Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чим Кучма допоможе підприємцям?

Вівторок, 11 червня 2002, 12:55
Президент у липні проведе загальноукраїнську нараду з питань розвитку малого та середнього бізнесу, проте більшість актуальних проблем вирішено не буде

Президент України Леонід Кучма підписав розпорядження про проведення Загальноукраїнської наради з питань розвитку малого та середнього бізнесу, яка запланована на 12 липня 2002 року. Під час цієї наради буде розглянуто теперішній стан малого і середнього бізнесу, а також невідкладні завдання у цій сфері.

Розпорядженням ухвалений персональний склад Організаційного комітету, головою якого призначений Олександр Шлапак - міністр економіки і з питань європейської інтеграції України. У тижневий строк оргкомітет повинен затвердити план підготовки і проведення наради.

Віце-президент Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств України, В'ячеслав Биковець, відповідаючи на запитання кореспондента "Контекста", відзначив: "Мова про цю нараду іде вже протягом двох років, оскільки існує ціла низка проблем у сфері малого і середнього бізнесу, які вимагають вирішення. Однією із найгостріших проблем є оподаткування суб'єктів підприємницької діяльності (як загальний рівень податкового навантаження, також і складні механізми звітності).

Окрім того, створена указом президента № 727/98 від 3 липня 1998 року спрощена система оподаткування малого бізнесу може бути зруйнована, оскільки вона практично відсутня в існуючому проекті Податкового кодексу. Проте діюче законодавство про соціальні платежі вже частково нівелює цю систему, оскільки малий бізнес зобов'язаний сплачувати соціальні платежі двічі - як у складі єдиного податку, так і у вигляді окремого платежу".

Серйозною перешкодою для розвитку малого та середнього бізнесу є, на думку експерта, велика кількість адміністративних бар'єрів - наприклад, що стосується реєстрації, ліцензування, сертифікації підприємств. Окрім того, додаткові бар'єри утворюються "на місцях" - більшість підприємців відчувають постійне втручання органів державної влади в іхню діяльність.

Серед "нововведень" у цій галузі - домовленість між Державною податковою адміністрацією України і Національним банком відносно того, що комерційні банки зобов'язані повідомляти відповідним органам інформацію про рух коштів на рахунках підприємств.

"Ще один фактор, що стримує розвиток вітчизняного бізнесу - це відсутність дійових механізмів кредитування, - вважає Биковець. - Справа у тому, що кредитні ставки у комерційних банків занадто високі, тоді як державні структури, що мають фінансувати підприємців, не функціонують".

Так, Український державний фонд розвитку підприємництва не має коштів, хоча у нього, згідно з законодавством, повинні надходити 5% виручених від приватизації коштів. Теж саме стосується функціювання державних кредитно-гарантійних установ.

У цілому, згадані проблеми, підкреслив Биковець, є наслідком відсутності чітко сформульованої державної політики, направленої на розвиток малого і середнього бізнесу у країні. Оскільки не існує чіткої системи підтримки підприємців, нема відповідної законодавчої бази, нема державної інфраструктури, яка б виконувала цю підтримку, робить висновок експерт.

Що стосується перспектив вирішення вищезгаданих питань після проведення народи, то пан Биковець вважає, що "будь-яка подібна нарада державного маштабу повинна мати ефект", однак, багато аналітиків вважає, що Загальноукраїнська нарада з питань розвитку малого і середнього бізнесу матиме незначний ефект — основні проблеми навряд чи будуть вирішені. Єдиним позитивним моментом можна назвати те, що підприємці зможуть заявити про свої проблеми президенту, уряду і народним депутатам.

P.S. На сайті Президента Кучми поміщено анкету, заповнивши яку підприємці середнього та малого бізнесу зможуть повідомити, що перешкоджає їх діяльності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування