Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Помилка президента

Середа, 5 червня 2002, 11:40
Ви ніколи не дивилися собачі бої? Так-так, ті самі, де бультер'єр, впившись у загривок стаффордширського тер'єра, валяє противника по землі доти, допоки не загризе до смерті або поки господарі не розтягнуть собак, припинивши сутичку.

Те, що трапилося днями в Сумах, дуже схоже на вище описану картинку. Напівлегально, подалі від влади, не афішуючи в пресі ані факт самого поєдинку, ані його перипетії, зійшлися у сутичці два найбільш жорстких і безжалісних бізнесмена України - Григорій Суркіс і Костянтин Григоришин.

Фас!

У минулу п'ятницю, 31 травня, в Сумах трапилося щось страшне. "Страшне", якщо, звичайно вірити Левону Варданяну, голові правління і генеральному директору ВАТ "Сумиобленерго". Судячи з його слів, "невідомі особи" за допомогою фінансового директора компанії Миколи Кривого, "керуючись фальсифікованим наказом про звільнення з посади голови правління" (Варданяна), захопили владу. "Те, що продовжується у "Сумиобленерго" досі, - це переворот", - сказав Варданян на своїй прес-конференції.

Ви не повірите, але "переворот" відбувався на диво мирно, без автоматів, бронетехніки і барикад.

Згідно з версією Левона Варданяна, 31 травня разом з працівниками прокуратури, які проводили вилучення документів "за однією з кримінальних справ", на територію ВАТ "Сумиобленерго" компанії проникли "двоє невідомих". Ці таємничі особи вручили фінансовому директору компанії Миколі Кривому (він же - в.о. гендиректора компанії на період відрядження Варданяна до Росії - авт.) якийсь папір, в якому говорилося: "У зв'язку зi складанням мною повноважень голови правлiння та генерального директора покласти виконання обов'язкiв голови правлiння та генерального директора ВАТ "Сумиобленерго" на фiнансового директора Кривого М.I. від 31.05.2002р."

Важлива особливість. На момент перевороту Микола Кривий і так виконував обов'язки генерального директора компанії. Навіщо "двоє невідомих" вручили йому ще один наказ, який тільки підтверджував повноваження, вже і, головне, легально отримані від Варданяна?

І ще одна особливість цього підозрілого наказу. Ні на прес-конференції, ні після Варданян так і не назвав цей папір явною фальшивкою. Єдине, що він зміг повідомити пресі - наказ був "нібито за підписом Варданяна".

Перша кров

Поки Микола Кривий "брав" мости, телефон і телеграф, тобто міняв охорону, переводив рахунки "Сумиобленерго" з банка "БІГ-Енергія" у Промівестбанк, "двоє невідомих" продовжували діяти. У редакції Варданяна - вони "називали себе представниками правління і схиляли керівництво компанії до співпраці".

"Та як вони сміли!", - могли б вигукнути журналісти, які уважно стежили за ходом прес-конференції Варданяна. Але не зробили цього, оскільки сам Варданян передбачив, що "переворот" ініціювали представники групи "незадоволених" акціонерів, які підтримуються правоохоронними органами і Сумською держобладміністрацією. Більш того він навіть натякнув, що "в якійсь мірі" скандал навколо ВАТ "Сумиобленерго" пов'язаний із завершенням спікеріади в українському парламенті.

Оце так! Що ж виходить? Чи то Володимир Литвин, зайнявши крісло спікера, вмить зайшовся люттю та ненавистю до керівництва "Сумиобленерго", чи то представники опозиційної четвірки "наїхали" на інвестиційний пул Court holding, який контролює ледь не 25% українських енергорозподільчих компаній, включаючи і "Сумиобленерго"?

Брек!

Версія про те, що розправу над головою правління "Сумиобленерго" Левоном Варданяном організували "Наша Україна", БЮТ, Соцпартія і комуністи явно нежиттєздатна. Підстави так думати дав журналістам сам Варданян. На прес-конференції він повідомив, що одночасно з "невідомими" у "Сумиобленерго" проникли співробітники місцевої прокуратури, які зайнялися проведенням обшуку і вилученням фінансових документів.

Ні, ви тільки собі уявіть! "Наїжджають", значить, на "Сумиобленерго", де головою спостережливої ради служить Костянтин Григоришин, а головою правління - Левон Варданян, скажімо, один депутат з "Нашої України", а інший - з КПУ... І тут же їм на допомогу кидаються доблесна прокуратура вкупі з податковою міліцією! Ну яка нормальна людина у це повірить?

Отже, залишається тільки одна версія. Вона повністю побудована на словах самого Варданяна. По-перше, за його словами, "переворот" ініціювали представники групи "незадоволених" акціонерів за підтримки прокуратури, ДПАУ і Сумської обладміністрації. По-друге, "переворот" дійсно може бути пов'язаний з призначенням на посаду голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Що ж, давайте пригадаємо, хто у нас головні герої спікеріади? Правильно. СДПУ(о) на чолі з Віктором Медведчуком і Григорієм Суркісом.

Другий раунд

Зверніть увагу, нечисленні ЗМІ, що висвітлювали конфлікт навколо "Сумиобленерго", постійно і просторікувато цитують виключно Левона Варданяна. Причому журналісти навіть не намагаються проаналізувати його ж власні слова. А дарма.

І ще. Ніхто з колег-журналістів не побажав звернути увагу на дивну реакцію чиновників з НКРЕ, Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, мінтопенерго і кабміну на те, що робиться у Сумах. "Диво" полягає у наступному - всі відповідальні держслужбовці вдають, що нічого особливого в Сумах не відбувається. Просто акціонери компанії з'ясовують стосунки між собою.

Ось думка голови НКРЕ Юрія Продана: "Думаю, що у них ("Сумиобленерго" - авт.) з дотриманням антимонопольного законодавства все гаразд, навряд чи ми щось там знайдемо. Фірма, умовно кажучи, "Ромашка-1" помінялася на "Ромашку-2". Очевидно, що багатьма обленерго керують з одного центру, але довести це неможливо" (Forum).

А ось що повідомив звільнений днями комерційний директор компанії Роман Драний (що за прізвище, Господи? - авт.): сумська обладміністрація "дотримується нейтральної позиції".

Дивно, але мінтопенерго України займає аналогічну позицію.

З цього ряду виділяється тільки в.о. сумського губернатора Юрій Жарков, який вважав за необхідне нагадати пресі, що проти тепер вже колишніх керівників обленерго і, зокрема, проти екс-голови правління (Варданяна - авт.), порушені кримінальні справи.

Раунд третій

Дійсно, зі слів Наталії Шаповал, старшого інспектора штабу Сумського обласного управління податкової міліції, проти екс-керівників "Сумиобленерго" порушено кримінальну справу за фактом ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Ще одна кримінальна справа порушена слідчими податкової міліції "за фактом зловживань" у компанії "Полтаваобленерго", яка є ледь чи не рідною сестрою "Сумиобленерго", якщо, звичайно, мати на увазі "спільність" акціонерів.

На черзі - "рідні" "Запоріжеобленерго" і "Львівобленерго", які разом із "сестрами" у 2001 р. витратили, ніби, на придбання програмного забезпечення більше 60 млн. гривень.

Так чому б не передбачити, що закупівля програмного забезпечення групою обленерго, що відносяться громадськістю до сфери впливу "енергетичного пулу" Court holding є тільки привід для обрання неформального керівника Court holding Костянтина Григоришина е-е... М'яко кажучи, на роль відповідної тварини для відпущення гріхів...

Чому? На це питання, напевно, сам того не бажаючи, відповів Левон Варданян. На власній прес-конференції він ляпнув про взаємозв'язок зв'язку "наїзду" на "Сумиобленерго" з результатами вибору спікера Верховної Ради.

Тоді, що ж виходить? Григоришин і компанія боролися за обрання ІНШОГО спікера? А, можливо, про те навіть подумати страшно, Court holding на минулих парламентських виборах спонсорував не тих, кого потрібно було спонсорувати?

На жаль, судячи зі всього, президент Леонід Кучма знав про це ще напередодні виборів. А інакше б не сказав 19 березня 2002 р., що "віддавати рубильник дядьку - це неправильно". І не додав би, що "головним завданням Верховної Ради повинне стати прийняття закону об реприватизації". Оскільки в ході цієї самої прихватизації було зроблено "багато помилок".

Зі всього виходить, що першою виправленою помилкою стане ВАТ "Сумиобленерго".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування