Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент України буде лобіювати інтереси українських виробників труб на Близькому Сході

Середа, 10 квітня 2002, 19:46
Європейська Комісія без попередження ввела попереднє антидемпінгове мито в розмірі до 53,1% на імпорт сталевих зварних труб з п'яти країн - Чехії, Польщі, Таїланда, Туреччини і України. Мито для українських трубників встановлене в розмірі 44,1%. Виняток зроблено для продукції Нижньодніпровського заводу, для якого мито складає - 30, 9%. Як вже повідомляв «Контекст», введене на українську продукцію мито вище, ніж на всі інші країни. Виняток - Чехія, яка, проте, з початку поточного року вже обмежила свій імпорт. Нові імпортні тарифи діють з 27 березня поточного року. Як передає «Інформ», мотивом до введення мита стало звертання до ЄК Європейської асоціації виробників стальних труб в травні 2001 р.

Обмеження на експорт трубної продукції для українських промисловців не новина. У травні 2001 року Росія вже ввела на три роки спеціальне мито на імпорт з України труб з чорних металів на рівні 40%, на труби великого діаметра - 20%. Росія другий рік обмежує імпорт українських труб квотою в 620 тис. тонн на рік. При цьому 60% квоти припадає на підприємства, що входять у впливову групу компаній «Інтерпайп», а близько 27% на Харцизський трубний завод, яким володіє не менш впливова корпорація «Індустріальний союз Донбаса».

А з 20 березня в США набрали чинності нові тарифи (від 8% до 30%) на ввезення в країну сталеливарної продукції. Втрати України від введення США ввізного мита на сталь, за попередніми оцінками експертів, складуть від 63 млн. до 220 млн. доларів на рік.

Таким чином, як і передбачали економісти, санкції США спричинили ланцюгову реакцію, і українські виробники труб фактично виявилися в економічній ізоляції: практично закриті ринки збуту в США, ЄС і Росії. Ці заходи вже примусили українських трубовиробників шукати нові ринки на Близькому Сході. Так, корпорація «Індустріальний союз Донбаса» і деяка сирійська фірма підписали контракт на постачання в Ірак більше ніж 60 тис. тонн сталевих труб виробництва Харцизського трубного заводу. Це питання буде остаточно вирішене в квітні, під час візиту в країни Ближнього Сходу Президента України. Сам Леонід Кучма заявляв, що в ході його поїздки в Ліван, Сирію і Йорданію будуть обговорюватися питання, що стосуються трубопрокатної промисловості.

У той же час, на думку експертів, Україні складно буде компенсувати всі втрати, пов'язані з введенням санкцій відносно її трубного експорту з боку основних покупців - Європи і Росії. Так, в інтерв'ю «Контексту» директор економічних програм Центра економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Сиденко зазначив, що «на близькосхідні ринки спрямуємося не тільки ми - на них вже спрямовані погляди і Росії, і Австралії, яка також має конкурентоздатну продукцію, і була витіснена з американського ринку». При цьому експерт підкреслив, що «метал - в деякій мірі, інвестиційний товар, що залежить від ділової активності.

А ділову активність на Близькому Сході зараз гальмують політичні проблеми і військові дії в регіоні». Разом з тим, експерт підкреслив, що у України немає іншого виходу для часткової компенсації «трубних» втрат, крім налагодження ділових контактів з Близьким Сходом. «Китай і країни Близького Сходу - це ті регіони, які можуть бути потенційними споживачами української трубної промисловості», - підкреслив пан Сиденко.

Спостерігачі виділяють політичні складові всіх введених проти України санкцій. І хоч у всіх випадках вони різні, підсумок один, стверджують експерти: українські інтереси не буде відстоювати ніхто, крім України, незважаючи на декларації співпраці і уявний прогрес в обговоренні перспектив інтеграції України в світову спільноту. «У той час як сусідні словаки, поляки, угорці і навіть румуни звертають палкі погляди на Захід, чекаючи дружби і нового способу життя, Україна буксує в ізоляції. А провалля між передовою і відсталою половиною Європи стає все глибшим», - констатує впливовий британський журнал «The Economist».

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...