Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий закон сприяє приходу до парламенту заможних політсил – німецький експерт

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 10:24
Експерт з питань української внутрішньої політики професор Кельнського університету Герхард Сімон сумнівається в тому, що окремі пункти нового закону про вибори сприятимуть розвитку демократії на Україні, але відзначає і деякі позитивні моменти.

"Для західного спостерігача українська демократія завжди готує щось несподіване. У випадку з новим законом про вибори таких моментів два. По-перше, те, що від політичних партій та окремих кандидатів вимагаються гроші за право участі у виборах.

З західної точки зору – це незвична норма. Особливо дивує ця норма по відношенню до України, адже це бідна країна. Другою несподіванкою для західного спостерігача стала процедура голосування нового закону у Верховній Раді, повідомляє "Німецька хвиля".

За новий закон голосували олігархічні партії, проти – ліві сили. Але цікаво, що разом з олігархічними партіями закон підтримали й націонал-демократи. Тобто в даному випадку сформувалася досить незвична коаліція націонал-демократів з олігархами проти лівих.

Кому вигідно це нове правило? Маленьким багатим політичним партіям та олігархічним угрупованням. І я сумніваюся в тому, що це сприятиме розвитку демократії на Україні", каже експерт.

Ось як професор Сімон відповів на запитання, чи існують подібні норми в німецькому виборчому законодавстві:

"У Німеччині немає нічого подібного. Політичні партії та окремі кандидати не повинні робити жодних грошових внесків для участі у виборах. У Німеччині існує інше правило. Ті партії та кандидати, яких було обрано до парламенту, отримують компенсацію видатків на виборчу кампанію від держави. Ті, яких не було обрано, не отримують і жодної компенсації. В Україні ж спочатку треба заплатити гроші, які не повертаються, якщо кандидат у депутати не проходить до парламенту."

Професор вважає, що "нове правило, що виборна боротьба триватиме лише 90 днів пов'язано з запровадженням грошових застав замість збору підписів. Раніше необхідно було зібрати 100 тисяч підписів, щоб отримати право обиратися в парламент. Але це неможливо зробити за три місяці".

"У цьому скороченні строків виборчої кампанії існує й позитивний момент. Політики на Україні кажуть, що не хочуть, щоб у політичному ландшафті країни занадто довго домінувала виборча боротьба. Я хочу сказати, що скорочення тривалості виборчої боротьби в принципі не треба розглядати як щось негативне."

Новий закон сприяє приходу до парламенту заможних політичних сил, каже експерт, які в короткий час можуть зібрати необхідні кошти. "Крім того, ми знаємо, що ці олігархічні партії та угруповання підтримують президента, що авторитарно управляє країною. Цікаво, однак, що той самий Тарас Чорновіл, член фракції "Реформи-Конгрес", який заявив, що новий закон сприяє зміцненню авторитарної влади в країні, не виступив проти цього закону, а лише утримався при голосуванні. Тут можна говорити про певну коаліцію олігархічних партій з національно-демократичними проти лівих сил."

"Взагалі в українському парламенті немає стабільної більшості, так само, як немає й стабільної меншості. Протягом року, у вирішенні різноманітних політичних проблем, можна було спостерігати різні комбінації більшості. Наприклад, прем"єр-міністра Ющенка було знято навесні з посади коаліцією олігархічних партій і комуністів. Те, до чого ми звикли на Заході, а саме, що існує проурядова більшість і опозиційна меншість, - таких стабільних утворень в українському парламенті немає."

Експерт також сумнівається в тому, що нинішні парламентські вибори "стануть справді доленосними для майбутнього України". "Хоча б тому, що повноваження Верховної Ради дуже обмежені. Вирішальною політичною фігурою на Україні залишається президент, незалежно від того, які політичні сили увійдуть до нового складу парламенту. Я не очікую суттєвих змін у Верховній Раді нового скликання. Комуністи й надалі залишатимуться серйозною політичною силою. Олігархічні партії згуртують навколо себе значні резерви. Національно-демократичні сили, незважаючи на роздробленість, знову пройдуть до парламенту," – вважає професор Кельнського університету Герхард Сімон.

В четвер депутати ухвалили нову редакцію закону про вибори, який передбачає, що виборчий процес чергових виборів народних депутатів розпочинається за 90 днів до дня виборів. Встановлено також грошову заставу при реєстрації суб"єктів виборчого процесу замість збору підписів.

Крім того, враховано пропозицію президента, що до складу окружних виборчих комісій обов'язково включаються представники партій, які в поточному складі Верховної Ради мають свої партійні фракції.

Представники інших партій включаються до складу окружних комісій шляхом жеребкування.

Читайте також

Парламент здався на милість Кучми

Євангеліє від Рябця. Вибране

"Бардак" буде 90 днів: депутати погодилися з Кучмою

Кучма обіцяє зрив виборів і готує відставку Кінаха?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування