Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жінки, які ведуть активний спосіб життя, мають менше шансів захворіти на рак молочної залози

Вівторок, 16 жовтня 2001, 16:20
Зайняті на роботі та вдома жінки піддаються ризику захворіти на рак молочної залози на 31% менше, ніж ті, які пропагують менш рухливий спосіб життя.

Але при тому, що жінка повинна вести активне життя, вона не повинна багато працювати, принаймні так вважає Крістіна М. Фріденріх (Christine M. Friedenreich), вчений-дослідник Центру Досліджень Онкозахворювань у Калгарі (провінція Альберта). "Помірна діяльність напряму пов'язана зі зменшенням ризику захворювання" – висновок вченої.

Фріденріх та її колеги досліджували випадки захворювання на рак рак молочної залози у жінок в провінції Альберта протягом 1995 та 1997 років. Вчені дослідили 1233 жінок, які хворі на рак молочної залози, та ще 1237 жінок, які були здорові та погодилися взяти участь в експерименті.

Вчені попросили, щоб жінки пригадали інтенсивність їхніх фізичних навантажень протягом всього життя. Для того, щоб освіжити пам'ять, жінки також мали пригадати найменші події, які з ними відбувалися протягом життя – у школі, університеті, навіть якою була весільна сукня.

Жінки, які присвячують фізичним навантаженням приблизно 43 години на тиждень протягом всього життя, мали на 31% відсоток нижчий ризик захворіти на рак грудей, ніж ті жінки, які присвячували фізичним вправам тільки 29 годин на тиждень - такі результати дослідження. До того ж було виявлено, що жінки, які отримували задоволення від своєї роботи чи від роботи по дому, отримали більше користі від того.

Не було ніякої суттєвої різниці від отримання задоволення під час вправ, чи не отримання. Доктор Фріденріх зазначила, що було дуже небагато випадків прямої користі від задоволення, щоб надавати цьому великого значення.

"Щоб працювати по дому, потрібно також бути фізично активною", - говорить дослідниця. - Щоб цього досягти, потрібно від 30 до 40 хвилин протягом тижня мати активну прогулянку – ось те, що повинна робити кожна жінка. Принаймні намагатися це робити", - говорить Фріденріх.

Коли інтенсивність діяльності розглядалася окремо, жінки, які були помірно активні, мали на 41% нижчий рівень ризику захворювання раком молочної залози. Навіть при помірній діяльності спостерігалося збільшення норми серцевих скорочень та виділення незначної кількості поту.

Раніше у ході дослідження вже було виявлено, що активна діяльність зменшує ризик захворювання раком, але це перші факти, які підтверджують, що сюди входить і робота по дому, про це зазначає Луїза Брайнтон (Louise Brinton), голова відділу епідеміології навколишнього середовища в американському Національному Інституті Онкозахворювань.

Вправи можуть вплинути безпосередньо, скорочуючи дію іншого фактору ризику, такого як надмірна вага, зазначає Фріденріх. Проте в той же час панацеєю від раку активне життя стати не може. Існує ще багато інших недосліджених обставин.

"Робити остаточні висновки ще дуже рано", - зазначає Брайнтон, яка також працювала над дослідженнями канадського інституту. – "Ми сподіваємося, що дослідження підштовхнуть нас на вірний шлях у боротьбі з цією хворобою".

В той же час дослідження причини захворювання на рак може спричинити активність тих гормонів, які підвищують ризик захворювання, зазначає Брайнтон. Надмірна вага та зловживання алкоголем – це змінні фактори. Але тут дуже важливу роль грає генетика, а багато причин захворювання раком ще й досі невідомі.

Дослідження доктора Фріденріх мають і свої недоліки. Наприклад, проект належним чином так і не пояснив ефекту від виконання фізичних вправ. Але сама ідея того, що фізична діяльність може знижувати ризик раку молочної залози, вже досить визначна. Скорочення факторів ризику не може запобігти хворобі, але її вивчення може привести до зменшення ризику захворювання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...