Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко піде стежкою Звягільського

П'ятниця, 25 січня 2002, 09:48
Якщо страшний сон Кучми здійсниться, і Микола Мельниченко буде зареєстрований кандидатом у депутати від Соцпартії, то дякувати "гарант" має "хрещеному батьку" Донецького клану Юхиму Звягільському. Відразу заспокоюємо, спільне у майора і підозрюваного у корупції шахтаря-мільйонера лише одне – аргументація.

Після передачі списків Соцпартії до Центрвиборчкому стали відомі козирі соціалістів перед ЦВК. Отже, майор збирається нагадати Рябцю, який екстерном майже відмовив Мельниченку в праві балотуватися у нардепи, одне рішення 1998 року. Тоді Звягільського не позбавили депутатства після обрання до Ради цього скликання - незважаючи на те, що половину з необхідних п'яти років перед виборами він переховувався в Ізраїлі.

Протягом 800 діб у 1994-1997 роках його не було в Україні. Тобто, станом на початок 1998 року кандидат у депутати Звягільський, як вимагає Конституція, мусив жити п'ять років в Україні. Однак така невідповідність не замала його парламентські перспективи.

Верховний Суд України 22 червня 1998 року, вже після обрання Звягільського депутатом, відмовив громадянці Бойшенко, яка не вірила в законність мандата керівника шахти імені Засядька.

"Аргументи Вашої скарги про те, що з жовтня 1994 року по березень 1997 року Звягільський Ю.Л. перебував у Ізраїлі і відповідно до ст.76 Конституції України не міг бути зареєстрований в якості кандидата в народні депутати, не можуть бути прийняті до уваги.

Перебування Звягільського Ю.Л. за межами України було тимчасовим. Він є громадянином України, виконував обов'язки народного депутата, має постійне місце проживання в м.Києві. Тимчасове перебування за туристичною візою у Ізраїлі і лікування Звягільського там, не є перешкодою для реєстрації кандидатом в народні депутати.

Заступник голови Верховного суду України П.І.Шевчук".

За даними УП, отриманими від одного з лідерів Соцпартії Юрія Луценка, СПУ виходить з аналогічного: Мельниченко має постійне місце проживання в Україні. Так само, як і Звягільський, щодо якого Феміда встановила, що протягом 27 місяців, коли він сюди і носа не потикав, все ж… жив в Україні.

Чому ж можна вважати, що Мельниченко досі має місцем проживання Україну? Член Центральної виборчої комісії О.Гашинський тій же невгамовній пані Бойшенко в квітні 1998 року написав: "Згідно із статтею 17 Цивільного кодексу України місцем проживанням визначається те місце, де громадянин постійно або переважно проживає. Тимчасове, навіть тривале за часом, перебування громадянина не за місцем постійного чи переважного проживання не впливає на визначене згаданою нормою правило".

Старий Цивільний кодекс місце проживання визначає за пропискою. А Мельниченко і досі прописаний в Києві, у одному з будинків по вулиці Беретті, що на Троєщині. Тим, хто скаже, що інститут прописки визнаний Конституційним судом таким, що не відповідає Основному закону, є два контраргументи. По-перше, прописку ще ніхто не скасовував. По-друге, Мельниченко свою квартиру приватизував, тобто вона є у його власності і його місцем проживання.

Ще один можливий козир влади – те, що в Україні прийнято новий Цивільний кодекс – також не спрацює. Верховна Рада його проголосувала, але ж Кучма не підписав. Більше того, є інформація, що цей документ ще не тільки не надійшов на Банкову, а взагалі, навіть не завізований головою Верховної Ради Плющем.

"Наші юристи пам'ятають, що в Україні немає прецедентного права, але сподіваються, що ЦВК не відмовлятиметься від власних аргументів", - пояснив Луценко УП позицію соціалістів.

Якщо ж наведені факти ЦВК не задовольнять, у соціалістів є і запасний варіант. Відповідно до закону про вибори, висувати кандидатом у депутати можна громадянина України, який перебуває за межами батьківщини "відповідно до чинних міжнародних договорів України".

Мельниченко, як, до речі, і Звягільський, для виїзду за кордон отримав візу – до Чеської республіки. Віза – документ, який видається згідно з "чинними міжнародними договорами".

До США майор також потрапив легально. США надали йому статус біженця, а не політичний притулок. Він й досі залишається громадянином України, і ставати в чергу за американським паспортом не збирається.

Більш того, якщо Мельниченко поїде до України, він може вже не повернутися до США. Тиждень тому у англомовному тижневику Kyiv Post була процитована позиція Посольства США у Києві: рішення біженця Мельниченка мандрувати і зустрічатися з громадськістю може вплинути на його статус; служба іміграції та натуралізації зазвичай не дозволяє біженцям мандрувати без дозволу, і вона може відмовити у статусі людині, яка повернулася до країни, з якої вона стала вигнанцем.

Зайвим буде в чергове говорити про ціну цих рішень: Мельниченка балотуватися та Банкової зареєструвати його кандидатом в депутати. Перший з них свій крок зробив. У других залишилося ще два дні на роздуми.



NB Про всі подробиці ефіру Тимошенко та Медведчука, про те, як Тимошенко агітувала офіцерів, а хлопці Ахметова - за "Єду", кого Ющенко веде на своєму імені до парламенту, а також списки фаворитів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування