Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Корупція в Україні – гірше ніж в Нікарагуа, але краще, ніж в Нігерії

Середа, 28 серпня 2002, 20:07
Україна в цьому році знову посідає одне з найвищих місць за рівнем корумпованості у світі.

Згідно з дослідженнями міжнародної організації Transparency International, оприлюдненому в середу, Україна в списку найкорумпованіших країн стоїть на 85-му місці з 102 (чим нижче позиція в рейтингу, тим вище рівень корупції).

Крім України на 85-ій позиції перебувають Грузія й В'єтнам. Індекс корумпованості у кожної з цих країн становить 2,4. Трохи краще стан справ у Албанії, Гватемалі, Нікарагуа та Венесуелі.

У списку Transparency International у цьому році менше 5 з 10 можливих балів отримали 70 країн, включаючи найбідніші держави світу.

Найвищий індекс корупції Transparency International зафіксував у Бангладеш (1,2). Далі йдуть Нігерія (1,6), Ангола, Мадагаскар, Парагвай (по 1,7). У Індонезії й Кенії – по 1,9.

Найнижчий рівень корупції – Фінляндія (9,7). Друге-третє місце ділять Данія і Нова Зеландія (по 9,5). У десятку також входять Ісландія, Сингапур, Швеція, Канада, Люксембург, Нідерланди й Великобританія.

У 2001 році індекс корумпованості України становив 2,1, а в 2000 році індекс був рекордно низьким - 1,5. Найкращий рейтинг Україна мала в 1998 р., коли її індекс становив 2,8, однак уже в 1999 р. він знизився до 2,6.

У всі ці роки місце України в списку змінювалося, однак Transparency International зазначає, що, порівнюючи результати попередніх років, необхідно дивитися на бали конкретної країни, а не на її місці в загальному списку. Місце країни може змінитися просто тому, що з'являються нові країни, а старі йдуть.

У доповіді Transparency International цього року також зазначається, що тенденцію до погіршення ситуації в порівнянні з минулим роком продемонстрували Аргентина, Ірландія й Молдова. Поліпшення показників відзначається у Гонконгу, Домініканської Республіки, Росії, Словенії і Південної Кореї.

Transparency International фокусує увагу на корупції в державному секторі і визначає корупцію як зловживання службовим становищем із метою особистої вигоди. Адміністративний і політичний типи корупції не розділяються.

Основою індексу служать 15 різних опитувань, що збирають оцінки громадян країни, іноземців, що постійно проживають у ній, підприємців і аналітиків. Індекс Transparency International являє собою зріз поглядів осіб, що ухвалюють ключові рішення щодо інвестицій і торгівлі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...