Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати розглянули постанову про припинення депутатських повноважень Лазаренка

Вівторок, 5 лютого 2002, 15:04
Верховна Рада України у вівторок розглянула проект постанови про припинення повноважень народного депутата, екс-прем'єра Павла Лазаренка. Проект внесений народними депутатами Віктором Медведчуком (фракція СДПУ(О) і Георгієм Крючковим (фракція Компартії).

У проекті пропонується припинити депутатські повноваження Лазаренка у зв'язку з "набуттям законної сили звинувачувального вироку" стосовно екс-прем'єра.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту, "поліцейський суд Женеви (Швейцарська конфедерація) вироком, прийнятим 28 червня 2000 року, визнав громадянина України Лазаренка, який є народним депутатом України, винним у "здійсненні правопорушення у відмиванні грошей двічі".

Суд засудив його до покарання за статтєю 305-біс карного кодексу Швейцарії терміном на 1,5 роки позбавлення волі "з урахуванням одного року двох місяців і 29 днів попереднього висновку і з урахуванням екстрадиційного затримання у США" і заміну покарання умовним, встановивши випробувальний термін у три роки".

У пояснювальній записці також зазначається, що між Україною і Щвейцарською конфедерацією двосторонніх відносин у сфері правової допомоги за даними Міністерсва закордонних справ і Міністерства юстиції не встановлено. У той же час, зазначається, що обидві країни є учасницями ряду багатосторонніх конвенцій з питань карного судочинства, зокрема, європейської конвенції про видачу правопорушників, європейської конвенції про взаємну допомогу у карних справах, європейської конвенції про передачу засуджених осіб, конвенції про відмивання, пошук, арешт і конфіскацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Всі ці конвенції, зазначається у пояснювальній записці, ратифіковані Верховною Радою України. Учасники названих конвенцій зобов'язалися всіляко сприяти один одному у карних справах, зокрема, у видачі правопорушників, засуджених осіб, у пошуку, арешті та конфіскації прибутків, отриманих незаконним шляхом, визнавати присуди, прийняті в інших країнах - учасниках конвенції.

У пояснювальній записці також йдеться про те, що ратифікування конвенції Верховною Радою України, підтвердило згоду України з принципом "немає двох покарань за один злочин". Таким чином, вважають автори постанови, існують всі основи стверджувати, що "Павло Лазаренко і в Україні вважається засудженим за злочини, скоєнні у нашій країні, хоч вирок і винесений швейцарським судом, цей вирок набув чинності".

Виступаючи в ході обговорення питання, секретар парламентського комітету з питань регламенту Дмитро Чобіт підкреслив, що комітет не підтримує відповідний проект постанови, оскільки цей проект обгрунтовує рішення суду Швейцарської конфедерації, однак, підкреслив Чобіт, це рішення не може бути обов'язковим для виконання в Україні.

Лазаренко знаходиться у США з лютого 1999 року. В Україні проти нього було висунено обвинувачення у фінансових махінаціях. У США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні $114 млн., отриманих незаконним шляхом і переказаних на закордонні рахунки у 1994-1999 роках. У Швейцарії Лазаренко визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно. Уряд Швейцарії повернув Україні $6,5 млн. Ще на $6 млн. Лазаренко оштрафований.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...