Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зленко злий на Європу: ЄС грає з Україною у "дитячу гру"

Субота, 27 квітня 2002, 14:29
Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко вважає, що в Європейському Союзі назріла необхідність вироблення по відношенню до України "реалістичної і справедливої" стратегії, яка б залишала для неї відкриті перспективи членства в ЄС.

Міністр підкреслив, що для України на нинішньому етапі "принципово важливим" є отримання від ЄС чіткого сигналу про політичну перспективу членства в цій організації і уникнення перспективи виявитися в ізоляції від ЄС після його розширення.

"Я радий, що над цим стали задумуватися не тільки у Києві, але і в деяких інших європейських столицях", - зазначив Зленко в ході виступу на конференції інституту "Схід-Захід" "Європейський дім – дім України", що проходить у суботу в Києві.

За його словами, про це, зокрема, свідчать результати засідання ради міністрів ЄС, що проходило 15 квітня в Люксембурзі, і яке виробило домовленість про підготовку нової концепції відносин ЄС з Україною, Білорусією і Молдовою.

У той же час, Зленко нагадав, що реакція в самій Україні на результати цього засідання "була вельми неоднозначною". "З одного боку приємно, що ЄС відчуває необхідність змін, з іншого - важко уявити, як по відношенню до країн з такими різними зовнішньополітичними спрямуваннями, як Україна, Білорусія і Молдова, може бути застосована єдина концепція", - підкреслив міністр.

Коментуючи позицію країн ЄС щодо перспектив України на приєднання до цієї організації, Зленко зазначив, що "в ЄС розмірковують над тим, як підтримати Україну на шляху реформ, не обіцяючи їй при цьому перспектив стати членом Євросоюзу".

На його думку, ситуація "іноді нагадує відому дитячу гру "так і ні не говорити", з тією лише різницею, що в цьому випадку в ролі табу виступає питання членства України в ЄС".

У ході виступу Зленко нагадав, що в 2003 році завершується термін дії загальної стратегії ЄС щодо України. При цьому він зазначив, що "нова стратегія повинна базуватися не на принципі партнерства, а на принципі асоціації, причому на асоціації європейського типу".

Міністр висловив задоволення в зв'язку з тим, що в цьому питанні Україна досягла взаєморозуміння з Грецією, оскільки "саме Афінам, очевидно, доведеться готувати проект цього документа як країні, яка буде головувати в ЄС з 1 січня 2003 року".

Він також зазначив, що в Україні вітають люксембурзькі рішення ЄС, оскільки це реальна можливість виробити нову модель прикордонного режиму, що задовольняє як Україну, так і ЄС після першої хвилі розширення.

Крім того, на думку Зленко, ці рішення є свідченням визнання України ЄС як одного з найважливіших суб'єктів європейської політики і складової частини нової Європи.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...