Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Повз територію України піде ще більше газу

Вівторок, 5 лютого 2002, 10:56
Спорудження нової гілки газопроводу з Росії до Західної Європи в обхід України залишається під питанням. У понеділок керівництво російського концерну "Газпром" ухвалило рішення збільшити потужність вже діючої лінії "Ямал-Європа", яка пролягає і через Україну.

Водночас агентство "Інтерфакс" повідомило з посиланням на віце-прем'єра російського уряду Віктора Христенка, що рада директорів "Газпрому" питання про відмову від будівництва нового газопроводу не обговорювала.

Планована вартість нової гілки газопроводу до Європи, яка мала пролягати через Польщу, сягала майже одного мільярда американських доларів. Як повідомив член ради директорів "Газпрому" Борис Федоров, правління компанії вирішило поки що відмовитися від цього дорогого проекту через брак інвестицій, оскільки уряд Росії відхилив пропозицію "Газпрому" підвищити ціни на газ на внутрішньому ринку країни.

Натомість керівництво концерну вирішило майже удвічі навантажити діючий газопровід "Ямал-Європа", і до 2003 року замість 17 мільярдів кубометрів газу експортувати щорічно 33 мільярди кубів. Нагадаємо, що "Ямал-Європа" проходить через Україну, яку Росія не раз звинувачувала у несанкціонованому відборі газу для своїх потреб.

Цікаво, що прем'єр-міністр Польщі Лешек Міллер, який у понеділок відвідував Україну, не повідомив нічого нового про суперечливе питання щодо газопроводу, посилаючись на незавершені переговори з "Газпромом".

Deutsche Welle

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...