Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські православні у Криму більше покладаються на США і кримських татар, ніж на Україну

Понеділок, 20 травня 2002, 12:12
У неділю віруючі Української православної церкви Київського патріархату після традиційного молебня у Кафедральному соборі святих рівноапостольних Володимира й Ольги вийшли з іконами та хоругвами на вулицю і провели молебень біля входу у будівлю Фонду держмайна Криму. Акція проведена на знак протесту проти дій ФД, який протягом останніх років намагається відібрати у віруючих приміщення собору.

Кафедральний собор - єдина діюча у Сімферополі церква УПЦКП (усього в Криму їх 5, проте Московському патріархату належить більше 350 церкв на території півострова). Спочатку це була будівля військового училища, при розформуванні якого Міноборони передав його Фонду майна, а частину приміщення військові віддали на правах безкоштовного користування під собор.

З 1995 року ФМ Криму неодноразово робив спроби відібрати у церкви приміщення, але 16 травня 2001 року Верховна Рада Криму своєю постановою передала його Управлінню Кримської Єпархії у безвідплатне тимчасове користування до 2050 року. Фонд Майна не тільки не виконав цього рішення, але й уклав договір оренди з Хмельницькою кондитерською фабрикою, передавши їй перший поверх будівлі, в якому розміщувалося Управління Кримської Єпархії. Крім того зараз він вимагає від Єпархії сплатити 150 тис. грн. за оренду іншого приміщення.

Під час молебня Єпископ Сімферопольський і Кримський Климент зачитав віруючим своє звернення до українського народу і міжнародної громадськості, в якому заявив, що "Фондом майна АР Крим за підтримки Ради у справах релігій при Раді міністрів АР Крим проводиться планомірна робота, спрямована на знищення Кримської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату", що, незважаючи на 300 письмових звернень до президента України, Кабінету міністрів, Служби Безпеки, Генпрокуратури України, Комітету у справах релігій при Кабміні України, ніхто не вирішує це питання.

У зверненні звучить вимога "створити Державну комісію з факту геноциду над віруючими Київського Патріархату в Криму" і "дослідити злочинну діяльність керівництва Фонду майна АР Крим". Епископ також звернувся до представників посольства США, ОБСЄ, Комісії з прав людини звернути увагу на цю проблему.

У зверненні зазначено: "У випадку, якщо Конституційні права громадян Держави Україна, віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату в Криму будуть проігноровані, ми вимушені, будемо, звернутися до Президента і Конгресу Сполучених Штатів Америки про надання общині Київського Патріархату у Криму, політичного притулку у зв'язку з релігійним переслідуванням".

Голова Єпархіальної ради Микола Ільницький крім того звернувся до кримських татар з проханням допомогти у захисті прав українських віруючих у Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...