Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

95 діб до виборів - політ майже нормальний

Середа, 26 грудня 2001, 19:58
Чи є у феноменально популярних "Жінок за майбутнє" свої виборці? Що трапилося з рейтингом СДПУ (О)? Ці практично риторичні питання виникають після знайомства з результатами двох соціологічних опитувань, оприлюднених в середу. Перший був проведений компанією "Социс" і фондом "Демократичні ініціативи", другий - центром "Соціальний моніторинг" і Інститутом соціальних досліджень.

Формальна їх відмінність полягає лише в тому, що "Социс" і "Демініциатіви" опитували населення країни з 30 листопада по 9 грудня, а "Соціальний моніторинг" та ІСД - з 13 по 21 грудня. Як виявилося, різниця в чотири дні може злегка змінити картину "уподобань" вітчизняного виборця.

З фаворитами виборчої гонки все гаразд. Компартія має свої 17% (в першому опитуванні) і 14,6% (у другому). Блок "Наша Україна" - 16% і 14,4% відповідно. Враховуючи специфіку соціологічних досліджень, можна стверджувати, що істотної різниці між показниками немає.

Крім цих політичних сил в грудні четирьохвідсотковий бар'єр однозначно подолали б ще зелені Віталія Кононова (з 7% або 6,1%) і блок "За ЄдУ" (5% або 6,1%).

А ось далі починається найцікавіше. За даними першого соцопитування вітчизняні соціал-демократи (об'єднані) без проблем потрапляють в Верховну Раду з 7% голосів опитаних. За даними другого - в них лише 3,2%.

Куди зникли майже 4 відсотки голосів виборців? І хоч не можна прямо порівнювати результати досліджень, проведених різними командами соціологів, навіть згідно з даними "Соціального моніторинга" місячної давнини, рейтинг есдеків становив 5,1%.

Можливо, відповідь криється в подіях 13 грудня, коли Віктор Медведчук загубив посаду віце-спікера парламенту. Це означає, що не вийшло з Віктора Володимировича героя-жертви, і любові до СДПУ (О) його "красива відставка" не додала?

З іншого боку, у другому дослідженні планку в 4% беруть примарні "Жінки за майбутнє" (7,3%). У опитуванні фонду "Демократичні ініціативи" вони чомусь просто не фігурують. Очевидно, електорат цієї жіночої політичної сили досить нестійкий і легко змінює свої уподобання, коли в запропонованому під час опитування списку політичних партій і об'єднань "ЖЗМ" відсутні. Можливо, звідси ж ростуть ноги дещо "завищеного" рейтингу всіх лідерів опиту "Социса" і "Демініциатів".

Близькі результати і у "непрохідних" політичних сил. Так, блок Юлії Тимошенко має від 2% до 3,3%, а "яблучні" партії - від 3% до 3,7%. Крім того, за даними "Демократичних ініціатив" "Єдність" Олександра Омельченка може набрати 2%, а блок Олександра Мороза - 3%.

Довірою у вітчизняного виборця, за результатами дослідження центра "Соціального моніторинга" і інституту соціальних досліджень, як і раніше користуються Віктор Ющенка (35%), Петро Симоненко (22%) та Анатолій Кінах (16%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...