Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТУНДРА хоче переплюнути всіх

Неділя, 25 листопада 2001, 17:47
Не менше за 30% голосів за партійними списками в регіоні - це найскромніше завдання з тих, які поставила харківська НДП перед блоком "За ЄдУ". На виборах сільських, селищних і міських голів мета - перемогти у 70% населених пунктів, і взяти всі 100% мажоритарних округів до Верховної Ради і до місцевих рад.

В останньому випадку мова, правда, не про те, щоб у всіх радах від села до Харкова засідали виключно члени однієї коаліції (як це було за часів "непорушного блоку" комуністів і безпартійних), але про те, щоб у кожній раді ТУНДРА мала міцну більшість (на фоні якого будь-яка опозиція виглядала б так само безглуздо і приречено, як жираф чи шимпанзе у тундрі).

Харківська область, звичайно, оплот НДП. Найбільша парторганізація країни, незважаючи на труднощі партії в національному масштабі, росте, як на дріжджах. Якщо вірити довідці, оприлюдненій наприкінці вересня на колегії обладміністрації, в області нараховується 23 тисячі членів цієї партії. А у п'ятницю на обласній конференції повідомили, що в рядах обласної двічі народної партії вже нараховується понад 31.000 членів. За пару місяців парторганізація збільшилася майже на чверть!

Але, все ж таки набрати 30% - значить на 2% перевершити результат, отриманий Леонідом Кучмою в області під час першого туру президентських виборів 1999-го. А тодішній електорат президента все ж таки мав базу більш ширшу, ніж 4 партії, що створили ТУНДРу.

На виборах 1998-го ці партії і їх прямі прабатьки мали набагато скромніший результат - НДП (очолювана тогочасним губернатором Дьоміним) - 6,1%, аграрії- 2,9%. А ще слабкіше за АПУ виступили Партія регіонального відродження, блок Партії труда і лібералів "Разом!", як і "Трудова Україна" (яка через свій лівий маскувальний халат тоді здавалася зовсім іншою, ніж зараз).

Нині ж за рейтингами, приведеними у згаданій вересневій довідці, за популярністю НДП слідувала за комуністами. Аграрії йшли 5-ми, пропустивши попереду СДПУ(О) і СПУ, а інші учасники блоку не попадали навіть до десятки.

Відсотки в довідці, щоправда, не вказувалися, але надто сумнівно, щоб сумарний рейтинг всіх "заЄдинщиків" досягав цифри, близької до 30%. А як визнав у доповіді лідер обласної НДП Володимир Шумілкин, "соціально-економічна ситуація гратиме для НДП, як і для інших партій, представлених у владі, роль негативного чинника", оскільки, незважаючи на позитивні зрушення в економіці країни, "значна частина населення за минулі 4 роки не відчула на собі цього позитиву". Отже, для зростання рейтингу партії влади немає причин.

Звідки ж візьмуться 30%?

Одна з головних проблем населення - що справедливо визнається у доповіді - заборгованість за комунальні послуги. При цьому, напередодні минулих виборів, як парламентських, так і президентських, боржників не зачіпали і тарифів не підвищували. Тепер же у жовтні-листопаді тепло, гаряча і холодна вода подорожчали на 28-38% і зараз відключають не тільки боржників, але, наприклад, всіх жителів будинку з низьким рівнем оплати. І це незважаючи на те, що ще у вересні губернатор (і також народний демократ) Євген Кушнарьов говорив, що відключення світла і тепла може за один день звести нанівець в очах населення всі економічні досягнення останніх двох років.

Губернатор, щоправда, не сказав, що боржників відключати не можна. А вони становлять навіть більший відсоток електорату, ніж той, на який розраховує "За Єду". При цьому всюди кажуть, що нормативи, на підставі яких розраховані тарифи, завищені. Однак Харківська НДП не тисне на свого партнера, одного з лідерів харківської організації Партії регіонів, голову "Харківкомунпромвода" Валерія Петросова, щоб той нормативи переглянув.

Правда, учасники конференції заявили, що підтримують ініціативу Кушнарьова "знайти кошти і встановити лічильники-витратоміри у квартирах всіх, хто бажає це зробити". Скільки грошей на таку акцію потрібно - якщо всі городяни побажають - ніхто не казав. При цьому голова Харківського водопроводу згодний ставити лише дорогі імпортні лічильники, інших він просто не визнає. Але і тут народні демократи не збираються впливати на свого союзника.

Простіше впливати на населення і на результати виборів. Продовжувати відключення у комунальній сфері і забезпечити 30% "За Єду" можливо, тільки якщо адмінресурс в області буде на порядок сильніший за той, що був на президентських виборах.

Правда, у згаданій довідці з колегії адміністрації жирним шрифтом набрана стаття 3 виборчого закону, де мова йде "про неупередженість до кандидатів з боку органів державної влади". Але через 2 сторінки в тому ж документі був опублікований "рейтинг районів області у виборчих кампаніях 98-2000 років" (на відміну від рейтингу партій, вже з відсотками). Складений за простим принципом - чим більший відсоток голосів за центр і правий центр у 98-му, за Кучму у 99-му, і за питання референдуму у 2000-му - тим вищий рейтинг.

Кращий результат виявився у Чугуєвського району, і глава цієї адміністрації Кулик, який надихнувся цим, став відверто говорити на колегії, як місцева влада забезпечуватиме перемогу потрібних кандидатів. Губернатору довелося перервати його, нагадати про наказану законом неупередженість, і сказати, що завдання влади на виборах - створити нормальні умови для діяльності виборчих комісій. Але це говорилося при журналістах. А що говорить губернатор віч-на-віч з підлеглими? Свого Мельниченка у Харкові немає…

Немає поки в Харкові і нових передвиборчих плакатів. Але подекуди з часів старих кампаній збереглися і написи на стінах, і листівки. На одній з вуличок у центрі досі залишається релікт березня 1994-го - "Грибов і Кучма. Порядок і Ринок". І профіль майже забутого нині колишнього радника президента. На сусідніх з цією листівкою вулицях московські кінематографісти нещодавно знімали епізоди з серіалу "Мисливець за черепами" (інша назва "Олігарх").

Режисер Фокін вважає, що тут майже нічого не змінилося з перших післявоєнних років. Він мав на увазі зовнішній вигляд. Але може, з тих часів, коли у країні існував один непорушний блок, незмінного залишилося набагато більше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...