Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Історія 30% рейтингу блоку ДемПУ-"Демсоюз"

Четвер, 7 березня 2002, 10:32
Нам в "Українській правді" вже незрозуміло, що робити – радіти або засмучуватися. Дякувати або сваритися. Дивуватися або співчувати.

Минулої неділі програма "Епіцентр" каналу "1+1" вирішила оригінальним чином посприяти популяризації рідного блоку ДемПУ-"Демсоюз". Блоку і без того рейтингового – як було сказано в одному з репортажів ТСН, проблему проходження до парламенту він для себе вже вирішив.

Однак, щоб нейтралізувати останні сумніви, у хід пішов забійний факт. У нарізці передвиборних новин автори недільної програми розказали про приховану силу блоку. Виявляється, у колах інтелігенції він – один з найпопулярніших. Здивував аргумент. Це було не соцдослідження, проведене за правилами науки (яку і без подібних виступів окремі громадяни вважають наскрізь "проституюваною"). Ні, про блискуче майбутнє партійно-ідейних соратників Волкова і Горбуліна свідчать… дані опитування "Української правди".

Наше опитування передвиборних фаворитів непідготовлену публіку дійсно може здивувати аномальним результатом: ДемПУ-"Демсоюз" упали на хвіст 30-відсотковому рейтингу блоку Ющенка і тримають дистанцію в один процент. Однак навіть якщо результат і правдивий, то він відображає позицію настільки вузької групи людей (навіть не просто читачів УП, а лише тих із них, хто не лінується голосувати), що з таким же успіхом "Епіцентр" міг би провести опитування серед репортерів ТСН, які зібралися недільного вечора в ньюс-румі.

Другий варіант: рейтинг "демократів" був отриманий шляхом певних маніпуляцій - регулярної подачі запиту на скрипт голосування з різних (можливо симульованих) IP-адрес. Більш детально про те, як технічно можна забезпечити необхідний результат голосування в інтернеті, вам популярно розкаже будь-який просунений веб-програміст. При цьому часто навіть адміністратори ресурсу можуть тільки здогадуватися, наскільки "чесний" результат. Через подібний ризик багато інтернет-опитувань складно вважати відображенням настроїв навіть у епізодах оффлайнового життя.

"Українська правда" схиляється до другої версії. Однак "Епіцентр" все ж порахував, що блок може "серйозно розраховувати на голоси людей освічених". ДемПУ-"Демсоюз" пояснює це неадекватно високим рейтингом серед читачів УП. Раз інтернет-аудиторія, значить люди не темні і не убогі, а у випадку з УП ще і критично налаштовані до влади. Одним словом, авангард нації.

Звичайно, дуже приємно, коли тебе цитують на всю країну. Однак не менш огидно, коли тебе використовують в чиїхсь політичних інтересах. Для більшої солідності досягнення розказують, що "Українську правду" "в свій час організували відомі журналісти Георгій Гонгадзе і Олена Притула". Явно знаючи, що результат голосування не просто нерепрезентативний, але й сумнівний. Керівник програми, передзвонивши перед ефіром до УП, був попереджений про це.

Поплювавшись від лихо-досягнення ДемПУ-"Демсоюза", ми вже й думали забути про цю історію. Але раптом в середу серйозне інтернет-видання ForUm вирішило проаналізувати стрімке зростання рейтингу ДемПУ-"Демсоюза" серед читачів УП.

Ми пережили при цьому двояке відчуття. З одного боку, знов-таки, приємно, коли тебе безкоштовно піарят та ще й нагадують про існування веб-ресурсу різним провідним соціологам. З іншого боку, перш ніж писати про наш рейтинг, шановні інтернет-колеги могли б зв'язатися з першоджерелом. Дізнатися, а раптом, ми тут цифрами балуємося. Або подзвонити Вячеславу Піховшеку, щоб уточнити, які саме слова йому довелося почути від УП після ефіру.

Висновок же з цієї історії такий: зі свіжими ідеями у "демократів" Горбуліна дійсно проблеми. Однак після того, як віртуальний показник блоку був проаналізований з всією серйозністю підходу, трагедія рейтингу ДемПУ-"Демсоюза" перетворилася на фарс.

А ідеологу, який вирішив у такий спосіб нагадати про існування блоку, варто дати іншу пораду, із загашника одного відомого російського технолога, який підробляє на українських виборах. Людину можна зробити відомою на всю країну протягом двох годин. Для цього її досить послати у космос. А інформацію про міжгалактичний політ представників блоку ДемПУ-"Демсоюз" можна розмістити в інтернеті. І на нього ж потім і покликатися.




__________________
NB. Про те, як і хто розігрує "російську карту", у кого який адмінресурс, хто може допекти Кисельова, про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002


_______________
NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування