Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко "піймався" на американцях

Середа, 12 грудня 2001, 17:01
Каліфорнійський в'язень з українським прізвищем Лазаренко продовжує пізнавати умови американської пенітенціарної системи. За три неповних роки перебування в тюрмі йому принаймні двічі було відмовлено у звільненні під заставу. Тепер - ще одна невдача американських адвокатів. Суддя Мартін Дженкінс відмовив захисникам у скромному бажанні - вони домагалися закриття всієї справи проти Лазаренка.

А могла б у екс-прем'єра скластися доля інакше… Не було б причин судити Лазаренка в США, якби в обвинуваченнях проти нього не йшлося про вимагання коштів від особи, яка постійно мешкає на території Америки. Таке роз'яснення адвокатам екс-прем'єра подав суддя Мартін Дженкінс, який "відмовив їм у закритті справи Лазаренка з мотивів відсутності юрисдикції США", пояснила УП київський представник інтересів екс-прем'єра Марина Долгопола.

Крім цього, не пощастило Лазаренку з епохою - живе він у часи глобальної боротьби проти тероризму.

Справа в тому, що ще влітку, за словами Долгополої, адвокати "підготували і передали судді неспростовні докази того, що прокуратура США не має юрисдикції щодо справи Лазаренка. За їх даними, він "не скоїв жодних протиправних дій на території Сполучених Штатів". І, на думку американських захисників, це мало б "закінчитися закриттям самої справи" проти Лазаренка. Але засідання за цим питанням просто не відбулося 20 липня.

Тепер же клопотання про закриття справи розглянуто. Негативно для Лазаренка. У своєму останньому, грудневому рішенні Дженкінс підтвердив, що на території США одержання хабарів іноземною посадовою особою до 26 листопада 2001 року не вважалося порушенням законодавства США. Але ж от невдача - все змінилося після того, як Джордж Буш під впливом подій 11 вересня підписав новий законодавчий акт. Водночас суддя підтвердив американським захисникам, що на території США дія закону не має зворотної сили.

Згідно з документом, який отримала українська служба радіо "Свобода", Дженкінс відкинув усі п'ять клопотань захисників інтересів Лазаренка про припинення кримінальної справи проти нього. У 17-ти сторінковому документі, підписаному й переданому до суду 6-го грудня, суддя пояснює, чому він відмовився скасувати хоча б деякі окремі положення акту обвинувачення Лазаренка, схваленого раніше цього року Великим журі у Сан-Франциско.

Як би там не було, американські адвокати Лазаренка вважають рішення незаконним та суперечливим. За словами Долгополої, вони "передбачали подібний розвиток подій і вже підготували необхідні документи для оскарження вищезазначеного судового рішення в Апеляційному суді 9-го округу Сполучених Штатів Америки".

Адвокати заспокоюють Лазаренка, а з ним – і всю громадськість включно з Кучмою, яка чекає-не дочекається побачити екс-прем'єра у тюремній робі. За оцінками американських захисників, нове рішення судді "значно звужує межі пред'явлених раніше обвинувачень Лазаренку, оскільки на сьогодні йдеться про ту їх частину, яка грунтується на показах лише одного свідка".

"Адвокати оцінюють цю ситуацію як позитивну для Павла Лазаренка на шляху до кінцевого результату справи їх підзахисного", - зазначила Долгопола. Тим часом, як і раніше, досі не відома хоча б дата початку судового процесу "США проти Лазаренка".


Читайте також:

АМЕРИКАНСЬКИЙ СУДДЯ ВІДМОВИВ АДВОКАТАМ ЛАЗАРЕНКА У ЗАКРИТТІ СПРАВИ

Справу Лазаренка у США ледь не закрили

Справа Лазаренка збагачується іменами

Лазаренка вкотре не випустили з тюрми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування