Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ надішле додаткову місію до України, щоб вивчити результати виборів

Вівторок, 2 квітня 2002, 13:25
Посольство США у вівторок розповсюдило попередню заяву про вибори Бюро Демократичних Інституцій та Прав Людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ/БДІП).

В ній зазначається:

· Парламентські вибори 31-го березня 2002 р. показали прогрес у порівнянні з парламентськими виборами 1998 року, хоча "значні недоліки все ще залишаються".

· Серед поліпшень - новий закон про вибори, який врахував міжнародні рекомендації, та залучення громадянського суспільства у виборчий процес.

· Незважаючи на прогрес, у передвиборному середовищі панувала загальна атмосфера недовіри. Ця недовіра була спричинена такими факторами: недоліки у забезпеченні виконання законодавства; незаконне втручання органів державної влади у виборчий процес; зловживання адміністративним ресурсом, у тому числі твердження про тиск на робітників державних установ голосувати за певних кандидатів. Висвітлення подій у ЗМІ було дуже упередженим, а опозиційні кандидати не мали рівного доступу до електронних ЗМІ.

· Роль Центральної виборчої комісії й судів у тому, як оперативно та прозоро в найближчий час будуть підсумовані й опубліковані результати виборів, та вирішені виборчі суперечки, допоможе сформулювати остаточні висновки.

Як оголосив у Вашингтоні заступник речника Держдепартаменту США
Філіп Рікер, Сполученні Штати погоджуються з попередньою заявою місії ОБСЄ.

"Ми розчаровані тим, що уряд України не виявив ініціативи у забезпеченні рівних умов для всіх політичних партій.

Особливим розчаруванням для нас є те, що службові особи не вжили заходів для приборкання поширених й відкритих зловживань владою, у тому числі використання урядових посад та установ на користь певних партій. Ми підтримуємо намір ОБСЄ надіслати до України додаткову місію після засвідчення результатів виборів, щоби оцінити, в якій мірі вибори відповідали міжнародним зобов'язанням та стандартам демократії.

Ми висловлюємо пошану багатьом українським неурядовим організаціям, спостерігачам за виборами, журналістам та пересічним громадянам, які працювали на те, щоби виборчий процес відповідав міжнародним демократичним стандартам.

Ми сподіваємось, що новий парламент докладатиме зусиль для просування демократичних та економічних реформ в Україні і сформує уряд, який є підзвітним своїм громадянам і сумісний з політичними нормами Євроатлантичної спільноти", говориться у заяві вибори Бюро Демократичних Інституцій та Прав Людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...