Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція думає, що Кучма "заболтає" парламентську республіку

Субота, 24 серпня 2002, 22:41
Якщо перетворення України на парламентсько-президентську республіку відбуватиметься недемократичним шляхом, це дискредитує саму ідею, вважає лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

Коментуючи УНІАН ініціативу президента з перетворення України в парламентсько-президентську республіку, Ющенко, сказав, що в цілому концепції і президентсько-парламентської, й парламентсько-президентської держави живучі.

За його словами, і президентська республіка може бути ефективною "з точки зору спільного політичного, економічного динамізму", також може бути ефективною і парламентська система.

Водночас він зауважив, що є небезпека лише в одному - "якщо в парламенті через проведення непрозорих, недемократичних виборів створиться ситуація, яка дескредитує ідею парламентської демократії.

Сили, які сьогодні представлені у ВР, потребують вільної, демократичної, без усяких утисків політичної консолідації. "Якщо ми матимемо ситуацію в парламенті, коли голос народного депутата буде вільний, необтяжений різними утисками, можна побачити перспективу формування парламентської республіки" - наголосив лідер "Нашої України".

Щодо коаліційного уряду, Ющенко зауважив, що про це "Наша Україна" говорить декілька місяців. "Але ми поняття коаліційності читаємо дещо по-різному. Якщо уряд буде створюватись штучно загнаними в певну коаліцію політичними силами, думаю, такого коаліційного уряду Україні не потрібно".

В той же час лідер комуністів Петро Симоненко вважає, що заява президента – це популістський крок напередодні всеукраїнських акцій протесту.

В інтерв'ю УНІАН він зауважив, що президент своїм зверненням намагався знизити рівень політичних вимог, які висуває опозиція щодо реформування політичної системи і хотів послабити роль опозиції напередодні акцій.

На думку Симоненка, заява про наміри щось зробити, ще не означає, що це буде зроблено. На його переконання, Кучма повинен був зазначити конкретні кроки проведення реформи.

Один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов повідомив, що у звернені до народу Кучми не вистачає головного – заяви про відставку.

Він сказав, що відчуває те, що і сьогоднішня заява президента і взагалі поведінка влади, говорить про те, що "вони дуже перелякані, дуже бояться подій, які планує опозиція на вересень".

Турчинов нагадав, що раніше президент п'ять разів накладав вето на пропорційний закон.

Крім того, за словами Турчинова, можна прогнозувати, що Кучма "спробує "заболтати" ці питання, заговорити їх, затягнути створення різних комісій. Офіційно він владу не збирається здавати".

Читайте також:

Собі в наступники Кучма обрав… англійську королеву

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...