Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма обирає генерала

Понеділок, 12 листопада 2001, 17:22
Кучма призначив нового міністра оборони. Дискусії про цивільного керівника військового відомства можна забути – місце Кузьмука остаточно посів в.о. міністра Володимир Шкидченко.

Міністром оборони України генерала армії Володимир Шкидченко став після підписання в понеділок відповідного указу Кучми.

Виконуючим обов'язки міністра оборони Шкидченко був призначений після відставки 24 жовтня міністра Олександра Кузьмука. До цього, з вересня 1998 року, Володимир Шкидченко обіймав посаду начальника генштабу ЗСУ - першого заступника міністра оборони.

Генерал армії народився 1 січня 1948 року у російському місті Чита. Закінчив Московський фізико-технічний інститут, Одеське вище артилерійське командне училище, Військову академію ім. Фрунзе, Військову академію Генштабу ВС СРСР. З 1993 року - перший заступник начальник Генштабу ЗСУ. У 1993-1998 роках - командуючий військами Одеського військового округу, в 1998 році - командуючий військами, Південне оперативне командування.

"Президент для себе визначився, що він не буде призначати міністром цивільного політика. За цих умов, оскільки вибір обмежився військовими, глава держави зробив найкращий вибір", - вважає директор Центру Разумкова Анатолій Гриценко.

"Шкидченко – найкращий генерал у Збройних силах, якого поважають і колеги, і у військах. Він отримав добру цивільну освіту у Москві, він має пристойну військову освіту – Академія імені Фрунзе і Академія Генерального штабу.

"Генерал Шкидченко послідовно просувався по всіх щаблях військової кар'єри – від командира взводу до командарма, він керував військами оперативного командування і отримав досвід на посту начальника Генштабу.

"Володимира Петровича поважають стратегічні партнери. Минулого року маршал Сергеєв вручив Шкидченку зірку "Герой Росії", яку Путін своїм указом присвоїв батьку міністра, генерал–лейтенанту Петру Шкидченку, який загинув у Афганістані.

Шкидченка поважають у Брюселі і Вашингтоні. Він - освічений військовий з широким кругозором, він може сприймати досвід різних держав".

На думку Гриценка, Шкидченко "має бачення реформування армії". "Через те, що він був у тіні Кузьмука, він не міг реалізувати свій потенціал. Зараз він таку можливість отримав. Чи вдасться його реалізувати, буде залежати від чинників, які перебувають поза межами військового відомства".

"Необхідною умовою успіху є сильна і постійна підтримка його зусиль з боку президента. Без цього міністру не вдасться ні провести через Верховну Раду важливі законопроекти, ні отримати належне фінансування заходів військової реформи.

"За нашими оцінками, на це потрібно мінімум 500 мільйонів гривень, виділених окремим рядком на реформування армії. Не на обмундирування, а на саме реформи. Уряд пропонує в 10 разів менше. Якщо на етапі другого читання проект бюджету не буде змінено, діяльність міністра не буде супроводжуватися навіть локальними успіхами.

"Я думаю, що прихід інтелігентного генерала буде супроводжуватися зменшенням самодурства в армії, яке виходить від офіцерів і генералів, причому на рівні заступників міністрів оборони. Сподіваюся, що буде менше бравих рапортів про здатність виконати будь-яке завдання, показових заходів, а буде більший поступ на шляху реформ.

"Я хотів би, щоб новий міністр не продовжував політику закритості військового відомства, яка була у його попередника, і не намагався підтримати монополізм міноборони на інформацію про стан справ у збройних силах та пропозиції щодо реформування. В інтересах міністра, щоб у державі розгорнулась широка дискусія з питань військової реформи", - вважає Гриценко.

В то й же час Гриценко занепокоєний тим, що якщо міністрами оборони і надалі будуть призначати генералів, то у міноборони не залишиться "військових гідного рівня". "Коли військовий міністр оборони іде у відставку, армія втрачає його як фахівця. Попри недоліки Кузьмук міг би командувати військами серйозного крупного військового об'єднання. Уряд Кінаха колись піде у відставку, і буде прикро, якщо армія втратить ще одного грамотного військового начальника. Президент міг би розглянути можливість вчинити так, як було зроблено у Росії – Родіонова звільнили у відставку як військового, але залишився як міністр у цивільному костюмі. Це була б демонстрація компромісу, до якого готовий президент на шляху до призначення цивільного міністра оборони".

"Мені подобається це призначення", - зазначив в коментарі УП Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології. "Мені представляється, що вся дискусія навколо теми цивільного міністра незмістовна на сучасному етапі нашої адмінреформи. Чим непрофесійний цивільний міністр, набагато важливіше призначити адекватного професійного військового". "Приємним виключенням" Погребинський вважає той факт, що Шкидченко "людина освічена та говорить англійською".

"Я сподіваюся, що Шкидченко краще розуміє проблеми армії, ніж його потенційні конкуренти, і віддає звіт в невідворотності військових реформ". Головною проблемою армії політолог вважає фінансову.

На думку Погребинського, якщо буде зроблено "великий крок" – міністри-політики зможуть суміщати посаду з депутатством – керівника військового відомства це нововведення повинно торкнутися в останню чергу. "Сьогодні добре, що військовий міністр не буде членом якоїсь партії", - зазначив Погребинський.



Все про Володимира Шкидченка читайте тут:

Кузьмук пішов. Кучма заборонив проводити військові навчання і використовувати ракетно-зенітні комплекти

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...