найбільше смертельних ворогів. Крім того вона сильна коли йдеться про могутність держави у відношенні до інших держав (або її економіки до інших економік). Але коли вона стикається з ворогами, які зовсім не схожі на американців – тут, виявляється, можливі прорахунки. Вороги Америки, озброєні іншою зброєю ніж такими зрозумілими американцям речима, атрибутами всесвітньої могутності США, як грошима, ракетами, ядерними зарядами, продуктами всесвітньо відомих торгових марок, американськими фільмами та іншими ідеологічними продуктами. Вороги США, які здійснили теракти, очевидно озброєні іншими руйнівними знаряддями - фанатизмом і готовністю до самопожертви. Теорія раціонального вибору, популярна серед американських науковців, тут не працює. Тут працює логіка віри, логіка ненависті, логіка помсти. Тут відсутній ворог, з яким не соромно змагатися, ворог такого ж масштабу, як був колись Радянський Союз. Тут ворога не видно, і в цьому секрет його успіху - у його видимій нікчемності.

Інший ворог американців – це, як відомо, самі американці. Оскільки, вони перемогли – грошима, чи хитрістю, чи зброєю – усіх свої головних ворогів протягом 20 століття. Врешті-решт США-переможці лишилися єдиною супердежавою. І з'ясувалося, що їм лишилося перемогти себе. І вони дійсно роблять величезні кроки кудись за обрії людського розуміння світу – наприклад, створили карту генома людини, і можуть вирощувати штучні тканини з зародкових клітин. А ще можуть конструювати штучний інтелект. Проектують літаки, що будуть літати набагато швидше за швидкість звуку. Америка хоче вирватися за межі людської оболонки, а її звершення врешті-решт наштовхуються на звичайні людські недбалість, зверхність, марноту, примітивність, пихатість, жадібність і ідеологію покупця, котрий в усіх людських стосунках на першому місці бачить грошову транзакцію.

Можливо також головна проблема, що стоїть за подіями вівторка, полягає в тому, що США (щоправда і Європа з Японією теж) не можуть залишатися острівком статку, здоров'я і щастя у світі, де надто багато страждання. Жахливий стан інших країн, де панують СНІД і жахлива бідність, де тривають війни і роками не зникає голод – цей стан, насправді лише в 3 – 12 годинах літаком від американських аеропортів. Але чим більше промислово розвинені країни претендують на світове лідерство, водночас пропагуючи у себе в дома культ насолод, багатства і безвідповідальності, тим разючіше кидається в очі дисонанс. Протиріччя наростають і вимагають розв'язання. Інколи намагання фанатиків розрубати вузол протиріч набувають кривавих рис, які не можуть на викликати нічого, крім відрази, жаху і бажання відплати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...