Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Збільшено "поріг" для соціальних платежів

Вівторок, 30 квітня 2002, 11:34
Податковий прес на бізнес зростає

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №494 від 11 квітня 2002 року, внесено зміни у постанову КМУ від 7 березня 2001року, якими визначалася максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподаткованого доходу (прибутку), сукупного оподаткованого доходу (гранична сума заробітної плати (доходу)), з якої сплачувались податки до страхових фондів.

Таким чином, з 1 травня цього року підвищується поріг оподаткування витрат підприємств та організацій на оплату праці працівників, а також сукупного оподаткованого доходу, з якого відшкодовуються страхові внески (збори) у соціальні фонди. З початком дії нової постанови Кабміну вершина суми, на яку нараховувалися соціальні податки, збільшується із 1600 грн до 2200 грн. на місяць.

Зараз сукупна ставка соціальних податків для роботодавця досягає 37-38%. Збільшення суми оподаткованого доходу означає, що підприємство вимушене буде сплачувати значно вищі суми за соціальними внесками, ніж передбачалось, згідно з попередньою постановою.

Експерти, опитані "Контекстом", єдині в тому, що такий крок з боку уряду "є непослідовним та призведе до збільшення податкового тиску на бізнес", більш того, збільшення "порогу" для соціальних внесків, може стати ще одним анти-стимулом для виведення економіки, та, зокрема, реальної заробітної плати "з тіні".

На думку голови департаменту економічного аналізу Міжнародного інституту порівняльного аналізу Олександра Сергієнка, непослідовність у діях уряду продиктована "честолюбним бажанням підвищити розмір пенсій". Як пояснила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Тетяна Ілляшенко, сьогодні соціальні фонди виведені із державного бюджету, витрати та доходи фонду збалансовані, через це для підвищення пенсій, про які говорить уряд, необхідно знайти додаткові джерела надходжень у соціальні фонди. Одним із таких джерел, вважають експерти, має стати підвищення "порогу" з соціальних відрахуваннь.

Разом з тим, ефективність цього регулювання "надто сумнівна", оскільки проблема виведення заробітної плати із "тіні" великою мірою пов'язана " саме із великими соціальними нарахуваннями на зарплату", підкреслюють аналітики. Так, за словами пані Ілляшенко, "зростання "порогу" за соціальними відрахуваннями буде негативним стимулом для роботодавців". Непослідовна політика уряду, коли "з одного боку, йдеться про зниження ставки податку на особисті доходи, а з іншого - відбувається збільшення соціальних нарахувань", буде мати протилежний ефект, оскільки виведення заробітної плати "із тіні" буде збільшувати суму обов'язкових соціальних внесків для бізнесу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...