Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна між Суркісом та Сафіулліним продовжується

Неділя, 3 березня 2002, 14:23
Протистояння між київським та донецьким олігархічними футбольними регіонами, які в найвищих футбольних органах представляють президент ФФУ Суркіс та президент ПФЛ Сафіуллін, знайшло продовження на черговому виконкомі Федерації футболу України.

Цього разу каменем спіткання стало питання, про створення комітета професіонального футболу. Проте, продовження війни між Суркісом та Сафіулліним розпочалося за день цього, на розширеному засіданні ПФЛ та ФФУ.

Так за пропозицією президентів 11 клубів вищого дивізіону, в рамках лозунгу за "очищення українського футболу від корупції", було створено координаційну раду, до якої відмовилися ввійти лише представники опозиційних до ФФУ донецьких команд "Шахтаря" та "Металурга", а також проігнорувала новостворений новий орган і олександрійська "Поліграфтехніка". Основною причиною такого рішення, за словами одного з віце-президентів "Шахтаря", стало те, що якщо вони ввійдуть до комітету президентів клубів, вони не зможуть критикувати ФФУ. А так вони вільні птахи, що хочуть те й співають. Але це був лише початок, чергового міні-скандалу в українському футболі.

Після виступу віце-предента ФФУ Бандурка, в якому розглядався лист, координаційної ради президентів 11 клубів, про надання цьому органу відповідних прав, президент запорізького "Металурга" Віктор Межейко, зауважив, що координаційна рада президентів команд повинна мати вирішальне та остаточне слово в більшості суперечливих питань. На що трохи пізніше Суркіс, відповів Межейку, що останньою інстанцією є суд…

Але найголовнішим питанням стало створення в майбутньому, комітету професіонального футболу, і тут вже був наїзд на ПФЛ, яку очолює Сафіуллін. За словами колишнього віце-президента ФК "Шахтар" та правої руки Ахметова, Равіля Сафіулліна, такий комітет абсолютно не потрібен, оскільки існує ПФЛ. Реакцією ж Суркіса на таку заяву стало те, що новостворений комітет ніяким чином не буде дублювати професійну футбольну Лігу, і буде виконувати свої окремі функції. Більш того, Сурікс вкотре додав, що коли Сафіуллін очолив ПФЛ, майже всі пропозиції, які надходили від нього та ФФУ, були зустрінені в штики. І порадив Сафіулліну стати його однодумцем в ФФУ. Сафіуллін, вже збирався був продовжити дискусію, оскільки він також був в президії виконкому, проте Суркіс як головуючий його перервав, відзначивши: "… всі питання будете задавати в кулуарах". Що це означало, можна зрозуміти з наступної промови Суркіса: " В нашій роботі (тобто ФФУ.-Прим. автора), хтось за кулісами смикає за ниточки, а хтось паше. Більш такого не буде." Хто "смикає за ниточки", а хто "паше" думаю пояснювати не треба.

В подальшому Сафіуллін вже був не такий помітний, хоча свою думку стосовно майбутніх комітетів він все-таки висловив. Він підкреслив, що підтримує створення комісії "Фейер плай", до якої ввійдуть президенти клубів, арбітри та інспектори і яка буде виконувати функції нагляду за матчами чемпіонату та Кубку України, але він проти організації комітету професіонального футболу. Проте ця заява, аж ніяк не засмутила Григорія Михайловича, який з байдужістю відзначив, що це його (Сафіулліна) власне право за що голосувати. І в подальшому воно так і вийшло.

Більшістю голосів, утримався лише президент ПФЛ, виконком ФФУ прийняв постанову, за якою на наступне засідання буде винесено рішення про створення комітету професійного футболу та комісії "Фейер плей" при цьому органі.

Відразу додамо, що на цій же нараді, були визначені арбітри та асистенти арбітрів, які будуть обслуговувати матчі національної першості в трьох лігах. Так, керівник асоціації арбітрів України Татулян, поскаржившись, що в більшості випадків, на українських суддей в українському чемпіонаті намовляють. І одним з його рішень стало, завершити кар'єру діючого судді, і сконцентруватися на роботі в кабінеті. Особливих претензій до списку пропонованих арбітрів та їх колег не було і вони всі затверджені одноголосно.

Хоча й тут не обійшлося без неприємностей. Так, арбітри, які судять матчі попрохали ФФУ відгородити їх від представників команд при безпосередньому їх суддівстві перед грою. Тобто від зустрічей перед матчами на вокзалах з представниками зустрічаючої сторони, щоб відмежуватися від різних спокус, які в більшості випадків їм пропонують.

Ще одним цікавим моментом, стало вирішення учасниками виконкому, на які правовій основі будуть покарані ті, кого викриють в корупційних діяннях в футболі, а саме в дачі хабаря суддям, та в організації договірних матчах. І тут Суркіс зі всією серйозністю відзначив, що основним документом в покаранні винних, буде кримінальний кодекс. Тобто посадим всіх, хто проти очищення українського футболу від "злодєєв". І відразу ж президент ФФУ, додав традиційну для себе фразу, що очищення потрібно розпочати з самих себе.

Трохи вибило з рівноваги Суркіса і питання, хто буде представляти київське "Динамо" в координаційній раді президентів команд. Нагадаємо, що в "Динамо" нині немає президента клубу, а фактично керує командою брат Суркіса - Ігор, а Суркіс-старший почесний президент "Динамо". І вже тут Григорій Михайлович розцінив це як "камінь в свій бік". Віз запевнив всіх присутніх, що на наступному зборі акціонерів "Динамо" буде обраний повноправний новий президент, а він з себе зніме навіть титул почесний президент "Динамо", щоб не патякали.

Але найприкріше в цій ситуації не те, що Суркіс буде президентом почесним чи ні в "Динамо", а те що він виконкомів ФФУ більшість вже не очікує якихось нових революційних рішення в українському футболі, а чекають на нові подробиці, від війни Суркіс – Сафіуллін (Ахметов), і поки що перемога за президентом ФФУ, але боротьба лише розпочинається. Попереду найголовніша її частина, протиборство за "золото" чемпіонату України, і жодна з сторін, чи то суркісівське "Динамо" чи ахметовський "Шахтар", не мають наміру програвати, а отже нас очікує чергове шоу, а хотілося б більше футболу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування