Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк посилює контроль над комерційними банками

П'ятниця, 26 квітня 2002, 20:34
НБУ ефективно регулює банківський сектор України

Національний банк України (НБУ) має намір вжити низку заходів щодо жорсткого контролю над комерційними банками. Так, із третього кварталу цього року НБУ планує розширити число критеріїв, за якими інспектуються комерційні банки. Зокрема, додасться критерій сприйняття ринкових ризиків. На цей час Нацбанк інспектує комерційні банки за критеріями капіталу, активів, ліквідності, прибутковості та менеджменту (так звана система CAMEL - capital, actives, management, equity and liquidity).

Нові критерії будуть запроваджені для того, "щоб оцінка діяльності банку провадилася з урахуванням можливих ризиків, а не лише ризиків, які загрожують банку сьогодні", пояснив директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олександр Кірєєв.

Окрім того, планується прискорити виконання банками вимоги достатності капіталу, яка почне діяти із 17 січня 2003 року. Зокрема, Нацбанк вказав комбанкам провести збори акціонерів та ухвалити рішення про збільшення статутного фонду до необхідних розмірів. В іншому разі "акціонери банків повинні будуть внести зміни до статуту та організаційної форми", повідомив пан Кірєєв. Натепер деякі банки вже провели такі збори, але не всі ще ухвалили необхідні рішення. Наступним кроком повинна стати реєстрація до 1 червня нового розміру фонду.

Згідно із законом № 2121-III від 7 грудня 2000 року "Про банки та банківську діяльність", капітал місцевого кооперативного банку із 17 січня 2003 року повинен перевищувати EUR 1 млн., обласного банку, який не проводить міжбанківські розрахункові операції, - EUR 3 млн., універсальних банків - EUR 5 млн. Нині капітал, що перевищує EUR 5 млн., мають 110 українських банків.

Разом з тим, перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що Національний банк не має наміру вживати адміністративних заходів для зниження кредитних ставок комерційних банків. Метою телеграми, яку раніше розповсюдив Нацбанк, було тільки "звернути увагу голів правління банків", щоб вони проаналізували ситуацію яка склалася.

У цій телеграмі НБУ звернувся до керівників українських банків з проханням "відпрацювати більш ефективну політику" на зниження ставок по кредитах "з метою запобігти запровадженню адміністративних методів управління відсотковими ставками". Як відомо, ставка по кредитах українських банків є доволі високою, її середній показник на 5 квітня складав 27,6% річних.

За словами старшого постійного представника Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Лоренцо Фільюолі, Фонд схвалює дії НБУ з регулювання банківської системи. Пан Фільюолі окремо відзначив покращення банківського законодавства, "сучасний підхід до банківського нагляду", а також зусилля щодо проведення бухгалтерського обліку в банках у відповідність із міжнародними стандартами. Разом з тим, у цій сфері існує низка "недопрацювань", наприклад, ухилення банків від сплати податків.

Більшість вітчизняних експертів також позитивно оцінюють регулювання банківського сектору Нацбанком, спрямоване на збільшення ефективності і надійності роботи банків. Як повідомили "Контексту" в київському офісі Міжнародного валютного фонду, "НБУ провадить прагматичну та досить ефективну політику, особливо якщо порівнювати з іншими секторами, наприклад, з податковою системою". Щодо збільшення капіталізації експерти Фонду вважають, що це не спричинить закриття банків. Вірогідніше, відбуватиметься об"єднання банків, а також активніше залучення коштів для збільшення статутного фонду.

На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Руслана Піонтковського, "регулювання у банківському секторі останнім часом цілком відповідає актуальним потребам галузі". Надмірний рівень регулювання "не може вберегти банківську систему від впливу глобальних негативних тенденцій, але здатний обмежити різкі короткотермінові перепади", вважає експерт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...