Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпрому" не вистачає грошей покарати Україну

П'ятниця, 16 листопада 2001, 19:18
Російський "Газпром" офіційно оголосив, що питання про будівництво газопроводу в обхід України знаходиться під сумнівом. Виявилося, у газового концерну може не вистачити на це грошей - все пішло на "Блакитний потік" і освоєння Заполярного родовища.

У п'ятницю прес-секретар голови "Газпрому", Олексія Міллера, Наталія Селіванова заявила, що питання про будівництво газопроводу в обхід України "поки остаточно не вирішене". За її словами, "прагнення у "Газпрому" до будівництва газопроводу в обхід території України є, але все буде залежати від фінансових ресурсів компанії". Поки ж керівництво газового концерну вважає, що треба ще раз обговорити питання про доцільність будівництва.

Заява несподівана. Обхідній трубі у "Газпромі" завжди надавали особливого значення. Колишній глава концерну Рем Вяхірєв навіть заявляв, що не залишить своєї посади, поки не буде вирішене питання про будівництво. А постійна крадіжка газу українцями лише підстьобувала цей процес. Рік тому "Газпром" підписав угоду з компаніями Gaz de France, Snam, Wintershall і Rurhgas по створенню консорціуму для будівництва обхідної гілки через Польщу на Словаччину (з білоруського міста Корбін до словацьких Великих Копушан).

Єдиною перепоною, здавалося, була лише позиція Польщі. Принципово поляки були згодні, однак наполягали, щоб довжина труби, яка проходить через Польщу, збільшилася на 400 км (щоб отримувати додатковий прибуток від транспортування). І ось тепер доцільність будівництва піддав сумніву сам ініціатор.

Взагалі, слова про доцільність звучать досить безглуздо. По-перше, існують міждержавні домовленості, по яких до 2020 року "Газпром" зобов'язаний збільшити обсяги постачання газу в Європу. По-друге, у необхідності будівництва труби давно не сумніваються у Білому домі. Як говорить прем'єр Михайло Касьянов, участь Росії у будівництві газопроводів по території Польщі і Білорусії - "не альтернатива Україні, а реалізація укладених раніше контрактів".

Нарешті, як буде виглядати "Газпром" і його нове керівництво перед західними партнерами-співзасновниками консорціуму з будівництва? Олексію Міллеру у його досить хиткому становищі відмова явно не додасть популярності.

У "Газпромі" вважають інакше. Джерело у концерні заявило "Газете.Ru": "У нас йде "Блакитний потік", у нас йде освоєння Заполярного. Це величезні капіталовкладення. Тому, коли дійде черга, і в яких об'ємах буде фінансування (газопроводу в обхід України), ніхто сказати не може - у нас є більш пріоритетні речі".

Наївно думати, що менеджери "Газпрому" не підстрахувались на випадок гніву з боку президента й уряду. "Незалежно від того, чи буде будуватися газопровід, "Газпром" збирається брати участь у приватизації Словацької газової компанії (СПП)", - заявила прес-секретар Міллера, Наталія Селіванова.

Домовленість про це була досягнута на початку цього тижня на переговорах президента Словаччини Рудольфа Шустера з Володимиром Путіним і Олексієм Міллером. І це дійсно так. Приватизувати СПП "Газпрому" вигідно, незалежно від того, чи буде побудована труба навколо України чи ні - "український" газ йде у Західну Європу також через Словаччину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування