Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Завод-виробник української ракети підтвердив, що ракета могла збити літак

Понеділок, 8 жовтня 2001, 17:00
Технічні дані зенітного ракетного комплексу "З-200" (західна класифікація - СА-5) теоретично дозволяли ракеті, яка була випущена ППО України під час навчань у Криму, подолати відстань до пасажирського літака Ту-154, який, вибухнувши, впав у Чорне море, неподалік від Сочі.

Про це повідомив Володимир Свєтлов, гендиректор і генеральний конструктор Машинобудівного КБ ім. Грушина (МКБ "Факел", Московська обл.), що випускає ракети для ЗРК.

"Я можу сказати тільки одне - формально ракета досягти літака могла, але при умові, якщо нею керували, якщо їй давали команди, а перша інформація, яку ми отримали з України, говорила про те, що система не спрацювала штатно і вимкнулася десь у районі на 15-20-й секунді, а у цьому випадку взагалі нічого не могло трапитися", - відзначив гендиректор МКБ "Факел".

"Але знову ж, це - телефонна інформація, на яку і послатися офіційно не можна, і поки у нас неповна інформація, яка не дозволяє судити про те, що сталося з високою мірою вірогідності", - уточнив Свєтлов.

"Зараз мій перший заступник знаходиться у Сочі, де представники ВПС, ППО і інших відомств Росії й України займаються аналізом обставин катастрофи пасажирського літака Ту-154 над Чорним морем і там повинен бути офіційно обговорений весь перелік параметрів, на основі яких можна буде зробити висновок", - повідомив гендиректор.

З приводу опублікованих відомостей про круглі отвори у деталях обшивки, підібраних на місці падіння літака і які ніби свідчать про враження Ту-154 українською ракетою, Свєтлов відмовився дати однозначну відповідь.

"Я ще не знаю, який діаметр цих отворів, мало того, ми ще навіть не знаємо точно, яка була модифікація виробу, оскільки у ракетах різного типу для "начинки", яка має збільшити чинник ураження цілі, можуть використовуватися дрібні кульки, а можуть - кубики", - передає слова Свєтлова "Інтерфакс-Україна".

Літак Ту-154 авіакомпанії "Сибір", що летів з Тель-Авіва до Новосибірська з 78 пасажирами і членами екіпажу на борту, впав у Чорне море минулого тижня. Американські джерела зробили припущення, що причиною катастрофи стало випадкове попадання в авіалайнер зенітної ракети, яка була запущена у ході навчань українських сил ППО у Криму.

Хоча головнокомандуючий військами ППО ВС України Володимир Ткачов вважає "практично неможливим", щоб ракетою З-200, запущеною під час навчань у Криму 4 жовтня, управляли ззовні для ураження літака Ту-154.

Головком підкреслив, що його відомство "проробляло" цю версію. З його слів, для здійснення такого управління необхідно, щоб "всі, хто опромінює цю ціль, працювали на одних літерних частотах". При цьому вони створюють один одному перешкоди, і в цих умовах наведення на мішень "практично неможливе", підкреслив Ткачов.

Він зазначив, що його відомство направило відповідний запит для з'ясування, на яких літерних частотах працювали всі радіолокатори під час падіння літака Ту-154.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування