Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Херсонський нафтоперегінний завод вирішили поділити на трьох

Вівторок, 5 лютого 2002, 16:05
У Москві "Роснефть", "Казахойл" і АТ "Група "Альянс" підписали угоду про співпрацю з проекту розвитку Херсонського нафтопереробного заводу (ХНПЗ) в Україні.

"Роснефть" буде постачати на завод 600 тис. тонн нафти на рік (одна третина від загального обсягу постачання) і замість того отримає блокуючий пакет акцій заводу з правом подальшого викупу. А головний акціонер ХНПЗ - "Казахойл" гарантоване постачання нафти з Росії і перспективи розширення роздрібної мережі збуту.

ХНПЗ є шостим за потужністю підприємством в Україні і спеціалізується на виробництві автомобільного бензину марок А-76, А-92, дизельного палива, паливного мазуту і дорожнього бітуму. Потужність заводу становить 7,1 млн тон на рік, у тому числі потужності на 2,5 млн тон законсервовані. Організацією, яка керує проектом розвитку ХНПЗ, з 1999 р. є "Група "Альянс". За підсумками проведеного у листопаді 2000 р. конкурсу власником 60% акцій ХНПЗ став "Казахойл". "Група "Альянс" у 2001 р. також придбала 24,9% акцій заводу на повторному ринку і збирається продовжити консолідацію пакету до блокуючого.

"Роснефть" зараз добуває нафти більше, ніж здатна переробляти на своїх заводах, тому ми вимушені шукати додаткові переробні потужності" - так пояснив доцільність підписаного документа голова "Роснефти" Сергій Богданчиков. Президент "Казахойла" Нурлан Балгимбаєв додав: " Роснефть" - єдина російська нафтокомпанія, у якої поки немає своїх переробних потужностей на Україні, хоч потреба українського ринку досить велика".

Згідно з підписаним документом, "Роснефть" дістане в органах управління ХНПЗ голосуючі права акціонера - власника блокуючого пакету (25% плюс 1 акція). "Це дозволить нам впливати на всі ключові рішення, передусім з фінансових й експортних питань", заявив пан Богданчиков. Перше постачання нафти на завод почнеться до кінця лютого.

"Ми хотіли почати постачання з січня, однак нам не дали місця у графіку через відсутність власних переробних потужностей в Україні", уточнив пан Богданчиков. Цікаво, що ні про яку фінансову участь "Роснефти" у проекті розвитку ХНПЗ поки мови не йде. Президент "Групи "Альянс" Муса Бажаєв заявив, що на модернізацію заводу потрібно $120 млн, але "з "Роснефтью" це питання не обговорювалося".

"Казахойлу" угода з "Роснефтью" також вигідна. Справа у тому, що зараз ця компанія є головним постачальником нафти на ХНПЗ (щорічне постачання "Казахойла" становить 1,8 млн тон нафти). У той же час, зі слів пана Балгімбаєва, компанія збирається збільшувати об'єм нафтопереробки і розширювати мережу роздрібної торгівлі на Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування