Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Загін (не)помітив втрату бійця

Вівторок, 9 квітня 2002, 10:51
Старий парламент став надбанням історії і забрав із собою до архіву 265 носіїв мандата народної довіри. Вони не змогли, а подеколи і не захотіли ще на 4 роки продовжити своє перебування у законодавчому органі. Для них настав час відпочивати, займатися бізнесом і, можливо, готуватися до повернення.

Так, наприклад, Вітренко створює антиамериканську коаліцію. Правильно робить, оскільки такі її послуги ще можуть стати в нагоді через два роки – для нейтралізації кандидата в президенти Ющенка. У такому ж руслі можуть обміркувати своє майбутнє лідери Руху Бойка.

Бродський з Чайкою, за словами PR-директора "Яблука" Олега Медведєва, також "не полишать заняття політикою і ще досить гучно про себе заявлять". Подробиць він не називає. Зате вважає, що на цих виборах "Яблуко" досягло деяких з поставлених цілей, зокрема, почало формувати праволіберальну електоральну нішу, яку тепер треба до 2006 року "розкачати". Також своєю заслугою "Яблуко" вважає те, що до парламенту не пройшли зелені та "Жінки за майбутнє" і в результаті виборів Україна "зробила крок від авторитаризму до демократизації".

Автор однієї з найяскравіших провокацій виборів-2002 Олександр Ржавський і наступні роки налаштований присвятити політиці, стверджує його прес-секретар Зоя Шарикова. Після того, як цієї зими ЦВК не зареєстрував блок "За Ющенка", 31 березня Ржавський взяв участь у виборах мера луганського міста Красний Луч. Однак також програв, поступившись 15 тисячами голосів. Щоправда, Ржавський через суд анулював результати виборів.

Як відомо, не буде в парламенті і надто ранніх озимих саджанців – Валерія Хорошковського та Інни Богословської. Про плани цього проекту дізнатися було складно – після поразки весь величезний штат КОПів відключив свої мобільні телефони. Проте існує інформація, що Хорошковський все ще сподівається повернутися за допомогою Правої партії озимого покоління. Однак досвід вказує на інше – непарламентарю закріпитися у великій політиці можна тільки посадою у виконавчій владі. Також напевно "озимі" не залишать свій бізнес.

Втратив депутатський мандат Олександр Єльяшкевич. Він посів шосте місце в київському окрузі №218, де змушений був балотуватися після того, як з карти зник його округ у Херсонській області. Однак, судячи зі слів Єльяшкевича ще за місяць до виборів, програш для себе він не виключав, трагедії з нього не робив, і після 31 березня мав у плані велику роботу – судовий позов проти Кучми за межами України.

Не проходять до нової Верховної Ради і затяті опозиціонери. Засновника "Антимафії" Анатолія Єрмака у Запорізькому окрузі №84 підтримали майже 16 тисяч виборців, але він посів лише п'яте місце. За колишнього генпрокурора Віктора Шишкіна проголосувало понад 5 000, але він шостий у 134 окрузі Одеської області. Олександр Жир – другий у окрузі 35 на Дніпропетровщині. Від лідера він відстав на 700 голосів, хоча перший підрахунок показав перевагу опозиціонера майже у 200 голосів. Всі троє програли висуванцям "За єдУ".

Не пройшов до цього парламенту і Володимир Бортник. Колишній керівник державного концерну "Украгротехсервіс", який пережив замах у 1994 році та пропрацював у Верховній Раді три скликання поспіль, вирішив балотуватися за наперед непрохідним місцем у блоці "Єдність". Схоже, своє майбутнє з депутатством він особливо не пов'язував – оскільки у нього було 24 місце в списку, що вимагало 7-8% для блоку Омельченка на виборах.

Разом із "зеленими" зникла з Верховної Ради і однойменна бізнес-група. Втрата окремих з них для законодавчого органу не смертельна: за чотири роки колишній голова правління "Укрінбанку" Сергій Кривошея виступив з місця один раз, з трибуни – чотири; колишній президент "Укрінбанку" Сергій Рись відзначився трьома виступами з місця і одним з трибуни. А Василь Хмельницький – головний спонсор "зелених", "Жінок за майбутнє", і, як подейкують, КПУ(о) – за чотири роки взагалі не підходив до мікрофонів. Хоч і був членом Комітету з питань… законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності.

"Пролетів" повз новий парламент і Михайло Ковалко – голова наглядової ради "Нафтогазу", сват прем'єра Анатолія Кінаха. Він поступився бізнесмену-самовисуванцю Павлу Жебрівському в окрузі № 65 на Житомирщині.

Ще один нафтогазовик, колишній голова правління "Інтергазу" та Запорізький губернатор Олексій Кучеренко балотувався від "Єдності" у київському окрузі 220. Він програв висуванцю "Нашої України" Валерію Асадчеву близько 8 тисяч голосів. Проте у Кучеренка є де перечекати безмандатні роки – минулого року він створив громадську організацію "Антимонопольний союз".

Однак найбільшою несподіванкою мажоритарних змагань став провал Ігоря Бакая. З кожними виборами пересуваючись далі на Захід, цього разу колишній керівник "Нафтогазу" вирішив випробувати долю у рідному Рівному. Де його і підтримали на 14 тисяч виборців менше, ніж конкурента з "Нашої України" Юрія Ширка.

На відміну від спостерігачів, у парламенті втрату Бакая скоріш за все залишать непоміченою. За дворічне перебування у Верховній Раді (він дообирався влітку 2000) депутат лише одного разу залишився сам на сам з включеним мікрофоном. Трапилося це 26 квітня 2001, у день зняття Ющенка, і навіть тоді Бакай, якщо не зраджує пам'ять, просив передати слово іншому депутату.

За весь час Бакай з'являвся у парламенті лише на пам'ятні голосування: про відставку Ющенка, призначення Кінаха, голосування щодо закону про вибори… Під час одного з таких приїздів до Верховної Ради кореспонденту УП вдалося записати невелике інтерв'ю з екс-олігархом, яке так і не вийшло у світ через відсутність у тексті історично значущих слів.

Однак зараз, коли парламент відвітався з Бакаєм, почитати його цікаво. Так, своє зневажливе ставлення до пленарних засідань він пояснював так: "Я не є пташка-говорун, яка може вийти на трибуну і сказати якісь речі. Я все таки стараюся з людьми зустрічатися, спілкуватися у більш спокійній, такій невимушеній ситуації, коли ми можемо переконати і висловити все, що ми один про одного думаємо". Ще інколи пленарні засідання, за зізнанням Бакая, навіювали на нього "тоску зелену" (так і сказав!).

Чим зараз займатиметься недепутат Бакай? У жовтні 2001 профіль свого бізнесу він окреслив страх як туманно: "Я налагоджую зв'язки між країнами СНД і Україною. Для того, щоб мати паритетні умови розвитку економіки між Україною і Росією, Україною і Казахстаном та іншими країнами. Я намагаюся на політичному рівні зробити те, щоб все ж таки не було ПДВ, був вільний економічний простір між країнами СНД".

Ця історія з непроходженням ще цікава і тим, що за фактом зловживань у "Нафтогазі" за часів Бакая Генпрокуратурою була порушена кримінальна справа. Відомо, що Бакай допитувався. А без депутатського імунітету в такій ситуації почуваєш себе не дуже впевнено.

Та й взагалі нова Верховна Рада буде невеселою. Після провалу Вітренко і Бродського єдиний претендент замістити цих колоритних персон – Михайло Поплавський. Йому ж доведеться співати і замість вибулого Дмитра Гнатюка.



__________________
NB. Про харківське побоїще під час виборів, про те, хто ж став мером у Черкасах і Кіровограді, про шоу єдунів на Буковині, про те, як на Львівщині можна виграти вибори, про депутата/недепутата Грача, про останню волю Василя Куйбіди- про все це читайте у розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...