Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

PR-компанія по очищенню образу гаранта. Дубль другий

Вівторок, 4 грудня 2001, 12:17
Останнім часом наполегливо розповсюджуються чутки про те, що українська влада уклала договір з кількома серйозними PR-компаніями, щоб ті допомогли Україні очистити свій імідж. Першими обіляти президента, який головним чином відповідає за зіпсоване реноме країни, стали російські ЗМІ.

В понеділок у солідній російській газеті зі стовідсотковим іноземним капіталом "Ведомості" з'явилося інтерв'ю гаранта, в якому він міркує на економічні теми з використанням таких висловів, яких від Кучми ніхто з найближчого оточення ніколи не чув.

Погодьтеся, навіть ті, хто знає висловлювання гаранта виключно з його виступів і випадів на телебаченні, навряд чи може сподіватися на те, що Кучма зможе звести воєдино в одному реченні такі, наприклад, слова: "у цьому полягає ще одне підтвердження того, що період відчуженості, спроб створити самодостатні економіки на відміну від Європи, що кооперується та інтегрується, позаду. На зміну політичним амбіціям приходять аргументи економічної доцільності".

У вівторок в газеті "Труд"з'явилося інше інтерв'ю Кучми. Цікава деталь - разом з президентом на питання газети відповідає його дружина. З одного боку це може свідчити про те, що пані Кучму дійсно вирішили виштовхнути в депутати, а з іншого боку, говорить про те, що імідж президента, а, значить, всієї країни намагаються підправити тільки показом "теплої сімейної ідилії". Ідилії не вийшло - відповіді обох на політичні питання були гранично витримані, ідеологічно вивірені.

Зверніть увагу на цікаві моменти про мову. Росіяни ніяк не можуть забути Кучмі, що вони його підтримували, а він обіцяв надати російській мові статус державної. Зараз він говорить, що це не його проблема - питання повинні вирішити законодавці.

- Ви знаходитеся у Москві напередодні знакового ювілею - десятиріччя Біловезьких угод. Які думки викликає у вас ця подія?

Леонід Кучма:

- Сьогодні безглуздо говорити про те, погана вона чи добра. На жаль, розпад СРСР назрів і був закономірним. Зараз треба думати про те, щоб через 10 років після Біловежжя не зробити нових дурниць, не укласти нових угод, через які почнеться чергове перекроєння нашого простору. Десять років по тому всі дивляться на те, що відбулося, інакше. Минула ейфорія, минула надія на "допомогу з боку". Кожний розуміє, що треба розраховувати на себе, на свої власні сили.

Зараз, коли світову економіку лихоманить, відносини з Росією набувають для України життєво важливої ролі. Я ніколи не приховував і не приховую, що для нас співпраця з Росією - це стратегічна політика, яка йде на користь народам. Сьогодні треба шукати нові форми зміцнення співпраці. Всім нам необхідно остаточно позбутися тоталітарних комплексів: з одного боку, від імперських рецидивів, а з іншого - від пози вічно пригнобленої і приниженої країни. Треба йти від злочинного копирсання в окремих сторінках загальної історії, від огульного перекреслення разом прожитого і пережитого.

Ми не забуваємо і ніколи не забудемо нашої спільної історії. Слава Богу, негативні явища, що затьмарювали останні 10 років наші відносини, минають. Ми чисто по-людському дуже скучили один за одним.

Людмила Кучма:

- Думаю, моя реакція на ті події, така ж, як в багатьох. Лягли спати в одній державі, яка називалася Радянський Союз, а прокинулися в якійсь Співдружності Незалежних Держав. І були приголомшені, перебували, можна сказати, в шоці. Потім стали звикати до того, що виникло 15 незалежних держав. А насправді виявилося, що ми всі дуже залежні один від одного. Зараз всім нам потрібно виявити терпіння і мудрість, щоб між Росією і Україною були нормальні цивілізовані стосунки.

- Ваші слова несамохіть підштовхують до питання про російську мову в Україні. Чи буде їй надано офіційного статусу?

Людмила Кучма:

- На мій погляд, не варто акцентувати увагу на цьому питанні. Я сама родом з уральського міста Воткинська, а батьки мої жили і працювали у Москві, поховані тут на Долгопрудненському кладовищі. Однак, вважаю, що громадяни України, незалежно від національності, повинні знати українську мову і читати Тараса Шевченка, Лесю Українку в оригіналі. Проте і зараз, і 10 років тому говорила і говорю, що людина не може вивчити українську мову за урядовою постановою. Сьогодні в школах обов'язкове вивчення української мови. Це нормально. Мине 10 - 15 років - виросте нове покоління, яке буде говорити українською мовою вільно.

Інша справа, що російська мова, якою говорить половина країни, в жодному разі не повинна витіснятися спеціально, цілеспрямовано. Як можемо ми, слов'яни, жити і виховувати своїх дітей, внуків без Пушкіна, Толстого, Достоєвського, Чехова, без того, щоб вони читали їх в оригіналі? Можу сказати, що в нашій сім'ї - гармонія. Ми любимо не Україну чи Росію окремо, а конкретних людей - милих нашому серцю родичів, друзів і в одній, і в іншій країні.

Леонід Кучма:

- Я завжди говорив і говорю, що російська мова не повинна себе почувати іноземною в Україні. Державною мовою в нас має бути українська, а російській треба надати статус офіційної мови. Але це питання повністю залежить від законодавців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування