Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український президент санкціонував нелегальний продаж радара "Кольчуга" Іраку

Понеділок, 15 квітня 2002, 11:32
Від УП. Як ми і прогнозували в попередніх матеріалах, урядове відомство США – Пентагон – підтвердило, що українська система ППО "Кольчуга" дійсно була нелегально поставлена до Іраку. Державний департамент заявляє, що якщо це постачання – факт, то США розглянуть введення санкцій проти винуватця.

Порушені федеральні закони закони США. Зруйнована система міжнародних санкцій проти Іраку, створена Радою Безпеки ООН, куди входить і Росія. Жорсткі факти говорять про те, що вказівку продати "кольчугу" до Іраку дав особисто Леонід Кучма. Коло замкнулося.

Про це повідомляється в матеріалах журналістського розслідування, проведеного вашингтонським Центром за громадську чесність (Center for Public Integrity).

Ця організація відома в США як автор багатьох резонансних розслідувань. Так, саме Центр не так давно оприлюднив інформацію про роль росіянина Віктора Бута в міжнародній торгівлі зброєю. У 1999 році Центр розкрив "російський слід" в широкомасштабному відмиванні грошей через Сіті-банк – найбільший банк США. Матеріали Центру використовувалися для підготовки і проведення слухань в конгресі США, а також широко висвітлюються в ЗМІ США й інших країн світу.

До складу Центру входить Міжнародний консорціум журналістів, який об'єднує представників 40 країн, що спеціалізуються на проведенні розслідувань.

Матеріали даного розслідування Центру передані до 80 засобів масової інформації різних країн і урядові структури США. Вони також будуть офіційно передані до Комітету ООН спостереження за виконанням санкцій щодо Іраку.



Український президент Леонід Кучма особисто схвалив таємну операцію на суму в $ 100 млн. з продажу високотехнологічних протиповітряних радарних систем Іраку в порушення санкцій ООН, про що свідчать його таємно записані розмови.

Центр за громадську чесність (Center for Public Integrity) отримав в своє розпорядження плівку з розмовою між Кучмою і Валерієм Малєвим, тодішнім директором державної компанії "Укрспецекспорт", що займається експортом озброєння. У розмові Кучма дав добро на продаж радарного комплексу "Кольчуга" і на те, яким чином його потрібно транспортувати – в ящиках, в яких експортуються українські вантажівки. Кучма також погодився відправити фахівців з підробними паспортами до Іраку, щоб там вони допомогли встановити систему.

Операцію мусив провести Леонід Васильович Деркач, тоді – керівник Служби безпеки України.

"Кольчуга" виробляється українською компанією "Топаз". Система може виявляти, ідентифікувати і наводити на повітряні цілі ракети ППО в радіусі 500 миль, вона також здатна протистояти технології "стелс". Комплекс може виявляти наземні цілі на відстані 370 миль.

"Ми досить добре знайомі з цією (системою - ред.), - сказав Джим Брукс, представник розвідуправління міністерства оборони, коли його спитали, чи розгорнув Ірак ці системи. - Вони у Іраку є".

Один європейський експерт з розвідки сказав, що якщо Ірак отримав ці станції, то це буде "жахливо".

Цей продаж – очевидне порушення санкцій ООН, накладених на Ірак. Резолюція Ради безпеки ООН № 661 визначає як нелегальний будь-який продаж або постачання Іраку "зброї або будь-якого іншого військового обладнання".

Івен Б'юкенен, представник комісії ООН з нагляду і перевірки Іраку (UNMOVIC), сказала, що "до нас не потрапляла інформація щодо продажу українцями радарів Іраку".

У розмові Малєв згадує, що Ірак вийшов на Україну через неназваного йорданського посередника з наміром придбати систему раннього сповіщення і наведення, що складається з чотирьох комплексів і що є "пасивною", оскільки пілоту важко встановити, що його засік радар. Звичайний радар посилає високочастотний сигнал, який пілот може виявити, тобто радар попереджає, що за літаком стежать.

"Ну це ж щоб йорданець сильно не базікав", - сказав Кучма, даючи "зелене світло" плану.

Олександр Жир, український законодавець, сказав, що, на його думку, Кучма отримав особисту фінансову вигоду від цієї операції. "Дуже малоймовірно, що $100 мільйонів могли надійти до держбюджету, оскільки це була виручка від нелегальної операції щодо зброї".

Майор Микола Мельниченко, екс-офіцер охорони Кучми, записав розмову президента і Малєва 10 липня 2000 року.

Мельниченко, який отримав політичний притулок в США, записав понад 1000 годин розмов в кабінеті Кучми. У четвер, 11 квітня він свідчив перед Великим Журі, яке розслідує обвинувачення у відмиванні грошей, висунуті проти колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.

Запис є "суцільним і не зазнавав змін"

Автентичність цих записів встановив експерт з аудіозаписів Брюс Кеніг, компанія BEK TEK (штат Віргінія), який дійшов до висновку, що записи не зазнавали монтажу.

"Судячи з потоку мовлення у вказаному відрізку, фрази і речення не склеювалися за допомогою окремих звуків, слів або коротких фраз", сказано в звіті Кеніга.

"На думку BEK TEK... вказаний зразок є суцільним і не зазнавав змін".

Перед тим, як заснувати BEK TEK, Кеніг протягом 21 року дослідував і аналізував відео - і аудіозаписи як спеціальний агент Федерального бюро розслідувань. Тепер серед його клієнтів Конгрес США, Міністерство оборони, ФБР, Управління незалежної ради, Департамент юстиції і ООН. Крім того, він свідчив як експерт в справах, що розглядалися в судах.

Дещо раніше в цьому році Кеніг встановив автентичність записів Мельниченка, в яких Кучма ймовірно обговорює шляхи усунення журналіста "Української правди" Георгія Гонгадзе. Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Його обезголовлене тіло було знайдено два місяці опісля неподалік від Києва.

Неназваний український чиновник заперечує, що мав місце будь-який продаж зброї з України до Іраку. "Ми ніколи не порушували жодних санкцій, ми надійний партнер міжнародного співтовариства", говорить він. Він стверджує, що обвинувачення в нелегальній торгівлі були розслідувані в Україні, і було встановлено, що ці підозри безпідставні.

Генеральний прокурор України Михайло Потебенько 7 березня розказав українському телебаченню, що його структура не має наміру допитувати Мельниченка і що він не довіряє експертизі, проведеній "невідомою" компанією BEK TEK. Потебенько також заявив, що висновки американців не можуть бути доказом у справі Гонгадзе. Нерозкрите вбивство Гонгадзе досі викликає серйозне занепокоєння у американської влади. Радник з питань національної безпеки Кондолізза Райс повідомила групі українських журналістів 4 березня, що у квітні до України прибуде команда слідчих з ФБР, які допоможуть владі в розслідуванні.

У березні 2001 року "Трудова Україна", політична партія, яка має відношення до Кучми, найняла нью-йоркське приватне детективне агентство Kroll Associates для розслідування справи Гонгадзе. Зять Кучми Віктор Пінчук є одним з лідерів "Трудової України".

Агентство Kroll, якому за проведення розслідування, за деякими відомостями, заплатили $250,000, поставило під сумнів автентичність плівок і не знайшло ніяких свідоцтв, які б вказували на те, що Кучма напряму причетний до вбивства Гонгадзе. "Немає жодних переконливих доказів того, що Кучма віддав наказ або якось інакше був причетний до вбивства", говориться у висновках Kroll.

Вели розслідування протягом шести місяців Майкл Черкасськи (Michael Cherkassy), президент і виконавчий директор Kroll, і Роберт Вітеретті (Robert Viteretti), глава нью-йоркського відділення Kroll.

Групи міжнародних спостерігачів і опозиційні політики критикували Kroll за те, що агентство прагнуло відмити ім'я і репутацію Кучми, замість того, щоб розслідувати вбивство Гонгадзе.

Вітеретті заявляв, що їм перешкодив той факт, що Мельниченко відмовився з ними зустрітися і якимсь чином співробітничати. "Мельниченко так і не надав оригінальні записи", сказав він. "Тому наш аналіз засновувався на записах другого або третього покоління". Агентство Kroll не відкрило, до яких аудіо-експертів воно зверталося, щоб перевірити записи.

"Безперервна кримінальна діяльність"

Мельниченко говорить, що він дочекався закінчення парламентських виборів в Україні, які відбулися 31 березня, перш ніж обнародувати нові вибухонебезпечні записи, оскільки не хотів, щоб створювалося враження, що їм рухають "політичні мотиви".

"Те, що я записав у кабінеті президента України, в більшості випадків не має жодного відношення до політики", говорить Мельниченко. "Я записував те, що я вважав доказом практично безперервної кримінальної діяльності президента і його людей".

Народний депутат Олександр Жир говорить, що 3 березня Кучмі було повідомлено, що у парламентської комісії є докази того, що президент порушив міжнародне ембарго на продаж зброї Іраку. Трьома днями пізніше Валерій Малєв загинув у автокатастрофі, після того, як його автомобіль, судячи з усього, виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з вантажівкою.

Малє керував "Укрспецекспортом" починаючи з 1998 року. З 1995 року по 1997 він був міністром машинобудування і військово-промислового комплексу, а пізніше став радником президента.

Жир розказав Центру, що смерть Малева була навмисною. "Малев не планував поїздки на машині", говорить Жир. "Він раптово отримав вказівку відправитися кудись, де його і убили. І це потрібно розслідувати в контексті нелегального продажу зброї до Іраку".

"Кучма і його люди бояться розслідування, і тому прибирають всіх ключових свідків", говорить Жир.

Жир стверджує, що у нього було кілька робочих зустрічей з представниками Департаменту юстиції США і що він би хотів, щоб американські правоохоронні органи зіграли провідну роль у розслідуваннях корупції, в яких звинувачується президент Кучма. "Українські правоохоронні органи не здатні провести ефективне розслідування будь-якої справи, в якій замішані державні чиновники найвищого рівня", говорить він.

Він додає, що на сьогоднішній день прослухано тільки близько 10% записів, зроблених Мельниченко, і говорить, що Кучма особисто бере участь в операціях з продажу зброї двом іншим державам-ізгоям.

У київському матеріалі The New York Times від 9 квітня говорилося, що шість українців, які "представляли загрозу існуючій системі влади" загинули та двоє були травмовані в автокатастрофах, починаючи з грудня 1997 року.

"Серйозне занепокоєння"

Починаючи з моменту отримання Україною незалежності в 1991 році американо-українські відносини нагадують "американські гірки". Україна зняла з озброєння ядерні заряди із збагаченого плутонія і вільно позбулася свого ядерного арсеналу, після чого стала одним з найбільших отримувачів американської допомоги серед колишніх комуністичних країн. Крім того, Україна – близький союзник Росії, що надала істотну допомогу у війні, яку США ведуть проти тероризму.

Однак Вашингтон висловлдює занепокоєння, крім всього іншого, з приводу обвинувачень у корупції, тиску держави на ЗМІ і виборчий процес.

Після терористичних атак на США у вересні 2001 року Україна поділилася інформацією своєї розвідки і відкрила повітряний простір для американських військових вантажних літаків. Крім того, вона надала США посадочні поля і залізницю для доставки гуманітарної допомоги до Афганістану.

Офіційний представник держдепартаменту США заявив, що якщо продаж зброї або військового обладнання Іраку буде доведений, Сполучені Штати розглянуть питання про застосування санкцій проти країн-порушників. Представник, який сказав, що в його компетенцію не входить підтвердження факту продажу, додав, що державний департамент розглядає будь-яке повідомлення про продаж в Ірак з "серйозним занепокоєнням".

Джим Брукс, представник розвідувального управління міністерства оборони, зменшив значущість "Кольчуги". Він сказав, що кваліфікація іракців не сягнула "такого рівня, щоб вони могли протистояти координованій атаці. Ця система не повідомляє, що до вас наближається. Можна технічно подавити їх системи за допомогою запуску крилатої ракети "Томагавк". А за цим послати керований літак, як це відбувалося під час війни в затоці. Ми також стикалися з цим в Косово". Скотт Ріттер, колишній головний інспектор озброєнь, який зараз критикує політику адміністрації США щодо Іраку, сказав, що його не дивує відновлення Іраком своєї системи протиповітряної оборони.

Джерела в ООН повідомили, що їм було відомо про твердження, що Україна порушує санкції ООН, але комітету з санкцій щодо Іраку не були надані конкретні докази. Джерела сказали, що це "дуже чутливе" питання через тісні відносини між Україною і Росією, яка є постійним членом Ради Безпеки, якому зрештою доведеться ухвалити політичне рішення в зв'язку з порушенням санкцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування