Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спікер не цікавий з'їзду комуністів

Неділя, 26 травня 2002, 18:30
Згідно з парламентською легендою, у неділю мало бути знято головну перешкоду для коронації Литвина спікером Верховної Ради. У залі зазвичай недоступного для опозиції "Українського дому" відбувся з'їзд КПУ. Саме після цього заходу, за чутками, у комуністів мала зникнути внутрішньопартійна напруженість, і в результаті чого – розв'язатися руки для співпраці з Банковою.

Однак, за твердженням комуністів, журналісти були шибко дезинформовані, а, відтак, понесли неправду у народ. "Це свідомо підкидалося опонентами", - повідомив пресі Адам Мартинюк. З'їзд КПУ не збиралася розглядати ні питання талантів Симоненка відстоювати інтереси партії, ні обговорювати поведінку комуністів під час спікеріади.

Збори були присвячені одній-єдиній темі – влиттю реабілітованої Компартії Гуренка до складу КПУ, очолюваної Симоненком. Принаймні, саме це відбувалося перед очима журналістів. Питання лідера взагалі не могло бути у порядку денному, оскільки ця тема - компетенція не з'їзду, а пленуму партії, пояснював журналістам Мартинюк.

У партії позиції Симоненка поза сумнівом. На самому з'їзді у город керівництва полетів лише один камінь – якраз за те, що КПУ "протягом 9 років не підготувала реальний резерв на посаду 1-го секретаря ЦК". Пролунав закид з вуст екс-депутата Євгена Мармазова – як кажуть, ображеного за низьке 65 місце в передвиборчому списку, через що вперше ледь не за 20 років він опинився поза стінами українського парламенту.

Мармазов критикував серйозно, і, ймовірно, не без причини. Так, з його слів, у рішеннях партії не враховується позиція низових організацій; керівництво хворобливо реагує на критику; за 7 років після ухвалення програми виконано тільки один пункт – про зняття заборони на діяльність КПУ; сама програма є пережитком минулого; народ живе все гірше, а при цьому партійні ряди не збільшуються. І так далі. Ну просто Горбачов якийсь всередині КПУ. Однак Симоненко на цей ряд випадів не відповів навіть реплікою. Що зайвий раз підтверджує непохитність його позиції.

Дилема блокування при обранні спікера ("четвірка" чи "Єда") на з'їзді також не підіймалася. Причина? Правильно – це також не входить у функції з'їзду. "Є рішення пленуму, яке дозволяє ці питання вирішувати президії. Адже якщо буде щось проголосовано на з'їзді, а потім зміниться ситуація, то що, ще раз збирати 500 осіб? І якщо деякі гарячі голови пропонують прийняти рішення, то воно просто зв'яже нам руки у переговорах", - пояснив Мартинюк.

Зрештою всі питання тактики КПУ зводяться на Симоненкові. Який непохитний – в неділю він підтвердив, що й далі вимагає вибачень від Ющенка, якого, за версією комуністів, обдурили свої ж депутати.

У Компартії впевнені, що при голосуванні за пакет "Мартинюк-Безсмертний-Тимошенко" зрадником була "Наша Україна", яка задіяла "Лазаренкову схему на спікеріаді 1998 року". "Підходить Павло Іванович і питає: скільки бюлетенів не вистачає? Три. Він і приносить три бюлетені, але коли вже голосування закінчилося", - розповідають комуністи з досвідом.

За їх словами, так само вчинила і "Наша Україна", яка свідомо затягнула час. Отримавши всю пачку у 108 бюлетенів перед закінченням голосування, комуністи почали перевіряти, чи правильно проставлено хрестики. Вкидали їх у скриньки партіями по 20 папірців. Дві пачки вкинули. 68 бюлетенів не встигнули.

Версію про те, що КПУ сама завалила голосування, щоб не виконувати свої зобов'язання перед Ющенком, комуністи зустрічають праведним гнівом: "Ми що, голосували проти свого спікера Мартинюка?" Їх логіка: хай 217 бюлетенів не робили його спікером, це могло стати відправною точкою у переговорах, оскільки тоді у комуністичного пакету був би найвищий рейтинг.

З іншого боку, лічильну комісію очолює член фракції КПУ Валерій Мішура, який міг би проявити ініціативу і залучити всі бюлетені. Однак не захотіли зробити Мартинюка "лідером спікерського рейтингу" - тому що знали, що в наступному голосуванні главою парламенту ставав Безсмертний. І, можливо, для такої поведінки комуністів є просте пояснення: подейкують, що у четвер уже під час голосування за перший пакет на чолі з Мартинюком звідбулася телефонна розмова Кучми та Симоненка. Темою бесіди, ймовірно, була погода.

І хоч кожний мухлював, як умів, за словами Мартинюка, в четвер ввечері після скандального голосування "партійне керівництво" все ж вирішило не виходити з переговорного процесу у рамках четвірки. І в п'ятницю були завізовані два пакети у тому ж складі: "Мартинюк-Безсмертний-Тимошенко" та "Безсмертний-Мартинюк-Ніколаєнко". Однак голосування не відбулося. І окрім небажання Ющенка вибачитися причиною тому називають і фактор останнього робочого дня у парламенті – було б складно отримати гідний результат, коли деякі депутати вже поїхали додому в регіони.

Тим часом "Єда", інший покупець "золотої акції", за словами Мартинюка, "офіційних пропозицій" комуністам не надсилала. Хоча ті готові обговорювати блокування з фракцією влади – але лише якщо на спікера вони висуватимуть не Литвина, а "толерантну, незаангажовану людину". Однак це не потрібно вже самій Банковій.

Чи зможе КПУ тишком-нишком дати необхідні голоси Литвину? Навряд чи, оскільки є красива технологія, яка легко викриває нечесних. "Наша Україна" вирішила не брати у руки бюлетень з прізвищем Литвина, і якщо хтось з депутатів порушить домовленість, то вилетить з фракції геть. Так само робитимуть СПУ і БЮТ. Тому в разі успіху кучміного фавориту "червона правда" про його перемогу стане відома дуже-дуже просто.

Щоправда, до засідання парламенту попереду ще доба переговорів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...