Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ірак шукає зв'язків з Україною в питаннях озброєння

Вівторок, 9 липня 2002, 14:21
Ірак користується зв'язками з Україною, що стають дедалі міцнішими, аби придбати військові технології, вважають експерти по контролю за озброєнням.

Вони стверджують, що керівництво цієї колишньої радянської республіки грає надзвичайно активну роль у встановленні прямих зв'язків між українськими компаніями та Іраком.

США та інші західні країни вже стурбовані питанням, чи має Ірак у своєму розпорядженні зброя масового знищення. Однак нове свідоцтво зв'язків між двома країнами привело до того, що з'явилися нові заклики посилити міжнародний нагляд за їхніми відносинами.

"Вже декілька років потому між Україною та Іраком спостерігалися тісні відносини, зав'язані на оборонних технологіях. Схоже, що ці часи повертаються, але ми не хочемо повторювати помилки минулого", говорить Тімоті МакКарті, колишній інспектор ООН з озброєння, що зараз працює в Монтерейському інституті міжнародних досліджень.

Дуже вірогідно, що американське керівництво почне наступ на Ірак. Президент Джордж Буш заявив, що його непокоять програми по створенню ядерної, біологічної і хімічної зброї, які розробляються під патронатом іракського лідера Саддама Хуссейна. І дуже схоже, що новини про україно-іракські відносини можуть розлютити адміністрацію Буша.

У записах - почутих співробітниками Financial Times - розмови, яка виглядає як розмова між українським президентом Леонідом Кучмою та Юрієм Алексеєвим, директором Південмашу, найбільшого українського виробника ракет, обидва співрозмовники згадують Ірак, Іран та ракети.

Записи були надані Миколою Мельниченком, одним із колишніх охоронців Кучми. Пан Кучма і пан Алексеєв заперечують постачання ракетних технологій в Ірак.

У розслідуванні, що почалося у вівторок, - а воно буде складатися з трьох частин - FT розкриє небезпеку, яка ховається в нестачі контролю над зброєю масового знищення та в його доступності для таких країн, як Ірак, і навіть для терористів.

Минулого місяця Україну відвідала іракська делегація, яку очолював Хікмат ел-Аззаві, заступник прем'єр-міністра Іраку.

Місцеві ЗМІ з посиланням на урядові джерела повідомили, що Ірак запропонував придбати літак, кораблі та сталеві труби. За наявною інформацією, було підписано декілька двосторонніх угод.

Україна відкрила своє посольство в Багдаді в 2000 році, а в листопаді того ж року МЗС прийняв від українського бізнесмена Юрія Оршанського вірчі грамоти почесного консула Іраку в Україні.

Оршанський повідомив українським ЗМІ, що починаючи з 1992 року він 40 разів відвідав Ірак, однак він заперечує, що Україна причетна до порушень міжнародних санкцій. У квітні 2001 року Оршанський організував в Іраку торговий ярмарок, на якому були представлені 160 українських компаній. За його словами, тоді обговорювалася можливість постачання турбін та побудова заводу з їх виробництва. "Навіть якщо вони захочуть створити атомну бомбу, ми вивчимо цю пропозицію", цитується висловлювання Оршанського. "За 50 років, ми, можливо, і запропонуємо наші послуги". Зв'язатися з Оршанським, щоб отримати його коментарі, не вдалося.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
Усі новини...