Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ХУССЕЙН ХОТІВ КУПИТИ В УКРАЇНІ РАКЕТИ "ПІВДЕНМАШУ"?

Вівторок, 9 липня 2002, 10:31
На першій сторінці сьогоднішнього номера Файненшл таймс уміщено статтю під назвою "Ірак шукає зв'язків з Україною в питаннях зброї".

Зокрема, посилаючись на експертів із контролю озброєнь, газета пише: "Уряд цієї колишньої радянської республіки грає все більшу роль в організації прямих зв'язків між українськими компаніями та Іраком".

Газета далі пише про те, що у США та інших західних країнах зростає стурбованість тим, що Ірак може здобути зброю масового знищення. На цьому фоні, як пише ФТ, нові докази зв'язків між двома країнами викликають усе гучніші заклики до того, щоб міжнародна громадськість уважно вивчила стосунки між двома країнами.

Файненшл Таймс цитує колишнього військового інспектора ООН Тімоті МакКарті: "Стосунки між Україною та Іраком, що точаться навколо військових технологій, тривали протягом кількох років. Здається, вони зараз поновлюються, і нам не можна повторювати минулі помилки".

Як пише далі Файненшл Таймс, усе більше й більше схоже на те, що американський уряд розпочне військову кампанію проти Іраку. Як повідомляють, президент Буш стурбований військовими, біологічними та ядерними програмами Саддама Хусейна, і повідомлення про зв'язки України з Іраком, напевно, розгнівають його адміністрацію.

Далі газета зауважує: "На записах, які прослуховували співробітники Файненшл Таймс і які, за твердженнями, є розмовами між українським президентом Леонідом Кучмою та Юрієм Алєксєєвим, директором Південмашу, найбільшого українського ракетного заводу, двоє співрозмовників згадують Іран, Ірак та ракети".

Газета нагадує, що записи були оприлюднені Миколою Мельниченком, колишнім президентським охоронцем. Кучма та Алєксєєв заперечили звинувачення у поставці ракетних технологій до Іраку.

Далі Файненшл Таймс оголошує про початок триетапного розслідування, в якому газета обіцяє висвітлити брак контролю над зброєю масового знищення та її доступність для таких держав, як Ірак, і навіть для терористів.

Після цього газета наводить кілька фактів із ірако-українських стосунків: "Іракська делегація під проводом Хікмата ель-Аззаві, віце-прем'єр-міністра, відвідала Україну минулого місяця. Місцева преса, посилаючись на джерела в українському уряді, писала, що Ірак запропонував купити літаки, кораблі та сталеві труби. Було також підписано нові двосторонні угоди. Україна відкрила посольство у Багдаді в 2000 році, і в листопаді того року іракське міністерство закордонних справ прийняло вірчі грамоти Юрія Оршанського, українського бізнесмена, призначеного консулом в Ірак".

Як далі пише ФТ, пан Оршанський повідомив журналістів, що відвідував Ірак з того часу сорок разів, проте заперечив, що будь-коли мав дотичність до порушення міжнародних санкцій проти Іраку. У квітні 2001 року, пише газета, пан Оршанський організував торговий ярмарок у Багдаді, на якому рекламувалися товари ста шістдесяти українських компаній. Серед ідей, що там обговорювалися, були й поставки турбін, а також спорудження турбінобудівного заводу.

Газета додає: "За повідомленнями, пан Оршанський сказав: "Навіть якщо в іракців і є плани створити ядерну бомбу, все одно ми вивчатимемо ці можливості. Зрештою, можливо, ми запропонуємо свої послуги за п'ятдесят років". Розшукати його самого для коментарів не вдалося.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування