Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проблема бюджету повертається

Четвер, 6 червня 2002, 12:54
Податкова має намір посилити фіскальний тиск на підприємців

За даними Державної податкової адміністрації України (ДПАУ), у травні прибутки державного бюджету були виконані лише на 75%. "Найбільші недонадходження були зафіксовані із податку на прибуток, який був виконаний приблизно на 50% від плану на цей період", - повідомив заступник голови ДПАУ Вадим Копилов. Серед причин недовиконання державного бюджету із прибутків експерти ДПАУ назвали зменшення прибутку у зернових трейдерів, збільшення бартерних операцій, здійснюваних вугільними підприємствами, збільшення заборгованостей у сфері енергетичного сектору, а також майже 50%-ве недоперерахування національною компанією "Нафтогаз Україна" коштів, отриманих за транзит газу через територію України.

На думку міністра фінансів України Ігоря Юшка, проблеми із бюджетом у травні зумовлені великою кількістю вихідних і святкових днів. Проте експерти відзначають, що цей параметр повинен був враховуватися урядом ще при плануванні бюджету, а тому тиждень вихідних не міг стати "бюджетною несподіванкою".

За словами експерта Міжнародного інституту порівняльного аналізу Сергія Кисельова, провал з виконання бюджету у травні цього року був прогнозованим. "По-перше, параметри бюджету завищені, - пояснив експерт, - рівень податкових надходжень, очікуваний урядом у 2002 році, більше ніж на 25% перевищує рівень минулого року, хоча навіть тоді, за умов, що динаміка економічного росту була значно вищою, ніж зараз, також існували проблеми із виконанням бюджету". 2001 року ріст ВВП в Україні склав 9,1%, у 2002-му, згідно з прогнозами уряду, він сягатиме 6%, а незалежні експерти прогнозують ріст ВВП на цей рік на рівні 4,5%-5%. "По-друге, заява уряду відносно того, що у квітні відбулося перевиконання бюджету після значного недовиконання у I-му кварталі (дефіцит перевищив 700 млн. грн. - "Контекст"), були популістськими", - вважає експерт.

За його словами, справа у тому, що у травні очікувався візит місії Міжнародного валютного фонду, результати роботи якої мають вплинути на вирішення Радою директорів МВФ щодо надання або ненадання Україні чергового траншу кредиту розширеного фінансування. "Тому уряд спробував "покращити" картину виконання бюджету, хоча реально ніяких істотніх змін, які змогли б значно вплинути на бюджетні надходження, не відбулося", - вважає пан Кисельов.

Результати незадовільного виконання бюджету за травень пояснюються багатьма причинами. Зокрема, ріст дебіторської і кредиторської заборгованості між підприємствами, а також збільшення кількості збиткових і непрацючих підприємств (за деякими даними, за перший квартал їхня кількість досягла 40%) призводить до того, що бюджетні надходження із податку на прибуток підприємств зменшуються.

Тоді, за словами начальника департаменту із питань адміністрування акцизного збору і контролю над виробництвом і обіг підакцизних товарів ДПАУ Віктора Чабаченка, відбувається збільшення бюджетних надходжень від акцизного збору. Обсяг цих коштів збільшився 2002 року на 40% у порівнянні із попереднім роком. Збільшення надходжень від непрямих податків (якими є акциз і податок на додану вартість) експерти пояснюють ростом споживання і прибутків домогосподарств, які сплачують цей податок у структурі ціни усіх здійснюваних покупок.

Той факт, що ріст прибутків від акцизу не компенсує зменшення надходжень від податку на прибуток підприємств, експерти пояснюють різницею у частці кожної із цих статей в обсязі податкових надходжень: акциз складає лише 6%-7% у структурі податкових надходжень у прибуткову частину бюджету, а податок на прибуток підприємств близько 21-22%. У цілому, недовиконання прибуткової частини бюджету свідчить про те, що витрати бюджету будуть профінансовані не повністю. У першу чергу, це позначиться на бюджетних проектах (фінансування будівництва, бюджетні організації, дотації галузям та інше).

Це далі призведе до зниження темпів росту прибутків населення, що, у свою чергу, спричинить зменшення надходжень від непрямих податків. З іншого боку, недофінансування витратної частини державного бюджету може позначитися на динаміці економічного росту, що призведе до зменшення надходжень також із прямих податків.

На думку деяких експертів, збільшення бартерних операцій і зниження надходжень від вугільної галузі є свого роду протестом проти зменшення бюджетної дотації цієї галузі.

Зокрема, це питання розглядалося на форумі Профспілки працівників вугільної промисловості, який відбувся минулого місяця. Тоді, на думку експерта Міжнародного інституту порівняльного аналізу пана Кисельова, саме високий рівень пільг (наприклад, у ГМК, сільському господарстві та ін.) є однією із основних проблем недовиконання бюджету. У цілому, на думку як урядових, так і незалежних експертів, подальше виконання бюджету багато у чому залежатиме від динаміки економічного росту. Разом з тим, очікування відносного розвитку економіки у наступні місяці неоднозначні, оскільки, зокрема, допоки невідомі перспективи росту світової економікі, від якої залежить динаміка розвитку українських експортних галузей. Як негативнмй фактор економісти відзначають те, що у кінці травня Європейська комісія знизила прогнози відносно росту європейської економіки.

Ймовірно, недовиконання бюджету цього року, на думку експерта, найближчим часом приведе до посилення фіскального тиску на підприємства.

Зокрема, як заявив голова ДПАУ Микола Азаров, податкова адміністрація буде "оперативно реагувати на заяви про збитки підприємств і направляти туди інспекторів для перевірок". Народний депутат України Євгеній Червоненко, коментуючи коресподенту "Контекста" ситуацію, яка складається, відзначив: "Якщо із метою наповнення бюджету буде застосовано фіскальний прес (який вдарить, у першу чергу, по тіньовій економіці, а по легальних виробниках), тим самим перспективи економічного росту у другій половині року будуть повністю підірвані".

Таким чином, у найближчий час урядові наміри щодо розв'язання бюджетних проблем означатимуть, окрім недофінансування низки бюджетних програм і вірогідного накопичення заборгованості по зарплатах і пенсіях, також посилення фіскального тиску на підприємства з боку податкових органів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування