Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄБРР освіжає пам'ять Кучмі

Вівторок, 4 грудня 2001, 22:14
Представник Європейського банку реконструкції та розвитку у Лондоні заперечив твердження, що надання 200 мільйонної позики Україні було зірване через якісь нові вимоги банку до Києва.

Президент Кучма минулого тижня заявив, що Україна радше відмовиться від позики на добудову двох атомних реакторів, аніж буде виконувати, як він сказав, щораз нові вимоги ЄБРР, зокрема щодо підвищення тарифів на електроенергію.

Речник банку Джефрі Гайді в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що "ця умова зовсім не нова". "Вона існує понад рік, і це - дуже важлива умова. Підвищення ціни на електроенергію є необхідним для розвитку ефективного енерговикористання в Україні, а також для приваблення нових закордонних капіталовкладень. Отже, дуже важливо, щоб тарифи хоча б наблизилися до вартості електроенергії. Але чи нова ця вимога? Зовсім ні! Вона існувала від самого початку".

Речник також сказав, що ЄБРР зараз не має підстав для перегляду вартості проекту добудови реакторів, яку президент Кучма назвав завищеною. Гайді зазначив, що вартість була визначена незалежними фахівцями, з чим свого часу Україна погодилася.

Тим часом російський прем'єр-міністр Міхаїл Касьянов сказав, що Росія готова надати Україні кредит на добудову реакторів Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій.

Оголошення було зроблене у Москві під час візиту українського прем'єра Анатолія Кінаха, після того як минулого тижня суперечки між Києвом та Європейським банком реконструкції та розвитку в останній момент зірвали рішення про надання Україні кредиту. Але, за словами Кучми, це не означає відмови від співпраці з банком.

Касьянов зазначив, що Росія "поряд з наданням своїх технологій, товарів та обладнання для здійснення цього проекту також готова надати кредит для фінансування завершення будівництва двох атомних блоків", проте він не назвав суми майбутнього кредиту та умов його надання.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Читайте також:

Кучма здивував Захід, пише Sueddeutsche Zeitung

Кучма пропонує європейським банкірам схаменутися

Невдача міжнародного проекту добудови енергоблоків

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування