Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські реалії отримання мандата: як їх може оцінити цивілізована Європа?

Понеділок, 13 травня 2002, 12:37
Як вже відомо Рада Європи не надала остаточної оцінки нашим парламентським виборам. До Києва прибула ще одна місія для з'ясування та оцінки всіх виборчих подій, які відбулися вже після 31 березня. Деякі політики починають роздмухувати таку постановку питання: мовляв, починається тиск Заходу на підтримку опозиції.

Яскравим прикладом порушення всіх можливих та неможливих законів під час виборів у нашій країні є ситуація з виборами у 72 мажоритарному окрузі на Закарпатті. Цей приклад є найбільш яскравим, тому що ланцюжок порушників є дуже великий – від місцевої держадміністрації до ЦВК разом з Верховним Судом України.

Нагадаємо, що у цьому окрузі балотувалися Голова Товариства Угорської культури Закарпаття Міклош (за паспортом Микола) Ковач (самовисуванець) та голова Берегівської районної держадміністрації Іштван Гайдош від СДПУ(О). До речі, Гайдош був відправлений у передвиборчу відпустку, але Віктор Медведчук особисто клопотався у Анатолія Кінаха про його повернення на свою посаду.

Більшість населення цього округу складають етнічні угорці, тому дуже зрозуміла підвищена увага до перебігу подій у цьому окрузі як Угорщини, так і міжнародних інституцій – ОБСЄ та Ради Європи.

Однак есдеки вирішили діяти на кордоні з Європою тими ж методами, що і "донецький клан" біля Росії. Спочатку есдеки надали своєму однопартійцю "гуманітарну допомогу" у вигляді російських політтехнологів. Що це означає, відомо усім – широке застосування чорних піар-технологій та можливості фальсифікації результатів виборів.

На жаль, у цьому процесі СДПУ(О) отримала підтримку з боку ЦВК в обличчі Михайла Рябця та секретаря Давидовича. Спочатку ЦВК не дозволила друкувати бюлетені частково угорською мовою, мотивуючи що у виборчому законі в діючій редакції окремо не виділено це право. Слід підкреслити, що ще з радянських часів угорськомовне населення України вивчало в більшості тільки рідну мову, навіть російську знало погано. Про українську не слід навіть згадувати. Особливо це стосується людей похилого віку.

Як стало відомо пізніше, цей факт зіграв на руку Гайдошу. Кандидатом у депутати був зареєстрований ще один Ковач, дружина якого працює в держадміністрації під керівництвом кандидата в депутати. Тому наявність двійника не викликає сумніву у випадковості. У разі угорськомовних бюлетенів ім'я голови Товариства виглядало би як Miklos (Міклош). А його двійник залишався би Миколою. Тобто плутанини можна було уникнути. Рябець, уродженець Закарпаття, не міг знати цього нюансу. Результат був очікуваний – кандидат –двійник, який не вів агітації взагалі, отримав на окрузі близько 8 тисяч голосів. Крім цього, більше половини бюлетенів були визнані недійсними якраз з причини того, що відмітки були поставлені напроти двох прізвищ.

Але пригоди на цьому не закінчилися. В період передвиборчої агітації одна з технологічних груп їздила по усьому району, фарбувала передвиборчі плакати Ковача чорною фарбою та наносила фашистські символи. Така ж участь чекала і на плакати усіх кандидатів до місцевої ради, яких підтримало це Товариство. Причому дії відбувалися не тільки вночі, а й з великою зухвалістю посеред дня. Наша славна міліція не помічала цього, та на звернення кандидата відповідала, що нічого не відбувається. Більш того, співробітники міліції прямо перешкоджали агітаторам цього кандидата, незаконно тримаючи їх тривалий термін в райвідділі.

Апофеозом була поведінка голови та секретаря окружної виборчої комісії округа – напередодні виборів у місцевій пресі вони агітували за кандидата в нардепи Іштвана Гайдоша, підписуючись адвокатами. Нагадаємо, що лідер українських есдеків Медведчук є главою Спілки адвокатів України.

У день голосування були задіяні усі важелі адмінресурсу. Так, довірені особи Гайдоша по всьому округу збирали табори циган і в обмін на горілку та закуску примушували їх голосувати за свого кандидата.

Однак, незважаючи на такі маніпуляції, результати виборів були не на користь представника держадміністрації – перемогу з відривом у 43 голоси отримав Ковач, про що повідомила вся місцева преса. Але інший кандидат був незадоволений таким результатом, тому був апробований явно московський метод зміни результатів народного волевиявлення. Після обнародуваних попередніх результатів, представники Гайдоша через добу надали до окружної комісії протоколи нібито порушень під час голосування на чотирьох виборчих дільницях (там переконливу перемогу отримав Ковач з відривом майже у тисячу голосів).

Другого квітня окружна комісія у неправомочному складі ухвалює рішення про визнання результатів на цих дільницях недійсними. При цьому голови та члени цих дільничних комісій звертаються з листом до ЦВК про те, що під час виборів акти ці не складалися і з'явилися вони з причини незадоволення одним з кандидатів результатами голосування.

Тільки під тиском відеозйомки цього засідання та присутності спостерігача ОБСЄ ЦВК з великим запізненням та незадоволенням вимушена була зобов'язати окружну комісію провести ще раз засідання. Однак окружна комісія проігнорувала це рішення і навіть пішла далі.

Подальші події розгорталися у детективному жанрі – вирішено було провести повторне перерахування цих бюлетенів на чотирьох дільницях. Найцікавіше було у тому, що вони знаходилися у підвалі приміщення ... держадміністрації (главою якої був Гайдош), де було два входи та відсутня охорона. Що там робилося з документами, можна тільки уявити. Довірена особа кандидата Ковача зразу ж попередила, що такі результати підрахунку будуть оскаржені.

Протокол, який був представлений у ЦВК, показував перемогу трохи більше ніж у 100 голосів ... вже Гайдоша. Однак у зазначений час цього засідання ані довірені особи, ані частина членів окружкому не були присутні. Стало відомо, що люди Гайдоша розвозили цей протокол для підписів по домівках. Пізніше стало відомо, що деякі члени окружної комісії взагалі його не підписували – автографи виставлялися однією особою.

Однак за усіх цих детективних подій як ЦВК, так і Верховний Суд визнають правомірність дій окружної комісії та не знаходять підстав не тільки для визнання первинних протоколів, але й для визнання виборів недійсними. За логікою ЦВК і ВС, визнання недійсними результатів на 4 дільницях, де було 8 тисяч виборців, жодним чином не вплинули на результати голосування. Феміда сліпа, це справді так!

Кандидат у депутати звернувся до Генеральної прокуратури з проханням порушити кримінальну справу та провести графологічну експертизу підписів на протоколах. Однак терміни усі сплили, а Генпрокуратура тримає мовчанку.

Зате ЦВК не гає часу – вона вже зареєструвала Гайдоша народним депутатом, незважаючи на усі колізії цих виборів.

А тим, хто цікавиться, як були витрачені величезні гроші есдеків на виборах, повідомляємо.

Після затвердження ЦВК депутатом Гайдош вирішив віддячити членам окружної комісії за їх дії – подейкують, що кожен особисто повинен був отримати готівкою 10 тисяч доларів. Цієї пільги був позбавлений глава комісії – мовляв, погано працював, тому багато грошей пішло у Київ для "вирішення проблеми".

Слід підкреслити, що не всі члени окружкому, які залишили свій автограф, знали про незаконність цих дій. Так, достеменно відомо, що представник партії (лідери якої у парламенті ніколи не відмовлялися від грошей есдеків) цього не зробив. Про розмір "гонорарів" секретаря ЦВК та суддів Верховного Суду історія поки що мовчить. Але багато хто говорить про багатомільйонні витрати СДПУ(о) на поповнення своєї фракції у парламенті.

З повідомлень угорських інформаційних агентств стало відомо, що Ковач виступив на прес–конференції у Будапешті, де в подробицях розповів про усі дивні дії як окружкому, так і ЦВК разом з Верховним Судом, про що стало відомо усій Європі.

А тепер хай хоч один захисник влади скаже, що визнання недемократичними виборів у мажоритарних округах є результатом тиску з боку Європи на підтримку опозиції. Тим більше, що Ковача не можна назвати опозиційним нардепом навіть опосередковано. А есдекам слід подумати – яка партія європейських соціал-демократів може визнати їх дії європейськими методами та дати рекомендацію до Соцінтерну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...