Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"За границей Кучма ходит хмуро?"

Понеділок, 20 травня 2002, 12:40
У середу ввечері президент України Леонід Кучма прилетів на декілька годин до Брюсселя, щоб повечеряти з головою Європейської комісії Романо Проді та в обстановці гуляння розказати голові виконавчої влади ЄС про європейський вибір України, порадитися, як краще їй цей вибір реалізувати, щоб в майбутньому стати частиною єдиної, цивілізованої, демократичної і процвітаючої Європи. Про вступ України до ЄС поки що говорити рано, і це визнали обидва співрозмовники, але прагнути цього треба, поступово наближаючи країну до європейських стандартів. Щось на зразок світлого капіталістичного майбутнього...

Екс-майор Микола Мельниченко - про вбивство Гонгадзе, про продаж української зброї Іраку і про тих, хто краде російський газ на Україні

Бліцвізит глави української держави, можливо, і не привернув би великої уваги, якби за дивним збігом обставин в той же день у Брюсселі не опинився здійснюючий поїздку по Європі колишній майор президентської охорони, а нині політичний біженець в США Микола Мельниченко. Той самий, чиї магнітофонні касети, записані, як він стверджує, в кабінеті самого Кучми, не дають спокою українській політичній еліті. І не тільки українській.

До Європи його запросили спілки преси, які домагаються міжнародного розслідування обставин загибелі українського журналіста Георгія Гонгадзе і лобіюють в Раді Європи та інших європейських організаціях створення незалежної комісії. Вони, очевидно, і приурочили приїзд Мельниченка до Брюсселя до дня візиту Кучми, влаштували йому зустрічі з представниками тієї ж Єврокомісії, а також Європарламенту.

МФЖ, "Репортери без кордонів", Національний союз преси Великобританії та інші професійні організації пробивають ідею міжнародного розслідування. Вони добилися, щоб звукозаписи Мельниченка, ті, що стосуються справи Гонгадзе, були заслухані в Парламентській асамблеї РЄ під час червневої сесії в Страсбурзі.

З Мельниченком ми розмовляли за декілька годин до початку візита Кучми. Колишній майор приїхав в Брюссель на поїзді з Лондона, перед цим побувавши в Парижі.

- Не боїтеся ось так - без охорони, без супроводу?

- Ви думаєте, Кучма піде на те, щоб усунути мене? Донедавна я боявся тільки одного: що злочини залишаться нерозкритими, а злочинці не будуть покарані. Але зараз ці побоювання пройшли.

- У вас були зустрічі в Єврокомісії?

- Так. І не тільки там. Були й інші, конфіденційні, про які поки не хочу говорити пресі. З Єврокомісії я прийшов в дуже хорошому настрої. З'явилося більше упевненості в тому, що комісія з Гонгадзе буде створена і об'єктивне розслідування відбудеться. Зараз тільки треба це правильне юридично оформити. Думаю, що і прибуття президента Кучми в Брюссель повинно сприяти цьому.

- Ви дійсно чекаєте, що Кучма обговорюватиме цю тему з Проді?

- Обов'язково буде. У наявності - злочин. Є свідки і речові докази, є підозрюваний - Кучма. Йому насамперед треба вирішити цю проблему. А я готовий співробітничати з незалежною комісією, яка вирішить через суд, звів наклеп я президента чи ні. Якщо так, то у в'язницю піду я. Якщо ні, то сидіти повинен вбивця. На сьогоднішній день у мене досить інформації, щоб довести, що, по-перше, до вбивства Георгія Гонгадзе причетні Литвин, Кравченко і Кучма; по-друге, президент вже на п'ятий день після вбивства Гонгадзе знав, що того немає в живих. Це не тільки звукозаписи, але і свідки. Їх імена я назву тільки в комісії і в суді. Я боюся за життя цих людей.

- Ваші зустрічі в Брюсселі торкаються тільки справи Гонгадзе або також інших делікатних тем? Адже акцент "касетного скандалу" явно змістився на високі міжнародні матерії. Зокрема, на можливе постачання українських радарних систем "Кольчуга" Іраку в обхід діючого ембарго ООН. До речі, ці дані не тільки з ваших касет, але і з космічної розвідки США.

- По-перше, це не скандал, а правда, записана на касетах. Це розслідування злочинів проти держави України та інших держав, в тому числі і Росії. По-друге, продавала зброю в Ірак не Україна, а купка високопоставлених чиновників. У мене є прямі докази того, що дана система, здатна виявляти бомбардувальники-невидимки "Стелс", дійсно продана в Ірак.

Зараз в Америці йде розслідування. Точніше, йде переговорний процес між моїми адвокатами і міністерством юстиції США. Але слухання в американському суді плануються не з "Кольчуг", а за змістом записів та фактами злочинних дій. А зустрічі в Брюсселі на 80 відсотків стосуються міжнародного розслідування справи Гонгадзе.

- Ви весь обсяг ваших записів передали американцям? Який він взагалі?

- Це сотні і сотні годин. Поки видано близько 50 годин. Причому не найсвіжішої й не "найгарячішої" інформації. Ми плануємо провести розслідування, відтворити загальну картину правопорушень і перевести справу в юридичний процес.

- Ви у своєму попередньому інтерв'ю говорили, що мінюстиція США вимагає видати записи, які, на вашу думку, містять секретну інформацію, що торкається державних інтересів Росії...

- На сьогоднішній день США від мене не отримали конфіденційної інформації ні по Росії, ні по Україні. Що буде завтра, я не знаю. Я готовий надати допомогу Російської Федерації в тому, щоб такі відомості не потрапили в руки інших держав. Питання в тому, чи готова Росія. Там є інформація про україно-російські відносини, відносини Росії з іншими державами, про зміст переговорів між керівниками РФ та третіх країн, конфіденційні відомості про роботу спецслужб по американському, арабському векторам, вектору СНД. Мені самостійно важко визначити, складає це державну таємницю чи ні. Я не хочу, щоб цю інформацію використали проти російського народу.

- І ви зверталися до президента Росії?

- Я звертався до офіцера спецслужб, якого вважаю таким, що не втратив честь і про якого знаю, що він боліє за інтереси Росії. Я можу допомогти Російській Федерації в розслідуванні справ про крадіжку російського газу на Україні. Де, коли і хто крав, які гроші були сплачені, як і в які банки переведені, в тому числі назвати московські банки. Якщо Віктор Степанович не брав у цьому участі, то йому немає про що переживати.

- А ви упевнені, що самі дієте тільки в правовому полі?

- Я не порушив жодної карної статті. Тому вільно пересуваюся Європою, користуюся політичним притулком у США. Якби я зробив щось протизаконне, мене б в будь-якій з цих країн арештували і видали українській владі.

- А в Україні на вас заведена справа, є якесь переслідування?

- Є репресії відносно рідних, близьких, знайомих. Їх намагаються залякати, оскільки не вдалося зі мною домовитися. Я зараз працюю над тим, щоб в'їхати на Україну. У тому числі і за сімейними обставинами. Нещодавно дізнався, що батько втратив 90 відсотків зору... Але українська прокуратура сказала, що допитає мене у справі Гонгадзе, коли арештує і посадить у в'язницю.

- А є ордер на арешт?

- В цій системі все реально. І я не можу подарувати режиму можливість закрити у в'язниці свідка, який викриває корупцію.

.. Трапеза Кучми та Проді затяглася до одинадцятої вечора. Прес-конференція відбулася прямо під відкритим небом. Питання змогли поставити тільки репортери групи супроводу.

- А про справу Гонгадзе і касети йшлося? - спитав я у чиновника зі свити Проді.

- Ми нагадали про це, - ухильно відповів він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування