Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Необкатаний Литвин та Ющенко в пакеті

Четвер, 4 квітня 2002, 15:16
Навіть після свого фактичного обрання до складу нової Верховної Ради політолог та № 62 списку "Нашої України" Микола Томенко не залишає своє основної професії. В четвер він ділився з журналістами своїми поглядами на результати виборчої кампанії 2002 та робив прогнози щодо роботи нової Ради.

Результати

Вибори цього року показали, що суспільство не довіряє владі, вважає політолог. Це показали результати загальнонаціональних виборів, що відображають "пульс життя" країни, - третє місце "За ЄдУ". Тому, на думку Томенка, і Литвин, і Кінах мають покласти заяви про звільнення. Від повної поразки владу врятували лише мажоритарні округи, але за словами політолога, це свідчить лише про те, що набагато простіше купити кілька округів, ніж завоювати популярність по всій країні.

Крім того, з точки зору майбутніх президентських виборів, підтвердився той факт, що у президента немає "свого кандидата" – не вдалася "спроба обкатати Литвина", не виріс і рейтинг Віктора Медведчука. Єдині два реальні кандидати на президентську посаду, що проявилися сьогодні, - це Віктор Ющенко та Петро Симоненко. Тому, у разі якщо матимуть місце дострокові парламентські вибори, Кучма може опинитися без наступника.

Змінить своє обличчя після цих виборів й партійна карта України. По-перше, на думку Томенка, ті 18 партій та блоків, що не набрали навіть 1 відсотка голосів виборців, втратили статус загальнонаціональних. По-друге, керівники тих партій та блоків, що не набрали 4% мають звітувати перед своїми однопартійцями та скласти з себе повноваження – це стосується, зокрема, і Наталії Вітренко, і Володимира Горбуліна, і Валентини Довженко тощо.

Не міг Томенко оминути й своїх улюбленців СДПУ (О). Так, він підрахував, що обіцяний рік соціал-демократії має наступити в 2038 році. Вирахував це Томенко просто: кожні чотири роки есдеки додають собі 2% голосів. Останні два рази результат 24% виявлявся переможним (в 1998 році – для КПУ, в цьому – для "Нашої України"). Можна прогнозувати, що зі сталими темпами зростання популярності СДПУ(О), саме на такий результат ця партія може розраховувати лише в 2038 році.

Не вдалося на цих виборах й зіграти на "розколі" України. Про це свідчить той факт, що "червона" Чернігівська область голосувала за "Нашу Україну", "червона" Донеччина – "За ЄдУ", південь – за комуністів тощо. За словами Томенка, "українські політики мусили б обходити цю тезу" як неправдиву, таку, що не відповідає дійсності.

Фіаско потерпіли й "варятські" політтехнології, про що свідчать посередні результати есдеків та "Команди Озимого Покоління". Томенко навіть згадав, що котрийсь з олігархів, що витратив на іноземних фахівці кілька мільйонів доларів, заявив, що сам стане на кордоні, аби не допустити російських технологів на президентські вибори в 2004 році.

"Озимим" Томенко порадив посидіти під снігом ще чотири роки, зазначивши, що їхній message був неправильним, адже лідери озимих не мали достатньо "мотивації", щоб їм вірили.

Позначаться ці вибори й на українській політичній журналістиці. "Український інформаційний простір має пережити революцію", зазначив політолог, коментуючи перекоси у висвітленні виборчої кампанії. На його думку, "українське суспільство знайшло форму інформаційного виживання", в державі, "де відсутня свобода слова". Тому українські виборці все ж таки змогли реально оцінити всіх учасників перегонів. За словами Томенка, це позитивний урок.

Прогнози

Крім того, Томенко зробив кілька припущень щодо розтасовки сил в майбутньому парламенті. На сьогоднішній день він не бачить можливості формування більшості ані за імпічмент президенту, ані проти нього. Політолог прогнозує, скоріш за все ситуативна більшість утвориться довкола визначення фігури прем'єра та програми дій майбутнього уряду.

За його словами найбільш реалістично виглядає коаліція з "За ЄдУ", КПУ, СДПУ (О) та інших "братніх структур" на кшталт Демсоюзу. Томенко зауважує, що такий склад задовольнив би росіян, проте він матиме кілька серйозних наслідків. Наприклад, комуністи будуть вимушені втратити свій "квазіопозиційний" статус, що для них буде не просто. Проте інші варіанти більшості вимагатимуть ще складніших компромісів.

На думку Томенка, рішення про фігуру прем'єра та склад керівництва Верховної Ради прийматиметься пакетно, й він прогнозує, що "Наша Україна" для того, щоб привести Ющенка в кабмін, піде на поступки щодо керівників парламенту. Крім того в цей пакет домовленостей будуть включені ще й ті питання, які Рада розглядатиме в першу чергу.

Політолог не думає, що фракція "Нашої України" розпадеться після приходу в парламент, хоча й визнає, що на деяких бізнесменів зараз чиниться тиск. За його припущеннями, найвірогідніше "Нашу Україну" можуть залишити максимум 1-2 особи.

Протистояння Ради з президентом може виникнути лише в єдиному випадку – якщо Кучма не погодиться з кандидатурою прем'єра, яку йому запропонує парламент. Наприклад, якщо більшість запропонує кандидатуру Ющенка, а президент буде відстоювати Кінаха, то в такому випадку утвориться "лінія протистояння" та "актуалізується питання можливого імпічменту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...